Küresel ortalama sıcaklığın 17,01 derece olarak ölçüldüğü 3 Temmuz, dünyada bu zamana kadarki en sıcak gün olarak kayıtlara geçti. Bir önceki rekor 2016 yılının ağustos ayında 16,9 olarak ölçülmüştü. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), El Nino koşullarının başladığını duyurdu.
Dünyadaki sıcaklık rekoru 24 saat içinde tazelendi ve 4 Temmuz'da küresel ortalama sıcaklık 17,18 dereceye ulaştı.
Hava sıcaklıkları insan faaliyetleri kaynaklı iklim değişikliği etkilerinin yoğunlaşmasıyla artarken, bilim insanları, sıcaklık rekorlarının özellikle gelecek 6 hafta boyunca yeniden görülebileceği uyarısında bulunuyor.
Dünya Meteoroloji Örgütü de dün El Nino koşullarının başladığını ve sıcaklık artışlarının hızlanabileceğini belirtmişti.
Küresel ortalama sıcaklık, daha önce Ağustos 2016'da 16,9 derece ölçülmüştü.
Dünya Meteoroloji Örgütü, Salı günü hava olayı El Niño'nun başladığını ilan etmişti, hükümetlerin önümüzdeki aylarda daha aşırı hava olaylarına ve rekor sıcaklıklara hazırlanmaları gerektiği konusunda uyardı.
El Niño, Pasifik Okyanusunda, ortalama deniz yüzeyi sıcaklıklarından daha yüksek sıcaklıklar getiren ve dünya genelinde hava durumu üzerinde milyarlarca insanı etkileyen büyük bir etkiye sahip olan doğal bir iklim modeli olarak açıklanıyor.
Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas, "El Niño'nun başlangıcı, sıcaklık rekorları kırma ve dünyanın birçok yerinde ve okyanusta daha fazla aşırı ısıyı tetikleme olasılığını büyük ölçüde artıracak" dedi.
El Nino'nun tüm ekosistem ve ekonomi üzerindeki etkilerinin altını çizen Taalas, "Tüm bu etkileri sınırlamak ve hazırlıkları harekete geçirmeleri için dünyanın dört bir yanındaki hükümetlere bir işarettir." dedi.
Dünya Meteoroloji Örgütü'ne göre fosil yakıtların yanmasından kaynaklanan insan kaynaklı bir ısınma olarak ifade edilen El Nino'nun 2016 yılında rekor sıcaklıklar ürettiğini açıkladı.
Öte yandan Örgüt, El Nino'nun 2023 ve 2024 yıllarındaki sıcaklıkların 2016 yılındaki sıcaklık rekorlarını alt üst edebileceğini ifade etti.