HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yasama, Yürütme ve Yargı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan buluştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve yüksek mahkeme başkanları ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda öğle yemeğinde bir araya geldi.

Yasama, Yürütme ve Yargı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan buluştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yasama, yürütme ve yargı başkanları ile yemekte buluştu. Yemekte Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç da katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve yüksek mahkeme başkanları onuruna Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda öğle yemeği verdi. Yemeğe Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Serdar Özgüldür, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) Başkanı Tümgeneral Abdullah Arslan, Askeri YargıtayBaşkanı Hakim Tuğamiral Ahmet Zeki Liman, Cumhurbaşkanlığı Sekreteri Fahri Kasırga ve Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan katıldı. (İHA)

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç siyasete girecek mi?
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, "Devletin yönetiminde gerginlik olmaz. Tabii ki herkes düşüncelerini söyler ama bir yere gelindiği zaman geldiğiniz noktadan itibaren artık şahıslar değil devletin geleceği ve devletin kamu hizmeti önemlidir. Bu çerçevede bunlar gayet sosyal ilişkiler olarak değerlendirilmeli" dedi.

Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yüksek mahkeme başkanlarına verdiği yemeğin ardından çıkışta gazetecilere açıklama yaptı. Yemeğin nasıl geçtiğini değerlendiren Kılıç, şöyle konuştu: "Gayet samimi bir ortam içerisinde bir yemek. Daha önce Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül de bunu başlatmıştı. Onun devamı olarak yargı başkanlarının bir yemekli toplantısı. Yargıyla ilgili, ülkenin genel sorunları konuşuldu, bu kadar. Rutin normal bir yemek."

Haşim Kılıç, "Yemek sırasında siz de konuştunuz mu?" sorusuna, "Tabii ki yemeğe geldiğimize göre görüştük, konuştuk" karşılığını verdi.

Kılıç, "Gerginlikler yemeğe yansımadı yani öyle mi anlamalıyız?" sorusunu da şöyle cevapladı: "Devletin yönetiminde gerginlik olmaz. Tabii ki herkes düşüncelerini söyler ama bir yere gelindiği zaman geldiğiniz noktadan itibaren artık şahıslar değil devletin geleceği ve devletin kamu hizmeti önemlidir. Bu çerçevede bunlar gayet sosyal ilişkiler olarak değerlendirilmeli."

Kılıç, "Seçimler yaklaşıyor, sizin de milletvekilliğine adaylığınız gibi yorumlar yapılıyor. Böyle bir şey düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine,"Şu an herhangi bir düşüncem yok. Onlar dışarıdaki spekülasyonlar" ifadelerini kullandı.

Erdoğan ve Anayasa Mahkemesi başkanı Haşim Kılıç en son 25 Nisan 2014 tarihinde Anayasa Mahkemesi'nin 52. Kuruluş yıldönümünde bir araya gelmişti. Kılıç, törende yaptığı konuşmasında, törene başbakan olarak katılan Erdoğan olmak üzere iktidar yetkililerinin 17 Aralık operasyonu sonrası yargıya yönelik "paralel yapı/çete” suçlaması ile twitter kararına karşı yapılan eleştirilere yanıt vermişti.

Kılıç'ın konuşmasını 29 Nisan 2014 tarihinde değerlendiren Erdoğan ise "biz Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karara uyarız ama eleştirimizi de yaparız. Öyle kararlar veriyorlar ki hukuki değil, politik. Yargının kararlarıyla konuşması gerekir. Ama bugün bir konuşma yaptı, Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan, Başbakan Yardımcısı orada. Herkese ders verdi. Bugünkü konuşma benim üzülerek dinlediğim bir konuşmaydı. Bu konuşmanın altından da sayın başkan ömrü boyunca kurtulamayacak.” ifadesini kullandı.

Yargıtay Başkanı'ndan yeni yasaya tepki

Yargıtay ile Hükümet arasında ise Yargıtay'ın yapısını değiştiren yasaya 24 Kasım 2014 tarihinde Yargıtay Başkanı'nın tepki göstermesi üzerinden ipler gerildi. Başkan Ali Alkan imzalı açıklamada "Kurumsal ihtiyaçlarımız ve taleplerimiz sorulmadı" denildi. Açıklamada "Bu müdahale, daha ne zamana kadar devam edecektir? Yürütme bu kurul nasıl oluşursa memnun kalacaktır? Bu kurula 3. kez seçilecek olan yüksek yargı üyelerine bu türden bir memnuniyet yükünü yüklemek onlara da haksızlık olmayacak mıdır?” ifadesi kullanılmıştı.

Erdoğan Adli yıl açılışına da katılmadı

Yargıtay Başkanı Ali Alkan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 1 Eylül 2014 tarihinde yapılan adli yıl açılış törenine davet etmesine rağmen Erdoğan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun törende konuşması nedeniyle katılmadı. Erdoğan'ın katılmadığı adli yıl açılış töreni meclise getirilen ve Yargıtay'ın da yapısını değiştiren yargı paketiyle yürürlükten kaldırıldı.

Yüksek yargı emekli oluyor

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç, 13 Mart 2015 tarihinde yaş haddinden emekli oluyor. Yargıtay başkanı Ali Alkan'da 9 Şubat 2015'te yaş haddinden emekli olacak. (Al Jazeera)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler