Eğitim fakültesi mezunlarına yani öğretmen adaylarına ek olarak getirilen ÖABT (Öğretmen Alan Bilgisi Testi) giriş belgeleri yayımlandı. 2015-ÖABT’ye başvuran adayların sınava girecekleri bina/salonlara atanma işlemleri tamamlandı. 12 Temmuz 2015'te yapılacak ÖABT giriş belgelerinin yayınlanmasıyla, sınava girecek adaylar. ÖABT sınav giriş yerlerini öğrenme fırsatına erişti. Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren ÖABT Giriş Belgelerini T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden erişebilecek. Sınav günü ÖABT giriş belgesi bulunmayan adaylar sınava alınmayacak.
ÖSYM BAŞKANLIĞI TARAFINDAN YAPILAN YAZILI DUYURU
4-5 Temmuz 2015 tarihlerinde yapılacak 2015-KPSS A Grubu ve Öğretmenlik Sınavı ile 12 Temmuz 2015 tarihinde yapılacak 2015-ÖABT’ye başvuran adayların sınava girecekleri bina/salonlara atanma işlemleri tamamlanmıştır.
Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren Sınava Giriş Belgelerini T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden başvuru yaptıkları her oturum için ayrı ayrı edineceklerdir. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği oturum, sınava gireceği sınav merkezi, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafı bulunacaktır. Belge üzerinde adayın fotoğrafının bulunması zorunludur. Adaylar internetten edinecekleri bu belgelerinin renkli ya da siyah-beyaz çıktılarını sınav günü yanlarında bulundurmak zorundadır. Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğraf olmasına özen göstermelidir. Belgenin ön ve arka yüzünde ÖSYM’nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim, işaret vb. bulunmamalıdır. İlgili oturuma ait Sınava Giriş Belgesi’ni (fotoğraf görünür bir şekilde) yanında bulundurmayan adaylar sınava alınmayacaktır.
Sınavın sabah oturumları saat 9.30’da, öğleden sonra oturumları saat 14.00’te başlayacaktır. Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınava girecekleri binanın kapısında sınavın başlama saatinden en az 1 saat önce hazır bulunmaları zorunludur. Adayların sınava girecekleri binayı sınav gününden önce görmeleri yararlarına olacaktır. Adaylara Sınava Giriş Belgesi gönderilmeyecektir.
Adayların sınava girebilmeleri için Sınava Giriş Belgesinden başka fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları zorunludur. Nüfus cüzdanı, pasaport, zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaşlar ile askerî öğrenciler için askerî kimlik belgesi (Bu özel durum, muvazzaf askerler için geçerli değildir.), Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar ile çipli, manyetik şeritli, 16 rakamdan oluşan baro kart ve 7 rakamdan oluşan güvenlik kodu bulunan geçerlilik tarihi dolmamış resmi Avukat Kimlik Belgesi, pasaportları bulunmayan KKTC vatandaşlarının fotoğraflı ve kimlik numaralı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kimlik Kartı özel kimlik belgesi olarak kabul edilir. Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler olarak kabul edilmeyecektir. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın güncel bir fotoğrafı ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde soğuk damga, güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir. Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday mazereti ne olursa olsun sınava alınmayacak; sınava alınsa bile sınavı geçersiz sayılacaktır.
Nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C. Kimlik Numarası, soğuk damga veya fotoğrafı bulunmayan adayların, kimlik belgesi nedeniyle sınavda bir hak kaybına uğramamaları, mağduriyet yaşamamaları için sınav kurallarına uygun kimlik belgelerini edinerek sınava girmeleri gerekmektedir.
Adaylara ve kamuoyuna duyurulur.
ÖABT NEDİR, HANGİ BRANŞLARDA UYGULANIR?
ÖABT Eğitim fakültesi mezunlarına yani öğretmen adaylarına ek olarak getirilen bir sınavdır.Öğretmen atamalarında aşağıda belirtilen 15 branştaki öğretmen adaylarına Genel Yetenek, Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri testlerinin yanı sıra ÖABT uygulanır.
ÖABT, Türkçe, 2. İlköğretim Matematik, 3. Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji, 4. Sosyal Bilgiler, 5. Türk Dili ve Edebiyatı, 6. Tarih, 7. Coğrafya, 8. Matematik (Lise), 9. Fizik, 10. Kimya, 11. Biyoloji, 12.Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 13. Yabancı Dil (Almanca) 14. Yabancı Dil (İngilizce) 15. Yabancı Dil (Fransızca) branşlarına uygulanır.
ÖABT’ ye katılan adayların KPSSP121 puanı hesaplanacaktır. Söz konusu alanlarda bu puan esas alınarak yerleştirme gerçekleştirilecektir. Soruların puan türüne etkisi şu şekildedir: Genel Yetenek Testi %15, Genel Kültür Testi %15, Eğitim Bilimleri %20 ve ÖABT %50.