İngiltere'nin önde gelen bankalarından Barclays'in 450 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etmesiyle patlak veren bankacılık skandalıyla ilgili haberler pazar gazetelerinin öne çıkardığı konuların başında geliyor.
Sunday Times gazetesi, bankacılık sektöründeki skandal büyürken hükümetin bir üyesinin de girdaba kapıldığını yazıyor.
Gazete, Barclays Bankası'nın standartların altında bir bankacılığın eseri olduğunu kabul ettiği uygulamaların hayata geçirildiği sırada, suç işlendiği uyarılarına rağmen banka hesaplarını onaylayan Bankalar Birliği'nin başkanlığını hükümette ticaretten sorumlu bakan yardımcısı olarak görev yapan Lord Green'in yürüttüğüne dikkat çekiyor.
Observer gazetesi de iş dünyasıyla ilişkilerden sorumlu bakan Vince Cable'ın sözlerini manşetten veriyor: "Hileye başvuranları kapı dışarı edin."
İngiliz Bakan, Barclays'in ceza ödemesine yol açan uygulamalara benzer tasarrufları desteklediği belirlenen yöneticileri kovmaları için şirket hissedarlarını harekete geçmeye çağırıyor.
Sunday Times'ın iç sayfalarında demir parmaklıkların arkasında biraz hırpani görünmekle birlikte, iyi giyimli dört kişi görülüyor. "HESAPLAŞMA ZAMANI" başlığını taşıyan yazıya eşlik eden fotomontajda görülen dört kişi, son bankacılık skandalına adı karışan ülkenin dört büyük bankasının bir numaralı yöneticilerinden başkası değil.
Bu isimler, Barclays Genel Müdürü Bob Diamond, Lloyds Genel Müdürü Antonio Horta-Osario, Royal Bank of Scotland (RBS) Genel Müdürü Stephen Hester ve HSBC Genel Müdürü Stuart Gulliver.
Gazete, okurlarına, ankalar arası ortak faiz oranının belirlenmesi ile ilgili skandalın bankaların dürüstlükten uzak ve basiretsiz olduğunu ortaya koyduğunu duyurduktan sonra "Bunun bedelini kim ödeyecek?" diye soruyor.
Observer gazetesi ise, demir parmaklıkların arkasına yerleştirmese de, dört banka yöneticisini yanyana dururken gösteren başka bir fotomontaja geniş yer ayırıyor. Ancak Observer, şüphe oklarını, Sunday Times'dan farklı olarak, Lloyds ve HSBC Genel müdürlerine değil, Bob Dimond ve Stephen Hester ile birlikte, RBS'nin eski genel müdürü Fred Goodwin ve mortgage şirketi Northern Rock'ın eski genel müdürü Adam Applegarth'a yönlendiriyor.
Sunday Times, F-4 savaş uçağının, Türkiye'nin Suriye sınırı ile ilgili askeri kurallarını değiştirmesine yol açacak şekilde düşürüldüğü olayda Rus askeri uzmanlarının rol aldığını söyleyen Ortadoğu'daki diplomatik kaynakların sözlerini dış haberler sayfalarında öne çıkarıyor.
Söz konusu kaynak, ABD yapımı fantom uçağının düşürülmesinin NATO'ya Suriye'den uzak durması için yapılan bir uyarı olduğunu söylüyor.
Gazete, Rusya'nın üç yıl önce Suriye'ye Pantsir-S1 karadan havaya savunma sistemi sattığını ve Suriyelileri eğiten Rus uzmanlardan bazılarının hala ülkede bulunduğunu aktarıyor.
Sunday Times, İsrail Hava Kuvvetleri'nden bir kaynağın da "Düğmeye basmamış olsalar bile, Suriyeliler ateş açarken yanlarında olduğunun ortaya çıkması şaşırtıcı olmayacak" ifadelerini aktarıyor.
Antakya'dan bildiren Martin Chulov'da, Cenevre'de uluslararası diplomatik çabalar yürütülürken, rejim karşıtlarının, gerillalar ve sürgün de yaşayanlar da dahil olmak üzere, Suriye'deki kargaşanın sona erdirilmesi için artık tek yöntemin silahlı mücadele olduğuna kanaat getirdiklerini aktarıyor.
Observer, Chulov'un haberine "Barış da yok, plan da... Suriyeli gerillalar düşmanla diyalog kavşağını geride bıraktı" başlığını atıyor.
Gazete, dün Cenevre'de yapılan toplantıyla ilgili haberi için de, Kofi Annan'ın "Doğru yolu bulmazsak tarih bizi acımasızca yargılayacak" sözlerini başlık olarak kullanıyor.
Observer, İngiltere'de yedi yıl içinde konutlara yerleştirilmesi planlanan elektrik sayaçlarının kişisel bilgi mahremiyetini ihlal etme kapasitesine sahip olduğu yolunda Avrupa'dan gelen uyarıyı iç sayfalarına taşıyor. Buna göre, "akıllı sayaçlar" sadece enerji tüketimini kaydetmekle kalmayacak, aynı zamanda kişisel bilgiler toplanmasına da yol açacak.
Londra'da 27 Temmuz'da başlayacak olan 2012 Olimpiyat Oyunları'na katılacak 16 bin sporcunun kalacağı olimpiyat köyüne giren muhabirin izlenimleri, "köy yaşamına" dair ipuçları veriyor.
Observer muhabiri Londra'nın doğusundaki olimpiyat köyünün küçük İngiltere olduğunu aktarıyor.
Sporcuların konaklayacağı tel örgülerle çevrili, özel eğitimli köpeklerin konumlandığı bölgede McDonald's, karaoke ve publar bulunuyor. Pubların tek farkı alkol satılmıyor olması...
Sunday Times gazetesi de olimpiyatın kapanışını, "Hey Jude" şarkısıyla Beatles'ın eski üyesi Paul McCartney'in yapacağını duyuruyor.
İstihbarat kaynaklarının El Kaide'nin Olimpiyatlar öncesinde bir ABD yolcu uçağına saldırı planladığı ihbarını aldıkları yönündeki haber de gazetenin ilk sayfasında yer alıyor.
Sunday Times, resmi kağıtların, başbakanlığını Tony Blair'in yürüttüğü hükümetin, 2002 yılında, Kraliçe'ye Suriye lideri Beşar Esad'a şövalye unvanı verilmesi için başvuru yapmayı değerlendirmeye aldığını ortaya koyduğunu bildiriyor.
Gazetenin şövalye unvanıyla ilgili bir başka haberinde de, kraliçenin unvanlarla onurlandırdığı eşcinsellerin eşlerinin de ilgili unvanları taşımalarının sağlanması için parlamentoda çalışmalar yapıldığı belirtiliyor.
Sunday Times gazetesinden üç haber, pazar gazeteleri özetini sonlandırıyor.
"Lazer teknolojisinin devreye girmesiyle yapılan son testler sanat tarihiyle ilgili bilgilerimizi alt üst ediyor... Rubens'in yaptığı düşünülen bir yağlı boya tablonun aslında Van Dyck'a ait olduğu tespit edildi."
"İngiltere ordusunun önde gelen psikiyatrlarından Profesör Ian Palmer tarafından hazırlanan bir raporda, opsesif-kompulsif psikolojik yapılı subayların bu yapıları nedeniyle daha hızlı yükseldiklerini ancak emekli olduklarında çöküntüye uğradıkları belirtildi."
"Muhalefetteki İşçi Partisi'nde iş dünyasıyla ilgili dosyayı izleyen ve bu nedenle gölde bakan olarak anılan Chuka Umunna esrar içtiğini itiraf etti ancak bunun artık haber değeri taşıdığını sanmadığını söyledi."