HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Diş sıkma hastalığında tedavide yeni yaklaşım

Geceleri diş sıkanların büyük bir çoğunluğunun nedeni stres, takıntı ve günün gerginliğinden kaynaklanır.

Diş sıkma hastalığında tedavide yeni yaklaşım

Diş sıkmada uykunun bütün fazları iyi yaşanamadığı için hasta dinlenemez ve gevşeyemez. Bu hastalarda bulgu daha çok baş boyun ağrısı olarak ortaya çıktığı için doktor doktor dolaşırlar. Diş hekimi tedavisinde uygulanan aparey sadece sıkmayı engeller .Ama sebep hala devam etmektedir. Bunun için asıl sebebi tedavi etmek önemlidir.

STRES EN BÜYÜK ETKEN

Çene eklemi rahatsızlığı, kronik strese bağlı olarak uyku esnasında ya da gün içerisinde bilinçsizce ortaya çıkan diş sıkma veya gıcırdatma hareketidir ve dişlere hasar verdiği gibi çene eklemine de ciddi zararlar verir. Bu durum genç, orta yaşlı bireylerde ve kadınlarda daha sık görülebilir. Stres bu alışkanlığa neden olan en önemli etkenlerin başında gelmektedir ve aşırı sinirli, hassas, titiz bir yapıya sahip olmak da bu alışkanlığı tetikler. Bu kişilik yapısında olan insanlar çevrenin duyarsız davranışları karşısında diş sıkarak kendilerini yıpratmaktadır.

Hastalar genellikle yüz bölgesi, baş, çene ve boyun bölgelerinde ağrı şikayeti ile diş hekimine başvururlar. Kimi hasta sabah kalkınca ağrı hissettiğini söylerken, kimi gün sonuna doğru ağrının başladığını belirtir. Çiğneme kaslarının kasılı kalması sonucu ağzın tam olarak açılmasında zorlanma diğer sık rastlanan bulgudur. Diş muayenesinde dişlerin çiğneyici yüzünde belirgin aşınma dikkat çekicidir. Diş sıkma ve gıcırdatma uzun vadede çene eklemine aşırı yük binmesine bunun sonucunda da eklem iç yapılarının tahribatına neden olabilir. Bu nedenle çene ekleminde şiddetli ağrılar oluşabilir. Çenelerin hareketi sırasında eklem içinden sesler gelmesi de tanıyı belirlemede yardımcı bir bulgu olarak belirlenebilir. Ayrıca eklemin aşınması sonucu kişinin görüntüsü de değişmekte daha yaşlı bir görüntü olmaktadır.

Tedavi:

Diş sıkma çoğunlukla stres bozukluğudur. Diş hekiminin uyguladığı tedavilerde öncelikle alışkanlığı engellemek için aparey yani gece takılan plak gereklidir. Bu diş sıkmayı fonksiyonel olarak engeller.

Kasları rahatlatmak için yüz bölgesine botox uygulamak da çok etkilidir. Aynı şekilde önemli olan hastanın stres odağını yok etmek ya da stresle mücadeleye yardımcı olmaktır. Bu nedenle psikoterapi olarak kliniğimizde TMS(trankranial manyetik stimülasyon) uygulanmakta ve son derece etkili sonuçlar alınmaktadır. Psikolog tarafından uygulanan seanslarda kişinin takıntıları azalmakta buna bağlı diş sıkma problemi belirgin biçimde ortadan kalkmaktadır. Her zaman amaç etkeni yani stresi yok etmek ya da stresle mücadeleyi öğretebilmektir.

Gece plağı ve botox tedavilerinin etkisi kullanıldığı zaman etkili olan tedavi şeklindedir. Oysa ki sebebin ortadan kaldırılması kalıcı bir tedavidir. Stresi yok eden ya da mücadeleye destek veren işlemler tedaviyi kalıcı kılar.

Dr. Dt. Sibel Örsal

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler