Ankara (AA)- Maliye Bakanlığı, akaryakıt kaçakçılığının önüne geçilebilmesi için, bütün istasyonlardaki akaryakıt satışlarını elektronik ortamda takibe alıyor. Taşıt tanıma sistemi ile yaklaşık 12 milyon araca "kimlik" takılacak.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, üzerinde çalışılan proje ile akaryakıt istasyonlarının, pompalara bağlı ödeme kaydedici cihazlar aracılığıyla yaptıkları satışlara ilişkin bilgiler, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenecek formatlarda ve herhangi bir müdahaleye imkan vermeyecek şekilde, elektronik ortamda muhafaza
edilecek. Bu bilgiler, pompa yazar kasalarına monte edilecek küçük bir cihazın da yardımıyla, yine elektronik ortamda ve otomatik olarak, Başkanlığın Bilgi İşlem Merkezi'ne aktarılacak.
Bu amaçla hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ Taslağına göre, akaryakıt istasyonlarındaki yazar kasaları üreten firmalar, taşıt kimlik birimi sistemiyle ilgili teknik düzenlemeler sırasında, satış bilgilerini Gelir İdaresi Başkanlığına gönderecek cihazları da yazar kasaya monte edecek. Maliye Bakanlığı yetkilileri, akaryakıt satışlarının müdahalesiz şekilde ve elektronik ortamda Gelir İdaresi Bilgi İşlem Merkezine aktarılmasıyla birlikte, akaryakıt satışlarının ülke çapında kontrol altına alınacağını belirtiyor.
Bu arada Maliye Bakanlığı, pompalardaki yazar kasa uygulamasının ardından "Taşıt Tanıma Sistemi"ni de devreye sokuyor.Vergi Usul Genel Tebliğ taslağına göre, taşıt kimlik birimi 2 ana unsurdan oluşacak. Trafik tescil kuruluşlarınca kayıt ve tescili zorunlu motorlu kara taşıtlarına monte edilen, taşıta ait plaka numarası vb bilgileri
hafızasında muhafaza eden "Taşıt kimlik birimi" sistemin ilk ayağı, bu bilgilerin, akaryakıt istasyonlarındaki pompalara bağlı ödeme kaydedici cihazlara aktarılmasını sağlayan "taşınabilir aktarım birimi" de sistemin diğer ayağı olacak.
Taşıt kimlik birimi sistemi, akaryakıt alımı sırasında taşınabilir aktarım biriminin, taşıt kimlik birimine yaklaştırılmasıyla çalışmaya başlayacak ve taşıt kimlik biriminde yer alan bilgiler, aktarım birimi aracılığıyla kablosuz iletişim yoluyla, güvenli bir şekilde, otomatik olarak ödeme kaydedici cihazlara aktarılacak.
Kullanıma açık bellek alanı en az 8 Kbyte olacak taşıt kimlik birimi, iç yüzeyde taşıtın ön camına, camı olmayan traktör ve motosiklet gibi araçlarda ise depo girişinin yanına kolaylıkla çıkartılamayacak tarzda yapıştırılacak.
-Araçlara çipli tanıma etiketi-
Taşıt Kimlik Sistemi, diğer kuruluşlarca da kullanılabilecek. Akaryakıt istasyonlarına kurulacak teçhizatta da, Bakanlığa ait güvenlik anahtarlarını saklamak ve karşılıklı doğrulama yapmak üzere güvenlikli bellek olacak. Cihaz, tüm taşıt kimlik birimlerini okuyabilir özellikler taşıyacak. Bakanlık, taşıt tanıma sisteminin iller ve model itibariyle araçlara uygulanması konusunda da bir takvim belirleyecek. Gelir İdaresinden yetki alan firmalar, akaryakıt ve araç muayene istasyonları ile uygun gördükleri diğer yerlerde servisler oluşturacak. Araç sahipleri, plaka ve motor numarasını vererek, servislerden taşıt tanıma sistemini talep edecek. Araç sahipleri çipli tanıma etiketini alarak, aracına yapıştıracak. Bütün bu işlemler, 10 ile 20 dakika arasında tamamlanacak. Yaklaşık 12 milyon araca kimlik takılması işlemi de 2 yıl içinde bitirilecek.