Adana (AA)- Geçen yılın ortalarından itibaren, "10 numara madeni yağ" adı altında toplu taşıma ve nakliye sektöründe kullanımı artan araç yakıtı, çevre kirliliği ve kullanılan aracın motoruna tahribatın yanı sıra insan sağlığını da tehdit ediyor.
TBMM Enerji Tabii Kaynaklar, Bilim ve Teknoloji Komisyonu Üyesi, CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, "10 numara madeni yağ"ın tahribatının her geçen gün arttığını belirterek, "Aslında bu dikkat edilmesi gereken çok büyük bir tehlike. Bu madde kullanana karlı gibi görünse de, aracın motoruna, saldığı gaz nedeniyle çevre ve daha da önemlisi insan sağlığı açısından ciddi tehdit oluşturuyor" dedi.Türkiye'de her türlü kalitesiz yağın karıştırılarak piyasaya sürülmesinin önüne geçilmesi gerektiğine işaret eden Seyhan, "Bir yandan 'Kyoto Protokolü'nü imzalayacağız' diyoruz, diğer yandan serbest piyasa adı altında bu tür faaliyetlere göz yumuyoruz. Devletin de mevcut kadroyla bunun denetimini yapması çok zor" dedi.
Seyhan, Petrol Sanayi Derneği'nin 2008 yılı Ocak ve Mart dönemini kapsayan raporunda da 10 numara yağ veya benzeri isimlerde motorin piyasasına yapılan kayıt dışı satışın yılda 200 bin tonun üzerinde olduğunun tahmin edildiği bilgisine yer verildiğini de kaydetti. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ), Mühendislik Mimarlık Fakültesi Otomotiv Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kadir Aydın da, "servet" ödenerek satın alınan araçların, yakıt fiyatlarındaki yükselmeye bağlı olarak sağlıklı kullanılamadığını söyledi. Aydın, "Günü kurtarmak adına ucuz olduğu için kullanılan bu kalitesiz yakıtlar, bir süre sonra araca ciddi anlamda zarar veriyor. Hem satın alırken, hem de motorun tamiri aşamasında ödenen paralarla, milli servet kaybı ortaya çıkıyor" dedi.
Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Avrupa Yenilenebilir Enerjiler Birliği (EUROSOLAR) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Tanay Sıdkı Uyar da fosil yakıt kullanımına tamamen karşı olduklarını, bunun zararlarını her fırsatta dile getirmeye çalıştıklarını ve "10 numara madeni yağ" adı verilen yakıtın da diğer bazı yakıtlar gibi kesinlikle "çevre" düşmanı olduğunu söyledi. Başta ABD olmak üzere bazı ülkelerin sıfır emisyonlu taşıtlar üzerinde çalıştığını anlatan Uyar, bu soruna bağlı hastalıkların tedavisinde de ciddi anlamda paralar harcandığını kaydetti.