ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa'da, Devlet Hastanesi Kan Bankası'ndan alınan kanla HIV virüsü (Human Immunodeficiency Virus) bulaşan 1 yaşındaki çocuğun üzgün babası, ilerleyen günlerde hakkını yargı yoluyla arayacağını söyledi.
1996 yılında sezaryenle doğum yaparken Kızılay Kan Merkezi'nden alınan kanla HİV virüsü bulaştıktan sonra AIDS'e yakalanan ve bir süre sonra hayatını kaybeden Siverekli Müzeyyen Işıkgöz'ün ardından, 12 yıl sonra bir hemşirenin ihmali sonucu HIV virüslü kan verilen 1 yaşındaki Y.Ç.'nin tedavileri belirli aralıklarla Ankara'da devam ediyor.
Alınan bilgiye göre, Mart ayında meydana gelen olayda, Şanlıurfa'nın Ulucanlar Köyü'ne bağlı Körögöz Mezrası'nda yaşayan 6 çocuklu Ç. ailesinin en küçük çocuğu 1 yaşındaki Y.Ç.'nin üzerine çaydanlıkta bulunan sıcak su dökülünce vücudunun bir bölümü yandı.
Baba Mehmet Ç.'nin tedavi için Şanlıurfa'ya götürdüğü Y.Ç., 500 Yataklı Devlet Hastanesi Yanık Ünitesi'ne yatırıldı ve tedavisi sırasında Y.Ç.'ye kan gerekti. Küçük çocuğun yakınları gerekli kanı temin etmek için 500 Yataklı Devlet Hastanesi'nin Kan Merkezi'ne baş vurdu. Görevli hemşire A.B., daha önceden deftere negatif olarak işlediği kanı Y.Ç.'nin yakınlarına verdi.
Kan Bankası'ndan alınan kan, yanık ünitesinde küçük çocuğa verildi. Bir türlü iyileşmeyen Y.Ç., daha sonra tedavisi için Adana'ya götürüldü. Adana'da yapılan kan tetkikinde HIV virüsünden şüphelenen doktorlar, 1 yaşındaki Y.Ç.'nin kan örneğinin Ankara Hıfzısıhha Kurumu'na gönderilmesi gerektiğini aileye belirtti. Daha sonra 500 Yataklı Devlet Hastanesi'ne geri gelen aile, burada görevlilere durumu anlattı. Konu Hastane tarafından Sağlık Müdürlüğü'ne intikal ettirildi. Sağlık Müdürü bunun üzerine yaptığı araştırmada, olayın gerçek olduğunu öğrenince durumu Sağlık Bakanlığı'na bildirdi. Sağlık Bakanlığı ise yapılan tetkikler sonucunda küçük çocuğun HIV virüsü taşıdığını tespit etti.
Olayın ortaya çıkmasının ardından Sağlık Bakanlığı, küçük çocuğun gelişmiş bir hastanede tedavisinin yapılması için yer ayarladı. Y.Ç. ve ailesi Sağlık Müdürlüğü tarafından havayolu ile Ankara'ya gönderildi. Sağlık Bakanlığı ihmal bulunan olayı aydınlığı kavuşturmak için müfettiş görevlendirdi. Bakanlığın görevlendirdiği müfettişin Şanlıurfa'ya gelerek olayı soruşturmaya başladığı öğrenildi. Soruşturma sonunda olayda ihmali olan hemşire A.D.'ye kademe durdurma cezası verildi.
6 çocuklu Ç. ailesinin en küçük çocuğu olan 1 yaşındaki Y.Ç.'nin babası Mehmet Ç. olayı üzüntü ile anlattı. Her şeyin çocuğunun üzerine su dökülmesi ile başladığını kaydeden baba Mehmet Ç. "Çocuğumu hemen Devlet Hastanesi'ne götürdüm. Çocuğuma kan vermişlerdi. Kanın ne olduğunu da bilmiyorduk. Sonra çocuğumuzun iyileştiğini ve plastik cerrahiye götürmemizi istediler. Sonra plastik cerrahide tahlil yapıldı ve kanda mikrop bulundu. Sona çevredeki iller kabul etmedi ve Ankara'ya götürdü. En son götürdük, durumunun iyiye gittiğini söylediler. Daha günlerimiz gelmedi yine gideceğiz" dedi.
Komşularının çocuklarını virüslü bebeğe yaklaştırmadıklarını ifade eden Mehmet Ç., "Çocuklarım bana geliyor ve diyor ki baba arkadaşlarımız 'sizde mikrop var' diyorlar. Ben de ne diyeceğim! Bu işi yapan kimse yanlışlıkla mı yapmış, bilerek mi yapmış bilmiyorum. Bu kanı veren hemşire, hiç bizi arayıp sormadı. Evimize gelip bir geçmiş olsun bile demedi" diye konuştu.
İnşaatta çalıştığını söyleyen Mehmet Ç., "Bir yer bulsam buradan gideceğim. Gidecek yerim de yok. Ben bu çocuğu ne yapacağım, atamam ki. Çocuktan illaki kan çıkacak, ben bunu nasıl ayıracağım diğer çocuklarımdan" diye konuştu.
Üzgün baba, ilerleyen günlerde hakkını yargı yoluyla arayacağını da sözlerine ekledi.
"ÇOCUĞUN TEDAVİSİ DEVAM EDİYOR"
İl Sağlık Müdürü Hasan Demir, söz konusu hemşirenin kademe durdurma cezası aldığı haberlerine ilişkin olarak, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bir süre önce konu ile ilgili olarak ilimize müfettiş gelmişti. Alınan karar kademe durdurma cezası idi. Bu karar Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan başkanlığında İl Disiplin Kurulu'na sevk edilmişti. Kurum halen bunun değerlendirmesini yapıyor. Zaten hemşire disiplin cezası almıştı" dedi.
HIV virüsü taşıyan çocuğun tedavisinin sürdürüldüğünü kaydeden Demir, "Çocuğun tedavisi devam ediyor ve olumsuz bir durum yok. Çocuk, düzenli olarak tedavi gereği Ankara'ya götürülüyor. Bilindiği gibi HIV virüsü bağışıklığı yani sistemi devre dışı bırakan bir hastalıktır. Çocuğun uzmanların kontrolü altında Ankara'da tedavisi devam ediyor" açıklamasını yaptı.
Demir, önümüzdeki günlerde konu ili ilgili daha ayrıntılı açıklama yapılacağını da sözlerine ekledi.
12 YIL ÖNCE DE MÜZEYEN IŞIKGÖZ VE BİR ÇOCUĞU AIDS'E YAKALANMIŞTI
Öte yandan, 1996 yılında Şanlıurfa Doğum Hastanesi'nde sezaryenle yaptığı doğum sırasında Kızılay Kan İstasyonu'ndan alınan bir ünite kanla AIDS hastalığının pençesine düşen Müzeyen Işıkgöz, 2 yıl sonra bebeği Rukiye Işıkgöz'ü kaybetmişti. Çocuğunun ölümünden sonra her gün ölüm korkusu yaşayan Müzeyen Işıkgöz de bu yıl hayatını kaybetmişti.