HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Nusaybin'de olaylı yürüyüş

Mardin'in Nusaybin İlçesi'ndeki 4 mahallede uygulanan sokağa çıkmaya yasağını protesto etmek amacıyla düzenlenen ve DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek'in de katıldığı yürüyüş sonrası olaylar çıktı.

Nusaybin'de olaylı yürüyüş

/NUSAYBİN (Mardin), (DHA)-Nusaybin İlçesi'nin 4 mahallesinde 3 gündür süren sokağa çıkma yasağına düzenlenen yürüyüşle tepki gösterildi. Aralarında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek'in de bulunduğu grup, DBP ilçe binası önünden, Nevruz Parkı'na yürümek istedi. Kalabalık grubun önü, polis tarafından demiryolu bölgesinde kesildi.

"ÖZERK BİR ŞEKİLDE YAŞAMAK İSTİYORUZ"

Burada bekletilen kalabalığa konuşan DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, sokağa çıkma yasaklarına tepki göstererek, "Eğer bu ülkenin toprakları hepimizin ise, bu vatan hepimizin ise, o zaman ortak demokratik bir şekilde yönetilecek. Bugün eğer Kürt halkı, demokratik özerklik temelinde yöneltilmek istediğini ortaya koyuyorsa, devlete düşen ise buna saygı duymaktır, buna kulak vermektir, bu doğrultuda bir çözüm bulmaktır" dedi. Yüksek, şöyle konuştu:

"Bu topraklar üzerinde artık özgür yaşamak istiyoruz. Kendi kimliğimizde, kendi dilimizle, kendi dinimizle, kendi kendimizi yönetmek istiyoruz. Ama Ankara'dan buralara vali tayin ederek, kaymakam tayin ederek buralarda sadece asker ve polis gücü ile halkı yönetmeye çalışırsanız, onun karşısında işte böyle Nusaybin, Derik ve Gever direnişini göreceksiniz. Bu topraklarda yaşayan Kürt halkı olarak kendi topraklarımızda diğer halklarla beraber kardeşçe yaşamak istiyoruz. Toprak bütünlüğü için de bu ülke bölünmeden demokratik özerklik temelinde kendimizi yöneterek özerk bir şekilde yaşamak istiyoruz. Bunu masada çözmek istedik, bunu diyalog müzakere önünde çözmek istedik ama Recep Tayyip Erdoğan o barış ve çözüm masasını devirdi. Şimdi buradan Nusaybin'den direnişin merkezinden sizin huzurunuzda bir kez daha devlete şunu söylüyorum; bundan artık geriye dönüş yok, biz bu yoldan dönmeyiz, özgür bir şekilde yaşamaktan, kendi kendimizi yönetmek sisteminden tam bir demokrasinden artık geri adım atmayacağız. Gereken şu; siz gelin bu işi demokratik yollarla masada çözelim. Çözmediğiniz takdirde asker ve polis ile tankla, topla halkın üzerine gitmeye çalıştığınız takdirde olacak şey direniştir, olacak şey serhıldandır, tek taraflı olarak kendi iradesini kendi sistemini inşa etmektir. Dün Tahir Elçi gibi sokak ortasında polisler tarafından öldürüldüğü halde, faili meçhul haline getirilmeye çalışılıyor. Biz artık ne meçhul, ne de faili meçhul olmayacağız, bunu böyle bilesiniz."

Yüksek'in konuşmasının ardından kalabalık grup, 5 dakika oturma eylemi yaptı. Oturma eyleminden sonra kalabalığın dağılması sırasında bir grup, polis barikatını geçmek isteyince olaylar çıktı. Polisin gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale ettiği gruptakiler, sokak aralarına kaçarak dağıldı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler