HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Makat çatlağı, hayatı kabusa döndüren hastalık...

Makat Çatlağı (Anal Fissür)’nı 1 dakikada iyileştiren yöntem : BOTOX !

Makat çatlağı, hayatı kabusa döndüren hastalık...

Tıp dünyası, makat çatlağı (anal fissür) tedavisinde ameliyat yöntemine, etkili bir ameliyatsız alternatif sunuyor : BOTOX !

BOTOX denildiğinde, üstelik de makata uygulanıyor denildiğinde, insanlar bir hayli şaşırıyorlar. Haksız da sayılmazlar, çünkü botox herkes için kırışıklık demektir, kozmetik demektir, estetik demektir.

Oysa ki, çok uzun yıllardır, BOTOX yani Botulinum toxin maddesi çatlak (fissür) tedavisinde de kullanılmaktadır.

Makat çatlağı, hayatı kabusa döndüren hastalık...

Makat çatlağı, insanın hayatını kabusa döndürür. Olay makat bölgesinde gerçekleştiğinden, hasta önce bir doktora gitmeye çekinir. Sonra hastalık ilerler, bu sefer de acıdan sızıdan tuvalete gitmeye korkar hale gelir. Dahası o bölgeye su değmesi bile ciddi bir acı oluşturduğundan, günlük temizlik rutinine de devam edemez. Hasta hadi tuvalete gitti diyelim, tuvaletini yaparken işkenceye uğruyormuş gibi acılar ve şiddetli ağrılar içinde kalır. Ve hatta tuvalet sonrasında oturma zorluğu çeker ve acısı ve ağrısı da 8-10 saate kadar devam eder.

Kısaca ve özetle, makat çatlağı insanı öldürmez ama süründürür.

Hastalar genellikle tuvalet sırasında çekilen sıkıntıyı, “makatım yırtılıyor sanki” ya da “almışlar bir camı ellerine kesiyorlar hocam” şeklinde tarif ederler.

Ben bir doktor olarak, makat çatlağı olup, tuvalete çıkmaktan korktuğundan yemek yemeyeni gördüm, acıdan sızıdan gece uyku uyuyamayanı, tuvalette bağıra bağıra ağlayanı, doktora gitmeye çekinip hastalığını hemoroid ile yani basurla karıştıranı, o yüzden yanlış ilaçlarla kremlerle kendi kendini iyileştirmeye çalışırken hastalığını kronik hale getireni, yani ilerleteni de gördüm.

Bir de ameliyat korkusu var tabi ki... Bu da tedaviyi ve doktora gitmeyi erteleyen en önemli faktörlerden biridir. Ameliyat zaten, başlı başına sancılı bir süreç. Bir de çevremizde ameliyat olmuş, sonrasında çok daha fazla sorunlarla karşılaşan hastalar görünce, korkmamak elde değil...

Ama artık ameliyat tek çare değil!

Bu hastalıktan aşı olur gibi, 1 dakikada kurtulmak mümkün...

İnsülin iğnesi ile, yani en ince iğne yardımıyla felç edilmek istenen sağ ve sol kasların içine toplamda 100 ünite Botox yapılır. Eğer tasarruf amaçlı daha az ünite kullanılırsa, başarı oranı da düşer. Uzman doktor, çok ağrılı vakalarda, işlem sırasında hastanın konforunu sağlamak amacıyla uygulama yapılacak bölgeyi uyuşturulabilir.

1 dakika gibi çok kısa bir sürede uygulanan, Botulinum toxin (botox) enjeksiyonu makat çatlağı (anal fissür) tedavisinde en pratik, risksiz ve en başarılı tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir.

Uygulama sonrasında herhangi bir ağrı, yan etki ve huzursuzluk hissi olmaz.

Makat çatlağı ameliyatlarında, bir kas kesilir, bu yüzden dışkı ve gaz kaçırma riski ve kalıcı şekil bozukluğu oluşur. Botox uygulamasında ise makatta kalıcı hiçbir hasar oluşturulmaz ve makatın görüntüsü değişmez.

Botox uygulaması öncesi, hastayı huzursuz ve tedirgin eden lavman, müshil, tıraş, rektoskopi ve tahliller gibi ön hazırlıklar da gerekmez.

En önemli özelliği ise, bu uygulamanın hemen ama hemen sonrasında, hastalar, iş, özel ve sosyal hayatlarına kaldıkları yerden devam ederler. İstirahat, rapor, ya da herhangi ek bir tedaviye ya da tedbire gerek olmaz. Ancak sadece hastalarımızdan kabız kalmamalarını, yani beslenme ve tuvalet alışkanlıklarını düzene sokmalarını isteriz.

İyileşme ortalama 15 gün sonra olur. Bazı hastalarda daha erken, bazılarında da biraz daha geç olabilir. 15 gün içinde şikayetler azalarak yok olur.

Peki BOTOX, kesin ve kalıcı bir çözüm mü ?

En çok karşılaştığımız soru ise : "BOTOX’un etkisi kırışıklık gidermede 3-4 ay diyorlar, aynı şekilde makat çatlağında da bu kadar kısa süreli bir rahatlama mı olacak sadece ? 3-4 ay sonra kırışıklıkların geri gelmesi gibi bende de o makat çatlağı yeniden mi ortaya çıkacak, sürekli botox yaptırmam mı gerekiyor hocam ?"

Hayır ! Bu hastalıkta, makat kasıldığı için orada sağlıklı kan dolaşımı olmuyor ve oradaki çatlak yani yara iyileşmiyor. Oysa ki, botox ile oradaki kaslar gevşetilip, spazm azaltılıp bölgede sağlıklı kan dolaşımı sağlanıyor ve yara da iyileşiyor. Botox, makat çatlağının (anal fissür) sebebini ortadan kaldırır, dolayısıyla botox etkisini kaybetse bile sebep ortadan kalktığından hastalık da kalıcı olarak iyileşmiş olur. Hastalığı oluşturan şartlar, kabızlık örneğinde olduğu gibi, tekrarladığında hastalığın tekrarlaması mümkündür pek tabi ki... Botox sonrası hastalığın tekrarlama ihtimali, hiç anal fissür hastası olmayan kişiyle aynıdır.

Botox ile makat çatlağı tedavisinin başarı oranı oldukça yüksektir. Tecrübeli ellerde ve uygun dozda ilaç verildiğinde başarı yüzdesi 90 -95 civarındadır. Yani uygulanan 100 hastanın yaklaşık olarak 95 inde tam düzelme elde edilir. Geriye kalan 5 kişide ya hiç düzelme olmaz ya da kısmi düzelme sağlanır.

Makat çatlağı hiç başıma gelmesin, ya da yeni kurtuldum bir daha bu çile çekilmez diyenler...

Genellikle, sebze ve meyve ağırlıklı, lifli beslenme öneriyoruz. Gün içinde bol bol su tüketimini şiddetle tavsiye etmekle birlikte insanların hayatlarından egzersizi de eksik etmemelerini de istiyoruz.

Makat bölgesi de, vücudunuzun herhangi diğer bir bölgesinden farklı değildir bizim için, biz doktorlardan çekinmemelisiniz, zaman kaybetmemelisiniz, çok daha rahat bir şekilde hastalığınız ilerlemeden doğru teşhislerle ve yeni tekniklerle konforlu ve hızlı bir şekilde tedavinizi yaptırmalısınız.

Hastalığınızı ertelemeyin, tedavi ettirin...

Op. Dr. Mustafa BOLAT,

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı

www.medicalart.gen.tr

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler