12. Cumhurbaşkanı Erdoğan, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören 2007 yılındaki Anayasa değişikliğinin ardından, 10 Ağustos 2014'teki seçimi yüzde 52'lik oranla kazandı.
"Türkiye'nin halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı" unvanını alan Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde, yabancı devlet ve hükümet başkanlarının da katıldığı törenle, görevi 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den devraldı.
Göreve geldikten iki gün sonra "Başkomutan" sıfatıyla 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde ilk resepsiyonunu verdi.
Çalışmalarına bir süre Köşk'te devam eden Erdoğan, bu arada Subayevleri'ndeki konutundan Cumhurbaşkanlığı Konutu'na geçti.
Erdoğan'ın göreve gelmesinin ikinci ayında cumhurbaşkanlığı makamı Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne taşındı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul eden Erdoğan, böylece yeni binayı kullanıma açmış oldu.
Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yeni binada verilmesi planlanan resepsiyon ise Karaman'ın Ermenek ilçesindeki kömür ocağında 18 işçinin mahsur kalması nedeniyle iptal edildi.
- "Seçimlerin yenilenmesi kararı veren ilk cumhurbaşkanı"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, görevinin ilk yılında, 103 kanunu onayladı. 49 rektör, 9 YÖK üyesi ve yüksek yargı organlarına üye ataması yaptı, üç hükümlünün de cezasını kaldırdı.
Erdoğan'ın aldığı en önemli karar ise "Seçimin yenilenmesi" oldu.
7 Haziran seçiminin ardından, Anayasa'da öngörülen 45 günlük sürede hükümet kurulamaması üzerine, 24 Ağustos'ta TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile yaptığı istişari görüşme sonrasında, Anayasa'nın 104 ve 116'ncı maddelerine dayanarak milletvekili genel seçiminin yenilenmesi kararı alan Erdoğan, Türk siyasi tarihine "Seçimin yenilenmesine karar veren ilk cumhurbaşkanı" olarak geçti.
- "Koşan, terleyen cumhurbaşkanı"
Seçim sürecinde farklı bir profil çizeceğini, "Koşan, terleyen bir cumhurbaşkanı" olacağını belirten Erdoğan, bir yıllık görev süresinde 54 yurt içi, 36 yurt dışı seyahat gerçekleştirdi. Gaziantep'teki İslahiye Çadırkenti'nde Suriyeli sığınmacıları ziyaretiyle başladığı yurt içi seyahatleri boyunca 47 ile giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rize ve Trabzon'u üçer, Gaziantep, Mardin ve Kars'ı ikişer kez ziyaret etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ağrı, Ardahan, Eskişehir, Manisa, Sivas, Mersin, Bingöl, Hatay, Erzurum, Iğdır, Adana, Aksaray, Nevşehir, Aydın, Uşak, Hakkari, Şanlıurfa, Antalya, Kahramanmaraş, Adıyaman, Samsun, Kayseri, Erzincan, Van, Kırıkkale, İzmir, Tekirdağ, Siirt, Diyarbakır, Batman, Kocaeli, Sakarya, Karabük, Denizli, Balıkesir, Çanakkale, Malatya, Elazığ, Bursa, Kırşehir, Bayburt ve Gümüşhane'ye de gitti.
- Küba'ya giden ilk Türk Cumhurbaşkanı
Görevdeki ilk yılında 36 kez yurtdışına çıkan Erdoğan, 33 ülkeyi ziyaret etti. İlk yurtdışı seyahatini KKTC ve Azerbaycan'a yapan, Lefkoşa ve Bakü'ye bir yıl içinde iki kez giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın cenaze töreni ve umre ziyareti için Suudi Arabistan'a da iki ziyarette bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Latin Amerika'ya yaptığı seyahat dikkatle izlendi. Kolombiya'dan başladığı Latin Amerika seyahatinde Küba ve Meksika'ya giden Erdoğan, Küba'ya resmi ziyaret gerçekleştiren ilk Türk Cumhurbaşkanı oldu.
Erdoğan, Pakistan, Çin, Endonezya, Bosna Hersek, Arnavutluk, Belçika, Almanya, Kuveyt, Kazakistan, İran, Romanya, Slovakya, Slovenya, Ukrayna, Suudi Arabistan, Meksika, Küba, Kolombiya, Somali, Cibuti, Etiyopya, Ekvator Ginesi, Cezayir, Türkmenistan, Fransa, Estonya, Letonya, Afganistan, ABD, Katar ve İngiltere'de resmi temaslarda bulundu.
Ziyaret ettiği ülkelerde ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekvator Ginesi'ndeki "2. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi" ve Galler'deki "NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi"nde yabancı ülke liderlerine hitap etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde, ilk kez cumhurbaşkanı olarak devlet ve hükümet başkanları ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Bu çerçevede ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın da aralarında bulunduğu liderlerle bir araya geldi.
Birleşmiş Milletler'in Eylül 2014'teki 69. Genel Kurul toplantısına da ilk kez cumhurbaşkanı sıfatıyla katılan Erdoğan, İstanbul'da gerçekleştirilen "1. Latin Amerika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi" ve KADEM tarafından düzenlenen "Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi" ile EPDK'nın ev sahipliğinde Ankara'da gerçekleştirilen "Enerji Piyasaları Zirvesi"nde de uluslararası katılımcılara seslendi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir yıllık görev süresindeki yurtdışı seyahatlerinde toplam 158 bin 610 kilometrelik yol katetti. Bu mesafe, dünyanın çevresinde yaklaşık 4 tura denk geliyor.
- Beştepe'nin ilk yabancı konuğu Papa Franciscus
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda kullanmaya başladığı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, yerli ve yabancı birçok konuğu ağırladı. Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olarak ilk yabancı konuğu, Türkiye'ye 28-30 Kasım 2014 tarihlerinde resmi ziyaret gerçekleştiren Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus oldu.
Beştepe'de, aralarında Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da yer aldığı 11 devlet başkanı konuk edildi.
Erdoğan'ın ilk yılında, Külliye'de yabancı devlet başkanlarını karşılamak için düzenlenen resmi törenlerde de bir yenilik yapıldı. Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın ocak ayındaki ziyaretiyle başlayan uygulamada, 16 Türk devletinin savaş kıyafetlerini giyen askerler de törenlerde hazır bulundu. Tarihi üniformalı askerler, tören birliğinin karşısında, 16 Türk devletinin bayraklarını taşıyan Muhafız Alayı'nın önünde yer aldı.
- Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yılı
Çanakkale Kara Savaşları'nın 100'üncü yıl dönümü etkinlikleri, Cumhurbaşkanlığının himayesinde gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı ve çok sayıda yabancı devlet adamının davet edildiği etkinlikler, 23-25 Nisan tarihleri arasında İstanbul ve Çanakkale'de yapıldı. İstanbul'daki "Barış Zirvesi" ile 23 Nisan'da başlayan etkinlikler, 24-25 Nisan'da Çanakkale'de devam etti. Çanakkale'deki törenlerde Birleşik Krallık Galler Prensi Charles'ın da aralarında bulunduğu 16 devlet başkanının yanı sıra parlamento başkanı, cumhurbaşkanı yardımcısı, başbakan, bakan, büyükelçi düzeyinde birçok ülkeden temsilci bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, törenlere katılan bazı yabancı devlet, hükümet ve meclis başkanları ile Gelibolu Yarımadası'ndaki Mehmetçik Anıtı ve İngiliz Anıtı'ndaki anma törenlerinin ardından, Çanakkale İskelesi'nde demirli Savarona Yatı'nda konukları onuruna akşam yemeği verdi.
Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan tanıtım filminde Erdoğan'ın okuduğu Arif Nihat Asya'nın "Dua" şiiri de yer aldı.
- Muhtarlar Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görevinin ilk yılında hayata geçen bir başka uygulama da "Muhtarlar Toplantısı" oldu. Seçilerek göreve geldikleri ve Türkiye'nin farklı yerlerindeki tüm vatandaşları temsil ettikleri için muhtarlara büyük önem verdiğini ifade eden Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bugüne kadar düzenlenen 10 toplantıda yaklaşık 4 bin muhtarla bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hedefinin görev süresini dolana kadar Türkiye'deki yaklaşık 50 bin muhtarın tamamını Ankara'da konuk etmek olduğunu kaydetti. (AA)