Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mülteci geri kabul anlaşmasının etkileri İngiliz basınında yer bulmaya devam ediyor. Financial Times "Ege'nin karşı kıyısında mültecileri ne bekliyor?" diye soruyor.
Gazetenin konuştuğu Yunanistan Sığınmacı Ofisi'nin müdürü Maria Stavropoulou, anlaşmayı "küçük bir başarı" olarak niteliyor.
Yunanistan'da yaklaşık 50 bin mültecinin olduğu belirtilen haberde, Stavropoulou'nun bu mültecilerin tamamının ülkeye sığınma başvurusunda bulunmasını beklediği aktarılıyor.
Başvuru yoğunluğu altında ezildiği belirtilen Yunanistan Sığınmacı Ofisi'nin karşılaştığı en büyük zorlukların, mültecilerin Avrupa'ya güvenlik nedeniyle mi yoksa ekonomik sebeplerden ötürü mü geldiğini ayırt etmek ve Suriyeli olduğunu savunan bazı mültecilerin gerçek uyruğunu ortaya çıkarmak olduğu belirtiliyor.
Financial Times'a göre, Stavropoulou ve ekibini rahatsız eden bir diğer konu da, mültecilerin Türkiye'ye geri gönderildiklerinde neye karşılacaklarını bilmemeleri...
Stavropoulou "Bence birçok kişi için Türkiye güvenli bir yer, ama bazıları için güvenli olmadığı kesin. Mülteciler Türkiye'de çok farklı koşullarla karşılaşabiliyor" diyor.
Anlaşmanın imzalanmasından bu yana Türkiye'den Yunanistan'a giden göçmenlerin sayısının dörtte üç azaldığı, 20 Mart'tan bu yana 6 binden fazla göçmenin Yunanistan'a ulaştığı, bunlardan 330'unun Türkiye'ye gönderildiği vurgulanıyor.
Financial Times, geri gönderilenlerden çoğunun "ekonomik gerekçelerle göç ettiği sonucuna varılan Pakistanlılar" olduğunu yazıyor.
Yunanistan'ın sığınma başvurusunda bulunan göçmenleri, başvuruları sonuçlanıncaya kadar gözaltı merkezlerinde tutmasının da tartışmalı konulardan biri olduğuna dikkat çekiliyor.
Mültecilerin Avrupa ülkelerine ulaşma mücadalesine dair bir haber de Guardian'da yer alıyor. Gazete Türkiye'den Bulgaristan'a geçen göçmen sayısının geçen yıla oranla yüzde 20 düştüğünü yazıyor.
Haberde uzmanların, Türkiye - AB arasındaki yeni anlaşma nedeniyle göçmenlerin Yunanistan yerine Bulgaristan'a yönelmelerini bekliyor oldukları, ancak verilerin bu tahmini doğru çıkarmadığı belirtiliyor.
2016'nın ilk 3 ayında Türkiye'den Bulgaristan'a "kaçak" şekilde giren göçmenlerin sayısının 2 bin 800 civarında olduğu ifade ediliyor.
Guardian mültecilerle ilgili bir diğer haberinde, İngiltere'ye, yanlarında aileleri olmadan ulaşan "çocuk mülteci" sayısının ciddi şekilde arttığını duyuruyor.
Lordlar Kamarası'na bilgi veren yetkililer, yaşları 6'ya kadar inen çocuk mültecilerin İngiltere'ye kendi başlarına ulaştığını belirtiyor.
Haberde, İngiltere'ye sığınma başvurusunda bulunan çocuk mültecilerin sayısının son 1 yılda yüzde 60 arttığına ve belediyelerin 18 yaş altındaki mültecilerin barınma, sağlık ve eğitim ihtiyaçlarını karşılama zorunluluğu bulunduğuna dikkat çekiliyor.
'Esad ve İran, Halep taarruzu için yığınak yapıyor'Times'ta yer alan makalede, İran ve Suriye rejim güçlerinin, Suriye'nin en büyük kenti Halep'i "kurtarmak" için büyük bir saldırı hazırlığında olduğunu yazıyor.
Taarruza geçilmesi durumunda, bunun ülkede 8 haftadır süren kısmi ateşkesin sonu anlamına geleceğine dikkat çekiliyor.
Haberde, Suriye lideri Beşar Esad'ın memleketi olan Lazkiye'den Halep'in güneyine yüzlerce askerin gönderildiği, rejimin bölgeye misket bombası saldırıları düzenlediği aktarılıyor. Buna ek olarak ise, yerel medyanın bildirdiğine göre, İran'ın 1000 kadar asker gönderdiği belirtiliyor; "İran Devrim Güçleri, Halep'in kuzeyindeki kırsal bölgede üs kurdu. Geçen hafta Suriye'de 11 İranlı asker öldü" deniyor.
Halep yaklaşık 3 buçuk yıldır, rejim güçleri ve muhalifler arasında bölünmüş durumda. Kentin güneyi ve batısı büyük oranda El Kaide bağlantılı El Nusra grubunun elinde bulunuyor.
Makale şöyle devam ediyor:
"Halep, muhaliflerin merkezinde etkin olduğu son büyük kent ve kuzeydeki son kaleleri. Halep'in batısındaki İdlib İslamcı koalisyonun elinde. Kuzey doğusundaki Rakka ve Deyr ez Zor da IŞİD'in kontrolünde.[...] Rejimin Halep'te olası bir zaferi, muhalefete çok büyük bir darbe indirir".
Times, Esad'ın bir diğer önemli müttefiki Rusya'nın ise Halep'in geri alınması konusunda suskun kaldığını belirtiyor. Rusya'ın hava saldırılarının Halep'teki muhaliflerin Türkiye'den ikmal yollarını kestiğini hatırlatan Times, bu kez Rusya'nın ateşkese uymayı seçtiğini yazıyor.
Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Operasyon Dairesi Başkanı Sergey Rudskoy'un, Rusya'nın ateşkese uyan taraflara düzenlenecek saldırılara katılmayacağını söylediği aktarılıyor.
Haberde ayrıca Rusya'nın düşürülen savaş uçağı nedeniyle Türkiye ile arasında oluşan gerginliği gidermeye hazır olduğu da iddia ediliyor.
Halep'e taarruz düzenleneceği haberlerinin, yeni bir mülteci akınına neden olabileceği gerekçesiyle Türkiye'yi endişelendirdiği de Times'ın makalesinde aktarılan görüşlerden.
İngiltere'nin AB'de kalma referandumuTimes, İngiltere'nin AB üyeliğine devam edip etmeyeceğinin oylanacağı Haziran ayındaki referandum öncesi, yapılan son kamuoyu araştırmasının sonuçlarını duyuruyor.
Ankete göre Avrupa Birliği'nde kalınmasını savunan Başbakan David Cameron'a olan güven son dönemde ciddi şekilde azaldı ve bu da referandum sonucunda etkili olabilir.
Sonuçlar Cameron'un popülerliğinin Şubat ayından bu yana 8 puan düşerek yüzde 21'e gerilediğini, muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn'e olan desteğin ise 2 puan artarak yüzde 28'e ulaştığını gösteriyor.
YouGov tarafından yapılan ankete göre İngiltere'nin Avrupa Birliği üyesi olarak kalmasını isteyenlerin oranı ise üyelikten çıkılmasını savunanların oranıyla aynı. İki tarafa olan destek de yüzde 39.
Ahtapotun akvaryumdan inanılmaz kaçışıGuardian, Yeni Zelanda Ulusal Akvaryumu'nun popüler ahtapotu Inky'nin akvaryumdan kaçış hikayesine de yer veriyor.
Habere göre akvaryum yetkilileri bir sabah akvaryuma geri geldiklerinde, ahtapot Inky'yi yerinde bulamadılar...
Akvaryumun popüler ahtapotu Inky'nin ortadan nasıl kaybolduğuna dair birkaç ihtimal üstünde duruluyor:
"En kuvvetli 'kaçış teorisi', Inky'nin gece, akvaryumunun kapağındaki hafif aralığı fark ettiği ve tırmanarak akvaryumundan çıktığı.
Akvaryumundan çıktıktan sonra ise yaklaşık 4 metre mesafedeki gider deliğine kadar yürüdüğü ve sonrasında kendisini su borusuna bırakarak okyanusa ulaştığı tahmin ediliyor.
Diğer bir ihtimal ise, Inky'nin akvaryumunun tepesindeki ucu açık su borusuna tırmanarak buradan denize ulaşmış olması."
Guardian, Inky'nin kaçmadan önce Yeni Zelanda Ulusal Akvaryumu'nda "alışılmadık derecede zeki" bir ahtapot olarak ün yapmış olduğuna dikkat çekiyor
Inky'nin kaçmış olmasından üzüntü duyduklarını söyleyen akvaryum yetkilileri "Ama bu Inky... O her zaman meraklı ve dışarıda ne olduğunu öğrenmek isteyen bir ahtapottu" diyorlar.
Haberde akvaryum yetkililerinin, Inky'yi aramak için çalışma başlatmadığı da bildiriliyor.