HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Botoks, aşırı terleme sorununa çözüm olabilir mi?

Botox (Botulinum toxin A) denildiğinde, akla hep kırışıklıklar, gençleşme ve güzellik gelir. Oysa botox uygulaması günümüzde, insanların çoğunda yaşanan “aşırı terleme” sorununa da çözüm olmuştur.

Botoks, aşırı terleme sorununa çözüm olabilir mi?

Aşırı terleme, tıp dilindeki adıyla “hyperhidrosis”, insanların sosyal, özel ve iş hayatlarında ciddi sıkıntılar yaşamalarına sebep olur. Örneğin, bir iş toplantınız var ve karşınızdakilerin dikkati sizde değil de, koltuk altınızdaki o geniş ıslak bölgede... Ya da sevgilinizle birlikte vakit geçiriyorsunuz, gayet şık giyinmişsiniz, görüntünüz bir harika, deodorant parfüm her şey tamam, ama o da ne ! Avuç içleriniz şıpır şıpır terlemiş ve sevgilinizin elini bile tutmaya çekiniyorsunuz, ya da koltukaltınız ıslaklıktan başka bir renge bürünmüş, üstüne bir de ter kokusu...

İşte tam bu sebeplerle, insanlar aşırı terleme sorunlarını çözmek için türlü türlü yol aramaktalar. Koltuk altı pedi kullanandan, adaçayı – limon gibi bitkisel karışımlar sürenlere kadar, ve hatta yanında küçük portatif kurutma makinası taşıyanlara bile rastlamaktayız.

Peki, bu aşırı terlemeye bilim bir çare bulabilmiş midir ?

Bu sorunun cevabını BOTOKS ile vermekteyiz. Botox çok farklı kullanım alanlarına sahiptir. Herkesin bildiği kozmetik uygulamalardan, makat çatlağı (fissür) tedavisinde ve hatta şaşılık, migren ve çene kasılması gibi rahatsızlıklarda da çözüm olabilmektedir.

Peki nasıl oluyor da, Botox aşırı terleme sorunumuzu çözüyor ?

Botox koltuk altına, avuç içine ve ayak tabanına uygulanabilmektedir. Uyguladığımız bölgede, sinirden salınan uyarıcıların, ter bezine ulaşmasını engelleyerek etki göstermektedir. Böylece ter bezinden ter üretimi gerçekleşmemektedir. En basit şekliyle, botoksun bu uygulamadaki, etki mekanizması, terlemeyi uyaran sinir ucu ile ter bezi arasındaki etkileşimi engellemesiyle açıklayabiliriz.

Özellikle sosyal hayatında, bu sorundan çok hızlı bir şekilde kurtulmak isteyen kişilere tavsiye ediyorum, çünkü etkisi çok kısa süre içinde görülür. Uygulamanın 3. gününde terlemedeki azalma hem hissedilebilir hem de gözle görülebilir hale gelir.

Botoks ile yapılan bu uygulama ne kadar süre rahatlık verir ?

Aşırı terleme sorunu olan kişilerde, koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanlarına, cilt içine enjekte edilerek, 6 ay ile 9 ay arasında, rahatlama sağlanmaktadır. Sonraki uygulamalarda, hem kullanılan botox miktarı azalır, hem de etki süresi uzamaktadır. 3 ila 6 kez uygulama yaptıran bir hasta, daha sonra hiç botoksa ihtiyaç duymadan da aşırı terleme sorunundan da kurtulabilmektedir.

Terleme ile birlikte doğal olarak ter kokusu da azalır.

Botoks, aşırı terleyen bölgelere nasıl uygulanır ?

Hastanın uygulama sırasında olabildiğince konforlu olabilmesi için, lokal anestezi altında uygulanmasını tavsiye etmekteyiz. Tedavi bölgesine, ağrı kesici krem, bölgesel anestezi ya da soğuk kompres uygulaması da yapılabilmektedir. Bu hastanın ağrı eşiğine ve kişisel tercihine de bağlıdır.

Uygulama, her bir koltuk altına 20 – 30 noktasal bölgeye yapılır. 100 ünite botoks genellikle yeterli olur, çünkü her koltuk atına 50 ünite kullanılır.

Botoks bölgeye özel küçük ince uçlu iğnelerle uygulanır.

Tedaviden 15 gün sonra, hasta kontrole çağrılır. Terleme şikayetinde tam düzelme olmamışsa, kontrol muayenesi sonrasında gerekli görülen yerlere ek doz uygulanabilir.

Kozmetik uygulamalardaki botoksun etki mekanizması, sinirle uyarılan kas arasında etkileşim sağlayan uyarıcının engellenmesidir. Aşırı terleme tedavisinde ise, uyarılan kas değil de ter bezleridir. Bu sebeple tedavinin etkisi kırışıklıklardaki gibi kısa değildir, daha uzun sürelidir ve de tekrarlanan uygulamalarla zamanla ek uygulamaya bile gerek kalmamaktadır.

Botoks uygulaması öncesinde ve sonrasında nelere dikkat etmeliyiz ?

Hastanın uygulama öncesinde dikkat etmesi gereken konular vardır. Örneğin, hastalarımızdan, uygulama öncesinde an azından 3 gün öncesinde alkol kullanımını kesmelerini söyleriz. Eğer, kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa (coraspin, aspirin, coumadin), bu ilacı da bir hafta öncesinden kesmesini tavsiye ederiz.

Botox tedavisi öncesinde, koltuk altı kılları, en az 3 gün öncesinde traşlanmalıdır. Eğer kadın hastalarımız, koltuk altı bölgelerine lazer epilasyon yaptırıyorlarsa, en azından öncesinde ve sonrasında seanslarına en az 20’şer gün ara vermelidirler. Eğer ki olur da ağda ile koltuk altı kıllarını temizlemek isterlerse, hastaya bu işlemi en az 15 gün öncesinde yapmasını tavsiye ediyoruz.

Botox tedavisi öncesinde tam 24 saat boyunca, koltuk altı bölgesine deodorant, parfüm, terlemeyi önleyici kremlerin kullanımı kesilmelidir. Terlemeyi arttıracağından, tedaviden 30 dakika öncesinde sıcak sıvı tüketimi kesilmelidir. Bir başka deyişle, lütfen koltuk altınıza botoks yaptırmak istiyorsanız, sabredin ve önceki 30 dakika boyunca çay, kahve gibi içecekler tüketmeyin.

Uygulama sonrasında bir hafta boyunca ağır fiziksel aktivitelerden uzak durmalısınız. Çünkü, ağırlık kaldırma, uzun süreli tempolu koşu, halı saha maçı yüzme gibi spor faaliyetleri ya da koşturmacalı bir iş temposu bile aşırı terleme sebebi olabilmektedir. Bu terlemeler, botoks ile elde edilmek istenen sonucu engeller ve etkinin geç başlamasına sebep olur. En azından biraz da olsa bu tip aktivitelerden kaçınmakta fayda vardır. 6 ila 9 ay arası bir rahatlık için, 5-6 gün sabretmek çok zor olmamalı... Zaten tamamen kısıtlayın kendinizi de demiyoruz, aşırı hareketten kaçının diyoruz.

Botoks uygulamasının zararı ya da yan etkisi var mıdır ?

Botoks tedavisinin yan etkileri az olmasına rağmen yine de mevcuttur.

Kan sulandırıcı kullanan hastalarda ve uyarılara rağmen alkol kullanımını kesmeyen kişilerde, iğne giriş yerlerinde, kanamaya bağlı olarak hematom yani kan pıhtısı ve morluklar oluşabilir. Ancak bu durum sizi korkutmasın, çünkü hepsi de geçicidir.

Bazı hastalarımızda, avuç içi terlemelere yapılan botox uygulamasında, elin ince hareketlerini sağlayan kaslarda istemsiz fonksiyon kaybı oluşabilmektedir. Ve bu durum da, elin mesleki beceri gerektiren (müzisyen, cerrah, hemşire...vb) kişilerde bir hafta süreyle sıkıntı oluşturabilir.

Botox, hamilelere ve emziren annelere, botox alerjisi olan hastalara, kanama bozukluğu olan hastalara, sinirlerin iletiminde bozukluk olan hastalarda (motor nöron hastalarında) uygulanmamalıdır.

Botox uygulamasının, tek bir zararı olabilir. O da aşırı sıcaklarda vücut ısısının dengelenmesini bozabilir, çünkü terleme insan vücudunun sağlığı için gereklidir. Bu sebeple, sürekli botoks ile terlemenizi engellememenizi de tavsiye ediyoruz.

Eğer siz de, aşırı terleyen bir bünyeye sahipseniz, bol bol deodorant kullanımından, günde bir kaç kez duş almaktan, sürekli kıyafet değiştirmek zorunda kalmaktan, sosyal ortamlarda hareketlerinizi kısıtlamaktan ve sürekli bir stres içinde yaşamaktan sıkıldıysanız botoks yöntemini düşünmenizi tavsiye ederim.

Lütfen kişisel bakımınıza hem kendiniz hem de çevreniz için özen gösterin.

Hastalığınızı ertelemeyin, tedavi ettirin...

Op. Dr. Mustafa Bolat

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı

www.medicalart.gen.tr

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler