HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Diyarbakır'da silahlı saldırı: 4 ölü

İlim Hizmet Yardımlaşma ve Araştırma Derneği (İhya-Der) Başkanı Aytaç Baran Diyarbakır’daki silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Saldırıda Baran ile birlikte 4 kişi öldü.

Diyarbakır Valiliği, Yeni İhya Der Başkanı ve Hüda Par üyesi Aytaç Baran'a yapılan saldırı ve ardından yaşanan olaylarda ölü sayısının 4'e yükseldiğini bildirdi.

Valilikten yapılan açıklamada, güvenlik güçlerince silahlı saldırı olayları ile ilgili yapılan çalışmalarda 6 kişinin gözaltına alındığı belirtilerek, şunlara yer verildi:

"Şu ana kadar daha önce yakalanan 3 kişi de dahil olmak üzere toplam 6 kişi gözaltına alınmış olup, bu kişilerin beraberinde 4 kaleşnikof tüfek, 1 uzi marka otomatik silah, 4 av tüfeği, 1 pompalı tüfek, 1 glock marka tabanca, çok sayıda fişek, 5 sopa ve 1 dürbün ele geçirilmiştir.

Olaylarda daha önce 3 olarak açıklanan ölü sayısı 4'e yükselmiş olup 3'ü basın mensubu 1'i hastane çalışanı olmak üzere toplam 6 vatandaşımız yaralanmıştır."

Başkan silahlı saldırıda öldürüldü! FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN...

DİYARBAKIR CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI: 3 ÖLÜ 3 YARALI

Başsavcılık'tan Diyarbakır'daki olaylardan sonra yapılan açıklamada, "Diyarbakır'daki olaylarda 3 ölü, 3 yaralı var" denildi.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Olayın duyulması üzerine Baran'ın yakınları hastane önünde toplandı. Cinayet sonrasında polis bölgede geniş güvenlik önlemi aldı.

HÜDA-Par taraftarları, saldırının YDG-H tarafından gerçekleştirildigini iddia ederek Şehitlik semtindeki bir kahvehaneye saldırdı.

Olayı izlemeye giden 4 gazeteci darp edilerek yaralandı. Eli silahlı ve satırlı 20 kişilik grup, “PKK’dan intikam alacağız” diye bağırarak sokak sokak dolaştı. Grup zaman zaman çevreye ateş açtı. Olayda 4 gazeteci yaralandı. DHA muhabiri Canan Altıntaş, kameraman Serdar Sınar ile İHA muhabiri Burak Emek hastaneye kaldırılan isimler. Canan Altıntaş'ın yoğun bakımdaki tedavisinin sürdüğü öğrenildi.

BBCTürkçe'nin haberine göre HÜDA-Par'a yakın siteler, Aytaç Baran'ın 6-8 Ekim olaylarında öldürülen Yasin Börü'nün hocası olduğunu duyurdu.

SİLAHLI KİŞİLER ÇEVREYE ATEŞ AÇTI

Aytaç Baran’ ın uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirmesinden sonra silahlı kişiler ellerinde uzun namlulu silahlarla Şehitlik semtinde sağa sola ateş açtı. Olayı izlemeye giden 4 gazeteci darp edilerek yaralandı.

VALİLİK'TEN BU AÇIKLAMA YAPILDI:

Diyarbakır Valiliği, şehirde meydana gelen saldırı ve sonrasında çıkan olaylarla ilgili kısa bir açıklama yaptı. Açıklamada; “İhya Der Başkanı Aytaç Baran’ın öldürüldüğü saldırı sonrasında çıkan olaylarda 1 kişi daha hayatını kaybetti, 1′i polis 2′si gazeteci 3 kişi yaralı” denildi.

HDP'DEN AÇIKLAMA

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran'a düzenlenen silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesi üzerine bir başsağlığı mesajı yayımladı.

Baran'ın silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duyduklarını belirten Eş Başkanlar, "Saldırıyı açıkça kınadığımızı, lanetlediğimizi belirtiyoruz. Saldırıda katledilen Aytaç Baran'a Allah'tan rahmet, Yeni İhya-Der camiasına ve ailesine başsağlığı diliyoruz. Saldırının sorumlularının hiç bir tereddüte yer bırakmayacak şekilde ortaya çıkartılmasını bekliyoruz. Halkımızı karşı karşıya getirmeye çalışan hiç bir anlayışa pirim verilmemesini diliyoruz" ifadelerini kullandı.

HÜDA-PAR'DAN AÇIKLAMA: KAOSA HİZMET EDEN SALDIRI

BBC Türkçe'ye konuşan HÜDA-Par Genel Başkanı Mehmet Hüseyin Yılmaz, bölgede gerginliğin uzun zamandır sürdüğünü söyledi ve "Bu kesinlikle kaosa hizmet eden bir saldırıdır" dedi. Daha önce defalarca İHYA-Der ve üyelerinin PKK yanlısı YDGH (Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi) tarafından tehdit edildiğini kaydeden Yılmaz, "YDGH'nin sosyal medya hesabından saldırılar düzenleyecekleri açıklamaları vardı. Tüm bunlar bir araya getirildiğinde, PKK'nin bir açıklama yapması lazım" dedi.

Bugüne kadar uğradıkları saldırılarla ilgili hiçbir failin bulunmadığını belirten HÜDA-Par Genel Başkanı, şunları söyledi:
"HDP mitingine konulan bombanın faili bulundu. Onlarca kardeşimiz hapsedildi hala birileri faili meçhul. Ben emniyetin de iyiniyetli olmadığını, saldıranlara cesaret vererek kaos planına hizmet ettiğini düşünüyorum."

"YDGH'liler tetiği çekmiş olabilir. Failleri yakalamayan devlet sorumludur. Failler kadar onları himaye edenler de sorumludur."

PKK'nın kendi tabanlarını HÜDA-Parlılara karşı kışkırttığını ifade eden Mehmet Hüseyin Yılmaz, "Gidişat iyi değil. Bize karşı kendi tabanlarını kin ve nefret ile doldurmuşlar. Birilerinin oyununa da gelinmiş olabilir. Böyleyse de en üst düzeyden açıklama yapmalıdırlar" şeklinde konuştu.

Şehitlik'teki çatışmaları sorduğumuz Yılmaz, o konuda bilgisi olmadığını ancak Aytaç Baran'ın vurulmasının ardından polisin mahalleye gittiğini söyledi.

HÜDA-Par Başkanı öldürülen Yasin Börü'nün dernekteki Kuran kurslarına katıldığını ve öldürülen Aytaç Baran'ın Börü'ye ders verenlerden biri olduğunu kaydetti.

PKK'DAN AÇIKLAMA: BİZ YAPMADIK!

Aytaç Baran'ın avukatının saldırıyı gerçekleştirmekle suçladığı PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H ise olayın ardından Twitter'dan bir açıklama yaptı. Açıklamada, saldırıyla ilgilerinin olmadığını belirten örgüt, provokasyon uyarısında bulundu ve olayın arkasında istihbaratın olduğunu savundu.

İHYA-DER NEDİR?

2005 yılında Diyarbakır'da kurulan İhya-Der, eğitim, sağlık ve insani yadım alanlarında faaliyet gösteriyor. Siyasi olarak Hüda-Par'a yakınlığıyla bilinen dernek, yurt içi ve yurt dışında STK'lar ile ortak yürüttüğü projelerle gündeme gelmişti.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA: GÜVENLİK GÜÇLERİ TEYAKKUZDA

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Diyarbakır'da 09.06.2015 günü saat 14.20 sıralarında YENİ İHYA-DER Başkanı Aytaç Baran isimli vatandaşımız uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmiştir. Saldırı sonrası YENİ İHYA-DER taraftarları ile karşıt grup arasında çıkan çatışmada 2 vatandaşımız daha hayatını kaybetmiş, 1 vatandaşımız da yaralanmıştır. Vatandaşlarımızı bu tür provokasyonlarla karşı karşıya getirmeye çalışan benzer eylemlere karşı güvenlik güçlerimiz teyakkuza geçirilmiş, olay yerinde gerekli tedbirler alınmıştır. Olayın faillerinin yakalanmasına yönelik çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir. Olayda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, başta aileleri olmak üzere yakınlarına sabır ve başsağlığı, yaralı vatandaşımıza da acil şifalar dileriz" denildi.

DİYARBAKIR VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Diyarbakır Valiliği'nden bugün çıkan olaylarla ilgili 8 kişinin daha gözaltına alındığı bildirildi.

Diyarbakır Valiliği'nce bugün kentte çıkan olaylara ilişkin yeni bir açıklama daha yapıldı. 8 kişinin daha gözaltına alındığı belirtilen açıklamada, "Bu kişilerin beraberinde bir adet kuru sıkıdan bozma Baretta marka tabanca ve buna ait 7 adet 7.65 mm çapında fişek, bir adet Vitoria ibareli tabanca ve buna ait 8 adet 7.65 mm çapında fişek, bir adet 7.65 mm çapında Kırıkkale marka tabanca ve bu tabancaya ait 1 şarjör, 13 adet fişek, bir adet av tüfeği, buna ait 152 adet fişek ve 3 adet şarjör, bir adet Rita Magnum marka ruhsatsız av tüfeği, bir adet yarı otomatik Lazer marka 12 mm çapında av tüfeği, 150 adet muhtelif ebatlarda av fişeği, bir adet ahşap sopa, bir adet askeri yeşil renkte av yeleği, bir adet siyah maske ele geçirilmiştir” denildi.

Olaylarla ilgili 8 kişinin daha gözaltına alınması ile gözaltına alınanların sayısı 14'e çıktı.

(AJANSLAR)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler