HABER

"10 milyon kişi kayıt dışı çalışıyor"

ANKARA (ANKA) – Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'de 10 milyon 655 bin kişinin kayıt dışı çalıştığını bildirdi. Bakan Çelik, DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız'ın, "kayıt dışı istihdam" ile ilgili soru önergesini yanıtladı.

Kayıtdışı istihdamla mücadele için, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı bünyesinde Kayıtdışı İstihdamla Mücadele Koordinatörlüğü kurulduğunu hatırlatan Çelik, "Kayıt dışı İstihdamla Mücadele Projesi"nin (KADİM), geçtiğimiz yıl yürürlüğe konulduğunu bildirdi.

Bakan Çelik, söz konusu proje hakkında bilgi verirken, projenin amaçlarını şöyle sıraladı:

"-Kayıt dışı istihdamı teşvik eden mali, hukuki, idari ve sosyal nedenlerin tespiti ile bu nedenlerin giderilmesi, kayıtdışı istihdamın ekonominin genel dengeleri üzerindeki olumsuz etkileri konusunda kamuoyu yaratılacak,

-Kayıt altında çalışanların sosyal güvenlikleri ön plana çıkarılacak,

-Kayıtdışı olmakla beraber aynı zamanda kanun dışı olarak da çalıştırılan/çalışan yabancı kaçak işçi oranı mümkün olan en düşük seviyeye indirilecek."
KADİM Projesi faaliyetleri kapsamında, 2006 yılında 400 bin broşür ve 50 bin afiş bastırıldığını belirten Çelik, broşür ve afişlerin ülke geneline dağıtıldığını ifade etti. Çelik, "2006 Kasım-2007 Şubat aylarını kapsayan dört aylık dönemde 40 bin 840 kişiye sosyal güvenlik ve sigortalılık bilincinin arttırılması yönünde eğitim verilmiştir" dedi.

Bakan Çelik, şöyle devam etti:

"Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2006 Hane Halkı İşgücü Anketi Nisan Dönemi sonuçlarına göre; SSK'ya kayıtlı olarak çalışması gereken 3 milyon 861 bin kişi, Bağ-Kur'a kayıtlı olarak çalışması gereken 3 milyon 757 bin kişi, ücretsiz aile işçisi sayılan 3 milyon 37 bin kişi olmak üzere toplam 10 milyon 655 bin kişi kayıtdışı çalışmaktadır. Kayıtdışı olarak çalışan bu nüfusun kayıt altına alınması halinde devletin yaklaşık 17 milyar YTL sigorta prim geliri (brüt) elde edilebileceği tahmin edilmektedir".

En Çok Aranan Haberler