AFYONKARAHİSAR (İHA) - Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'nde bulunan Hüdai Kaplıcaları, 2 bin yıldır vatandaşlara şifa dağıtıyor.
İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 2 bin yıl önce, Sandıklı ve çevresinde ismi bilinmeyen bir kralla kızı, mutlu bir yaşam sürüyormuş. Ancak bir süre sonra, kralın kızı, hastalanmış ve her yerinde yaralar çıkmış. Kral, kızının hastalığının günden güne artmasına ve kızının acılar içinde kıvranmasına dayanamaz olmuş. Kral, bir gün askerlerini çağırmış ve kızını kimselerin yaşamadığı bir yere, tüm ihtiyaçlarını karşılatarak bıraktırmış. Kız, yemyeşil olan ve sıcak su akan bir derenin kenarında yaşamaya başlamış. Zamanla burada yaşayan hayvanlarla arkadaşlık kurmuş. Bir gün, ayağı kırılan bir köpeğin, kırılan ayağını derenin kenarında çamurlara batırarak tedavi ettiğini gözlemiş. Köpek, kısa bir süre içinde iyileşmiş. Buradaki sıcak çamurun faydalı olduğunu gören kralın kızı, aynı çamuru tüm vücuduna sürmüş. Kızın hiç iyileşmeyen yaraları, kısa bir sürede iyileşmiş. Bunun ardından Afyonkarahisar ve çevresine, şifalı sıcak suları nedeniyle "Şifalı Frigya" adı konulmuş. Bizanslılar döneminde de önemini koruyan Hüdai Kaplıcaları'nda, o dönemde yapılan hamam da hala ayakta duruyor.
KAPLICANIN FAYDALI OLDUĞU HASTALIKLAR Bin 900 yatak kapasitesine sahip olan ve vatandaşların, yer bulamadıkları için çadırkent kurduğu Sandıklı Hüdai Kaplıcası'nı, diğer kaplıcalardan ayıran en önemli özellikse; ünü dünyaya yayılmış olan çamur banyoları. Kaplıcanın şifalı suları, 500 metre derinlikteki jeolojik bir çatlaktan çıkarken, şifalı çamurlar da özel bir şekilde hazırlanan toprağın, yaklaşık 68 derecelik şifalı suyla karıştırılmasıyla elde ediliyor. Böylece, ortalama 45 derece sıcaklıkta bir çamur ortaya çıkıyor. Çamur banyosu, kişiden kişiye değişmekle birlikte, normal olarak 10-15 dakika civarında yapılıyor. Banyodan sonra, vücut yine şifalı kaplıca suyuyla temizleniyor. Kaplıca suyu ve şifalı çamurun, romatizma, nevralji(Sinir boyunca yayılan iltihaplar), nevrit(Sinir ucu iltihapları), polinevrit(Birden fazla sinirin iltihapları), tendinit(Tenden iltihabı), periartrit(Eklem zarı iltihabı), artroz(Eklem kireçlenmeleri), romatoit artrit(Ateşli romatizma hastalıkları), selülit(Yumuşak doku romatizması), siyatik(Siyatik sinirinin sıkışması), spondilit(Omurganın kireçlenmesi), mialji(Kas ağrıları), kadın hastalıkları(Kronik dönemlerde), polio sekeli(Çocuk felci sekeli), hemipleji(Vücudun bir yerinin felci), parapleji(Her 2 bacağın felci), kırık çıkık sekelleri, kazalardan ve ameliyatlardan kalan sekeller, ruhi yorgunluklar, dimağ yorgunluğu, bağırsak hastalıkları, böbreklerde taş ve kumların düşürülmesi gibi hastalıklara derman olduğu biliniyor. Hüdai Kaplıcaları'ndaki tedaviler, alanlarında uzman doktorlar tarafından yapılıyor. Kaplıcadaki oteldeyse doktor ve sağlık personeli, 24 saat esasına göre hizmet veriyor.
ÇAMUR BANYOSU NASIL YAPILIR? Toprak, 68 derecelik şifalı suyla karıştırıldığında, 40-45 derecelik bir çamur ortaya çıkar. Bu toprak, kaplıca yakınlarından sağlanan çok az kumlu kızıl bir kildir. Çamur banyosu küvetini 30 cm kalınlığında dolduran kil, üzerine dökülen sıcak kaplıca suyuyla çamur haline getirilerek ve ayrıca ayakla çiğnenerek banyoya hazır hale getirilir. Sıcak kaplıca suyu, çamurun üzerine 3-5 santimetre kalınlığında bir süre bekletildikten sonra kesilerek küvetten tamamen akıtılır. Daha sonra kürekle açılan çamurun içersine, hasta, başı dışarıda kalacak şekilde uzanır ve üstü çamurla örtülür. Belirli bir süre(10-15 dakika) çamur içinde kalan hasta için, günde 1 kez bu işlem uygulanır. Bu çamur banyosunun, her türlü romatizmal hastalıklarda, nevralji, nevrit, polinevrit, kırık, çıkık, çocuk felçlerinde ve kadın hastalıklarında faydalı olduğunun, doktor raporlarıyla onaylandığı belirtiliyor.