HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sağlıkta 'avuç içi' dönemi başlıyor

SGK'dan yapılan açıklamayla başlayan biyometrik kimlik uygulaması, 1 Aralık 2013 itibariyle tamamlanmış olacak.

Sağlıkta 'avuç içi' dönemi başlıyor

SAMSUN (CİHAN) Söz konusu tarih itibariyle 'Avuç İçi Damar İzi Kimlik Doğrulama Sistemi'ne geçilmiş olacak. Bu bağlamda özel sağlık kurumları da artık müracaatlarda avuç içini okuyarak sistemden kayıt açacak.

Çarşamba'da özel bir tıp merkezi genel Müdürü Uzman Doktor Razi Tabatabaei SGK'nın "Avuç içi damar okuma” olarak bilinen biyometrik kimlik doğrulama sistemine geçerken, başkasının kimliği ile tedavi usulsüzlüğünün önüne geçilmiş olacağını söyledi.

SİSTEM AVUÇ TARAMASIYLA İŞLEYECEK

Sağlık kurum ve kuruluşları, müracaat aşamasında, acil hallerde ise acil halin sona ermesinden sonra, "Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı, pasaport veya kurum sağlık kartı belgelerinden" biri ile kimlik tespiti ve biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması yapacak diyen Uzman Doktor Razi Tabatabaei hastalara sistem ile ilgili şu bilgileri verdi; Hastalarımızın müracaatı sırasında ilk biyometrik verinin kurum veri tabanına kayıt işlemi yapabilmesi için hastamız avucunu cihaza okutacak.

Sağlık sunucumuz, ilk biyometrik verinin kurum veri tabanımıza kayıt işleminde hastalarımızdan beyan ve taahhüt belgesi alacak. Tabi bunun için de bir defaya mahsus olmak üzere kişinin; sağlık hizmeti almak amacıyla sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğunda, T.C. Kimlik Numarası bulunan nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport veya evlilik cüzdanını yanında bulundurması ve avuç içi damar izi sistemine ilk kayıt işleminin sağlık hizmeti sunucusu tarafından yapılması gerekecek.

"TABİ OLMAYANLAR DA OLACAK"

Doktor Tabatabaei uygulamaya tabi olmayacaklar içinde şu bilgileri verdi: "Genel sağlık sigortalı olan 12 yaş ve altı çocuklar ve 65 yaş üstü kişiler, her iki üst ekstremitesi olmayan kişiler (elleri olmayanlar), her iki elinde avuç içi damar izi bütünlüğü bozulmuş olanlar, felç ve benzeri tıbbi nedenlerden dolayı avuç içi damar izi alınamayan kişiler avuç içi damar izi sistemiyle biyometrik kimlik doğrulaması uygulamasına tabi olmayacaklar." dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler