HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Twitter ve Youtube yasağı kalktı

Cumhuriyet Savcısı Kiraz’ın rehin alınma görüntülerinin yer aldığı Twitter, YouTube ve Facebook’a erişim dün mahkeme kararıyla engellendi.

Twitter ve Youtube yasağı kalktı

Sanal Özel Ağ (VPN) ile bağlananlar bu engellemeden etkilenmedi. İçeriği kaldırınca Facebook 4 saat sonra açıldı. YouTube ve Twitter’a 8 saat sonra erişim sağlandı. Gece Google’a da uyarı gitti.

Yasakların sebebi ise geçtiğimiz hafta şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınma fotoğraflarının paylaşılması oldu. Sosyal paylaşım sitelerinin yanı sıra birçok haber sitesini kapsayan karar tartışmaları da beraberinde getirdi. Tartışmanın sebebi paylaşılan içerikler yerine Facebook, Twitter ve YouTube’un tamamen kapatılması oldu.

Twitter sorunu ortadan kaldırmak için çalışmaların sürdüğünü belirtirken, Erişim Sağlayıcıları Birliği Genel Sekreteri Bülent Kent, Twitter'ın kısa süre içinde açılacağını duyurmasının ardından akşam saatlerinde, 20.20 civarında Twitter yeniden erişime açıldı.

8 saat sonra engelleme sonra erdi

Sosyal ağlardaki erişim engelinin kaldırılmasına yönelik ilk haber ESB Genel Sekreteri Bülent Kent’ten geldi. Kent, saat 19.00’da yaptığı açıklamada erişim engelinin kaldırılmaya çalıştıklarını ifade etti. Bu açıklamadan yaklaşık 2 saat sonra Twitter ve YouTube’a erişim sağlanmaya başladı. Daha önce de Twitter ve YouTube’tan erişim engellenin kaldırılmasına yönelik çalışmaların başladığını açıklamıştı. YouTube, “Türkiye’de erişimin engellendiği doğrultusunda bilgiler alıyoruz. Hizmetin kullanıcılara bir an önce yeniden sunulabilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” açıklamasını yaparken Twitter ise Türkiye'de yaşanan kesintinin farkında olduklarını ve siteye erişimin tekrar açılması için çalışmaların sürdüğünü kaydetmişti.

Twitter dışında Facebook ve YouTube'tan yasak sonrası yapılan ilk açıklamada da sorunun çözülmeye çalışıldığı, Facebook'un mahkeme kararına uyarak ilgili içerikleri kaldırdığı belirtildi.

SAAT 12’DE KAPATILDI

3 Nisan Cuma günü 1. Sulh Ceza Hakimliğince şehit Kiraz’ın fotoğrafları paylaşıldığı gerekçesiyle aralarında Hürriyet’in de bulunduğu 166 internet sayfası (URL) için erişim engelleme kararı verildi. Bu karar 5651 sayılı yeni internet kanuna göre sosyal medyada paylaşılan içerikleri de kapsıyordu. Karardan 1 gün sonra 4 Nisan’da, Erişim Sağlayıcılar Birliği’ne (ESB) içerikleri engelleme kararını bildirdi. Dün ise İstanbul Başsavcılığı, Facebook, Twitter ve YouTube’ta kaldırılmayan içeriklerin olduğunu ESB’ye bildirerek saat 12.00’a kadar içeriklerin kaldırılmasını talep etti. Facebook, Twitter ve YouTube bu içeriklere saat 12.00’ye kadar müdahale edemediği için ESB, paylaşımları tek tek engellemek yerine sitelerin tamamının kapatılmasını istedi. Ardından YouTube ve Twitter’a erişim engellendi. Facebook’un sadece 4 saatte yasaktan kurtulmasının nedeni ise içerikleri hemen kaldırabilmesi oldu. Mahkeme kararının çıktığı 166 URL’lik listede Facebook’u ilgilendiren 4 madde bulunuyordu.

RESMİ AÇIKLAMA

Twitter'ın YouTube ile birlikte öğlen saatlerinde erişim yasağının gelmesiyle Twitter, Türkiye'de yaşanan kesintinin farkında olduklarını ve siteye erişimin tekrar açılması için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ'NE SORULDU

Konu Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'a da soruldu. İbrahim Kalın şöyle yanıtladı: "Ben de yeni haberdar oldum. Şu anda erişim engellemesi söz konusu değil. Savcılığın talebi gelmiş. Geçen hafta acı bir olay yaşadık. Sonrasında da yaşananlar olayın kendisi kadar üzücüydü. Bir takım medya gruplarının bu fotoğraflarını terör örgütünün propagandasını yapar gibi yapmış olması, onca ikaza rağmen kabul edilebilir değildir. O fotoğraflar yurt dışındaki bir çok basın kuruluşu tarafından da kullanılmadı. Gerekli uyarılar yapılmıştır, takibi de yapılacaktır. Savcılıktan gelen talep de bu görüntünün hiçbir mecrada kullanılmaması ile ilgili bir taleptir. Basın kuruluşlarımız üzerine düşen sorumluluğu yerine getirseydi bu konu gündemimizde olmayacaktı. Cumhurbaşkanımız özel güvenlik birimlerinin değerlendirilmesi talebinde bulundu. Çağlayan’da nasıl bir güvenlik zaafı olduğunu müşahade ettik. Bir takım yeni güvenlik tedbirlerinin alınması kaçınılmazdır.

BASIN KONSEYİ'NDEN TEPKİ

Twitter, YouTube gibi sosyal medya ağlarına mahkeme kararıyla erişim yasağı uygulanmasına tepki gösteren Basın Konseyi, "Şehit Savcımızın hassas görüntülerinin yayımlanmasının yarattığı endişe ve sıkıntıyı anlamakla birlikte; sosyal medyaya toptan yasaklar getirmenin, demokratik bir hukuk devleti bakımından yerinde bir çözüm olmadığının altını çiziyoruz" açıklamasında bulundu.

Basın Konseyi'nden yapılan açıklamada, Türkiye tarihinin sosyal ağlara ilişkin en geniş kapsamlı engelleme kararıyla; Twitter, YouTube gibi sosyal medya ağlarına mahkeme kararıyla erişim yasağı uygulandığı belirtildi.

Erişim yasağının, Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın teröristler tarafından rehin alınmasını içeren görsel materyallere söz konusu ortamlarda yer verilmesi nedeniyle getirildiğine işaret edilen açıklamada, şöyle devam edildi:

Bu noktada, birkaç hususu kamuoyunun bilgisine sunmak gerekmiştir;

"Şehit Savcımızın söz konusu görüntülerinin paylaşılmasının gerekliliği ve doğruluğu konusundaki eleştiriler kayda değerdir ve dikkatle değerlendirilmelidir.

Ne var ki, 'yasaklı kitapları' bünyesinde barındırıyor diye bütün bir kütüphaneyi kapatmak nasıl akla ve mantığa aykırı ise; birtakım uygunsuz içerik barındırması nedeniyle, milyarlarca faydalı bilgi ve belge içeren sosyal platformların Türk halkının kullanımına tümüyle kapatılması da aynı şekilde anlamsızdır.

Bu tür bir yasak, ifade özgürlüğünün engellenmesi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin şart koştuğu 'demokratik toplumda gereklilik', 'acil toplumsal ihtiyacın varlığı' ve en önemlisi, 'orantılılık/ölçülülük' ilkelerine aykırıdır.

Yasağın, temel hak ve özgürlükleri daha iyi korumak için kurulduğu Hükümet tarafından ifade edilen sulh ceza hakimlikleri tarafından getirilmiş olması, ayrı bir trajik çelişkidir.

Bu tür yasaklar, Türkiye'nin uluslararası arenadaki prestijini yerle bir ettiği gibi, demokrasi liginde de ülkemizin gitgide artan bir hızla irtifa kaybetmesine neden olmaktadır.

Şayet, anılan görüntülerin terörün amacına hizmet ederek Türkiye'ye zarar vereceğinden kaygı duyuluyorsa, bu tür yasakların uluslararası toplum nezdinde devletimize ve ifade özgürlüğünü idrak edebilmesi bakımından halkımıza ne şekilde zarar verdiğinin de dikkate alınması zaruridir."

Açıklamada ayrıca "Bu bakımdan, şehit Savcımızın hassas görüntülerinin yayımlanmasının yarattığı endişe ve sıkıntıyı anlamakla birlikte; sosyal medyaya toptan yasaklar getirmenin, demokratik bir hukuk devleti bakımından yerinde bir çözüm olmadığının altını çiziyoruz" denildi.

İNTERNET YASAKLARI

6 Mart 2007
Yunan öğrenci Kostas Papafloratos tarafından Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret içeren video yüzünden YouTube kapatıldı.

17 Ocak 2008
Türk Ulusu ve Atatürk’e karşı ağır hakaret ve küfür içeren videolar nedeniyle YouTube’a erişim engellendi.

13 Mart 2008
YouTube’a erişim 13 Mart 2008 günü bir kere daha Atatürk’e hakaret eden görüntüler nedeniyle Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararıyla engellendi.

27 Mart 2014
Dönemim Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bakanlık Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgenaral Yaşar Güler’e ait olduğu öne sürülen ses kayıtlarının internette yayınlanmasının ardından, YouTube idari kararla erişime kapatıldı.

2 Kasım 2010
Eski politikacı Deniz Baykal’ın internete yüklenen videosu yüzünden YouTube kapatıldı.

18 Mart 2014
17 Aralık sürecindeki tapelerin Twitter’da paylaşılmasından dolayı İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi Twitter’a Türkiye’den erişimi
engelledi.

6 Nisan 2015
Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınması görüntülerinin paylaşıldığı Twitter, YouTube ve Facebook dün mahkeme kararıyla erişime kapatıldı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler