HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2023 yeni trafik cezaları ne kadar? Güncel trafik cezaları tam liste

Trafikte düzeni sağlamak, yayaların ve sürücülerin can ve mal güvenliklerini koruyabilmek için bazı kurallar vardır. Bu kurallara uyulmaması halinde bazı cezai yaptırımlar uygulanır. Yaptırımlar bazen para cezası bazen de ihlal edilen kuralın sebep olabileceği risklere göre hapis cezası olarak da yansıtılabilir. Cezaların bedelleri ve kesilecek ceza puanları her yıl güncellenir.

2023 yeni trafik cezaları ne kadar? Güncel trafik cezaları tam liste

Araç sahiplerinin, araç sürücülerinin ve yayaların güvenliğini sağlayabilmek için konulmuş birçok kural bulunur. Bu kurallar ağırlıklı olarak para cezası şeklinde araç sahibine ve sürücüye yansıtılır. Kural ihlaline karşılık gelen ceza tutarları her yıl yenilenir ve güncel trafik cezalarına ait tutarlar Trafik Genel Müdürlüğüne ait resmi internet sitesinde yayınlanır.

2023 Güncel trafik cezaları ne kadar?

2023 trafik cezaları, belirlenen fiyat artış oranlarına göre hesaplanarak güncellenmiştir. Hız sınırını ya da yük sınırını aşma, emniyet kemeri takılı olmadan araç kullanma ya da ehliyetsiz ve ruhsatsız trafiğe çıkma gibi farklı kural ihlallerine ait farklı ceza tutarları bulunur. Yeni trafik cezalarının tutarları 2023 yılının ilk aylarında belirlenmiş ve resmi internet sitelerinde yayınlanmıştır. Yayınlanan trafik cezaları listesinde yer alan tutarların değerlendirilme oranları % 112,9 olarak bildirilmiştir. Güncel olan 2023 trafik cezası tutarları şu şekilde belirlenmiştir:

  • Okunur olmayan plakalarla trafiğe çıkmak 1.671 TL
  • Trafik sigortası olmayan araçla trafiğe çıkmak 436 TL
  • Emniyet kemeri ihlali 436 TL
  • Direksiyon başındayken telefonla konuşma cezası 951 TL
  • Alkollü araç kullanma durumunda ilk kez yakalandığında 4.064 TL
  • Muayene süresi geçmiş araçla trafiğe çıkmanın cezası 951 TL

Hız sınırı cezası ne kadar?

Güncellenmiş trafik cezası tutarlarına göre hız sınırını aşmanın oranları ve ceza tutarları şu şekildedir: Sınırı % 10 aşan sürücüye yansıtılan ceza miktarı 951 TL olarak belirlenmiştir. % 50 oranında hız sınırını aşan kişiler ise 951 TL ödemekle yükümlü tutulmuştur.

Şehir içi hız sınırları ve şehirler arası hız sınırları birbirlerinden farklı olarak değerlendirilmiş ve ceza tutarları buna göre güncellenmiştir. Şehirler arası hız sınırlarını aşmak normal araçlar için saatte 90 KM, otobüs, kamyon gibi araçlar için saatte 80 KM, panelvanlar için saatte 85 KM şeklinde belirlenmiştir.

EDS cezası ne kadar?

Elektronik Denetleme Sistemleri tarafından tespit edilmiş olan EDS ceza tutarları da güncellenmiştir. Emniyet şeritlerini kullanarak hakkı dışında şeridi ihlal eden araçların ceza tutarı 4.064 TL olarak belirlenmiştir. EDS cezalarına göre takip mesafesine uymadan trafikte ilerleyen araçlar için ceza tutarı 436 TL’dir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler