HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Sürpriz değil, zamanlaması bilinmiyordu"

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, küresel piyasalardaki hareketliliğe ilişkin, "bu hareket beklenmeyen hareket değildi. Bunun sadece zamanlaması bilinmiyordu." dedi.

ANKARA(ANKA)Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, küresel piyasalardaki hareketliliğe ilişkin, "bu hareket beklenmeyen hareket değildi. Bunun sadece zamanlaması bilinmiyordu. Dolayısıyla bu er ya da geç olacak bir hareketti" dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Meclis Genel Kurulu'nda elektronik paraya yeni düzenleme getiren Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun Tasarısı'nın ikinci bölümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

-"BEKLENMEYEN HAREKET DEĞİLDİ"-

Küresel piyasalarla ilgili gelişmelere ilişkin Babacan, "22 Mayıs'ta Amerikan Merkez Bankası Başkanının yapmış olduğu bazı açıklamalarla beraber tüm gelişmekte olan ülkelerin piyasalarında hareketlilik başladı. Gerçi bizim kendi içimizdeki bazı gelişmeler kendi iç olaylarımız tam bu küresel hareketlilikle zaman olarak takvim olarak neredeyse çakışmış oldu. Dolayısıyla bizim piyasadaki gelişmelerin bir kısmı yurt dışından bir kısmı yurt içinden kaynaklandı. Fakat yurt dışındaki gelişmeler içeriye fazla odaklandığımız için biraz belki göz ardı edildi son birkaç gündür piyasalardaki gelişmelerin dışarıyla bağlantılı olduğu şimdi daha iyi anlaşılmakta. Büyük ekonomi olan yani gelişmekte olan ülkeler içerisinde büyük ekonomik büyüklüğe sahip olan Brezilya gibi Rusya gibi Hindistan gibi güney Afrika gibi Meksika gibi pek çok gelişmekte olan ülkenin piyasasında çok ciddi hareketlilik var. Yani 22 Mayıs'tan bugüne kadar bu devam ediyor" dedi.

-"PİYASALARDAKİ HAREKETLİLİK SADECE TÜRKİYE'YE ÖZEL DEĞİL"-

"Aslında piyasalardaki hareketlilik sadece Türkiye'ye özel değil tüm gelişmekte olan ülkelere dair bir hareketlilik" ifadesini kullanan Babacan, şöyle devam etti:

"22 Mayıs'tan bu yana süreye baktığımız da bahsetmiş olduğum ülkelerde hareketlilik çok yoğun.

Dolayısıyla bu hareket beklenmeyen hareket değildi. Bunu ben yaklaşık

2-3 ay önce hatta basında da bayağı yazıldı, çizildi. Bu Amerikan Merkez Bankası'nın arkasından Avrupa Merkez Bankasının ve nihayetinde bir süre sonra da Japon Merkez Bankası'nın para politikalarında değişiklik olacağı, önce gelişme hızını düşürecekleri sonra durduracakları ve bir süre sonra da geri çekmeye başlayacakları bir sürpriz değil, bunun sadece zamanlaması bilinmiyordu. Zamanlamasının ne zaman olacağı hakkında kendilerinin de bir fikri yoktu. Buna dikkat edilmesi gerektiğini, bunun er ya da geç başlayacağını ve bu hareketlere herkesin hazır olması gerektiğinde ben zamanında bundan 2-3 ay önce söylemiştim. Dolayısıyla bu er ya da geç olacak bir hareketti. Ama Türkiye ekonomisinin temellerine baktığımız zaman gerçekten güçlü bir kamu maliye yapımız var. Dolayısıyla bir yandan piyasadaki otomatik dengeleyiciler bir yandan da ilgili kuruluşlarımızın daha aktif bir şekilde alacağı tedbirlerle bu piyasa hareketleri de takip edilecektir, yönetilecektir." (ANKA)

(MG/OLÇ)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler