HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2000'den sonra işe girenler kıdem tazminatını nasıl alabilir? 2000 sonrası sigortalıların kıdem tazminatı alma şartları nelerdir?

Hem özel sektörde hem de kamu alanında çalışan kişilerin haklarını koruyan yasal uygulamalar bulunmaktadır. Kıdem tazminatı bu uygulamalar arasındadır. Bir çalışan yasaların belirttiği gerekçelerden en az birini işverenine bildirerek kıdem tazminatı hakkına sahip olabilir. Bununla birlikte iş akdinin işveren tarafından sonlandırılması da kıdem tazminatı hakını doğurur. Kıdem tazminatı hakkı kazanma konusunda sigorta primi ödemelerinin hangi tarihte başladığı da önemlidir.

2000'den sonra işe girenler kıdem tazminatını nasıl alabilir? 2000 sonrası sigortalıların kıdem tazminatı alma şartları nelerdir?

İçindekiler

  • 2000 sonrası sigortalıların kıdem tazminatı alma şartları nelerdir?
  • 2000'den sonra işe girenler kıdem tazminatını nasıl alabilir?
  • Kıdem tazminatı almak için kaç yıl çalışmak gerekir?

Çalışanlar işten çıkartıldıklarında ya da yasaların belirlediği gerekçeleri işverenlerine ibraz ederek kıdem tazminatı alma hakkı kazanırlar. Kendi isteği ile ve hiçbir geçerli gerekçe bildirmeden işten ayrılan kişiler kıdem tazminatı hakkından mahrum olurlar.

Kıdem tazminatı hakkı durumu çalışanın sigorta primi ödemesinin hangi tarihte olduğuna göre değişkenlik gösterir. Bir iş yerinde bir yılı dolduran her çalışan, diğer tüm şartları yerine getirdiği takdirde o iş yerinden kıdem tazminatı alma hakkına sahip olur.

2000 sonrası sigortalıların kıdem tazminatı alma şartları nelerdir?

Emeklilik hakkı kazanmak için gereken prim günü ödemesi tamamlanan her çalışan istediği takdirde kıdem tazminatı hakkını kullanabilir. Ancak bu noktada ilk işe giriş tarihleri önemlidir.

1999 yılı ve öncesinde sigortalı çalışmaya başlayan kişiler kıdem tazminatı hakkı kazanabilmek için 3600 iş günü ve 15 yıllık çalışma süresi tamamlamak zorundadırlar.

2000 yılı ve sonrası için ise prim günü sayısı dört bin beş yüz olarak belirlenmiştir. Yedi bin iş günü tamamlayan ve diğer tüm şartlara uygun her çalışan kıdem tazminatı almak hakkı kazanmış olur.

2000'den sonra işe girenler kıdem tazminatını nasıl alabilir?

2000 yılından sonra işe girip prim ödemesi başlatılan kişiler yaş sınırına ulaşma dışında bazı şartları tamamlayarak kıdem tazminatı hakkı kazanabilirler. Bunun için 4500 prim günü ile 25 yıllık sigortalılık şartlarının tamamlanmış olması gerekir.

Kıdem tazminatı almak için kaç yıl çalışmak gerekir?

Çalışanların kıdem tazminatı hakkına sahip olabilmeleri için iş yerlerinde bir yılı doldurma zorunlulukları vardır. Buna ek olarak ihbar tazminatı alma hakkı da kazanırlar. İhbar tazminatı hakkı kazanabilmek için o iş yerinde altı ay çalışmak yeterlidir.

Yasaların belirlediği şartları yerine getirmek, kanunların gerektirdiği gerekçelerden en az birine sahip olmak kıdem tazminatı hakkı kazanmak için yeterlidir. Çalışanlar işyerinden ayrılma kararlarını belirtilen ihbar süresi dahilinde işverene ibraz etmelidir.

İşveren, çalışanın bu talebini değerlendirir ve iş akdinin feshi işlemi başlatılır. İşveren ile çalışan arasında yapılan anlaşma dahilinde belirlenen süre ve şekilde kıdem tazminatı ödemesi işveren tarafından çalışana yapılır.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler