Financial Times'ın baş yazısı Ukrayna krizini ele alıyor. "Putin'e Ukrayna'da nasıl karşılık vermeli" başlıklı yazıda, ABD'nin herhangi bir yaptırım uygulamadan önce diplomasiye şans vermesi gerektiği belirtiliyor.
Yazıda, Orta Doğu'da yaşanan cihat sorununa rağmen, Obama'nın Batı'daki Ukrayna krizini dikkatle izlediği ifade ediliyor. Gazete, Ukrayna Eski Başkanı Yanukoviç'in devrilmesinden bu yana, Putin'in Ukrayna'ya yaklaşımını tahmin etmenin güçleştiğini söylüyor.
Kırım'ın ilhak edilmesinin ardından Rusya'nın Doğu Ukrayna'yı işgal edebileceği endişesinin arttığı belirtilen yazıda, Batı'nın yaptırım uygulama tehdidinin etkili olduğu savunuluyor. Putin'in Batı'dan gelen tehditler nedeniyle sınırdaki birliklerini geri çektiği ve daha yumuşak bir dil kullandığı kaydediliyor.
Ukrayna'nın yeni başkanı Poroşenko'ya Rusya'nın ılımlı yaklaştığını ifade eden gazete, ayrılıkçıların düşürdüğü Ukrayna askeri uçağını hatırlatarak, Rusya konusunda şüpheci olmak gerektiğini belirtiyor.
Batı'nın Rusya'yı yeni yaptırımlar konusunda uyardığını yazan gazete, Washington'ın biraz geriye çekilip beklemesini ve diplomasinin sonuçlarına göre karar vermesini öneriyor.
IŞİD ilgiyi dağıtıyor mu?Gazetede Francis Fukuyama'nın kaleme aldığı yazıda, IŞİD krizi nedeniyle Batı'nın asıl tehlikeyi gözden kaçırdığını belirtiyor.
Yazar, bugün Batı'nın karşısındaki tehditlerin ne olduğunu ve bu tehditlerin önceliğinin nasıl olması gerektiğini soruyor.
Fukuyama, Rusya ve Çin sorunları dururken, Orta Doğu'daki terörizmin öncelikli sorun olduğu fikri tartışmalı olduğunu söylüyor. Suriye ve Irak'ta yaşananların, Suudi arabistan ve İran'ın çatışmasının bir yansıması olduğunu belirten yazar, Irak işgalinde 150 bin askerle mezhep çatışmalarını kontrol edemeyen Batı'nın, bu krize müdahaleden kesin bir sonuç almasının zor olduğunu yazıyor.
Fukuyama'ya göre IŞİD'in radikalliği kendi kendisini engelleyecek ancak ABD'nin müttefiklerini tehdit eden, Rusya ve Çin gibi sanayileşmiş ve gelişmiş ordulara sahip ülkeler olacak.
Guardian: 'Kürtler her zamankinden daha kararlı'Guardian gazetesinde bugün Irak ve Kürtlerle ilgili bir yazı yer alıyor. Gazete, Irak'ın güneyi yaşananları bir "felaket" olarak adlandırdığını ancak Kürtlerin, uzun süreli hayallerine yaklaştıkça Erbil'de mutluluğun arttığını yazıyor.
Haberde, geçmişte ulusal amaçları konusunda çekingen davranan Kürtlerin bugün "yeni bir gerçeklikten" bahsettiği belirtiliyor.
Gazete, Irak Parlamentosu Kürt Ekonomik Komitesi Başkanı Muhama Halil'in şu sözlerine yer vermiş:
"Kerkük nihayet Kürtler için petrol üretecek. ... 70 yıldır Kerkük'te ürettikleri petrolle, bizi öldürmek için silah alıyorlar. Nihayet kendi petrolümüz var ve bu petrol sadece Kürtlerin olacak."
Haberde Suriye, Türkiye, İran ve Irak'ın Kürtlerin özerk bölge yönetiminden memnun olduğu fakat bir Kürt devleti kurulması yönündeki bir açıklamanın özellikle Türkiye'yi rahatsız edeceği belirtiliyor.
Haber şöyle devam ediyor:
Kürtler bölgede ikili bir strateji izlediler ve bir yandan Türkiye'yle yakın ilişkilerini sürdürürkeni diğer yandan Bağdat'ın sınırlarını zorladılar.
Bugün Kürtler, Kerkük'teki petrol üzerinde haklarını ileri sürmek ve çıkarlarını korumak konusunda her zamankinden daha kararlı görünüyor.
'IŞİD Hadisa barajını hedefliyor'Times gazetesi, Irak'ta yapılan istihbarat operasyonunu yazıyor. Amerikan askeri hava araçlarının Irak hava sahasında uçtuğu belirtilen haberde, IŞİD'le ilgili istihbarat toplandığı ve olası bir operasyonda vurulacak hedeflerin belirlendiği ifade ediliyor.
Gazete ayrıca İran'a ait uçakların da istihbarat amacıyla uçuş yaptığını bildiriyor. Bunun yanı sıra Beşar Esad'a ait hava birliklerinin Batı Irak'ta saldırılar yaptığının da Amerikalı yetkililer tarafından teyit edildiği ifade ediliyor.
Haberde, Irak operasyonlarında şimdiye dek İran ve ABD arasında bir ortaklık yapılmadığı vurgulanıyor.
Gazete, IŞİD'in Hadisa barajını ele geçirmek için mücadele ettiğini ve bunun faciayla sonuçlanabileceğini yazıyor. Buna göre örgüt, barajın kapaklarını açarsa Kerbela kentine kadar etkili olabilir ve Bağdat'a giden yolları kesebilir.
Yeşil bereliler Irak'taTimes ayrıca yeşil bereli ve Arapça konuşan ABD askerlerinin, Irak'a giden 300 kişilik ekip içinde olduğunu yazıyor. Haberde, yeşil berelilerin Irak ordusunu eğiteceği ve büyük bir savaş planı yapacağı belirtiliyor.
Bir grup daha yeşil berelinin gönderileceğini yazan gazete, askerlerin yanlarında götürdükleri bilgisayar sistemleri sayesinde CIA'den doğrudan istihbarat alabileceğini kaydediyor.
Daily Telegraph bugün Maliki'nin ABD'nin birlik çağrısına verdiği olumsuz yanıtı ele alıyor.
Haberde, Maliki'nin bu çağrıyı bir darbe girişimi olarak tanımladığı belirtiliyor. Maliki'nin bu çağrıya yanıt olarak "Acil Ulusal Hükümet çağrısında bulunmak, Anayasa'ya ve siyasi sürece karşı bir darbedir" dediği yazıyor.
Maliki'nin Nisan'da yapılan seçimleri kazandığı için hükümetin başında kalmakta ısrar edeceği belirtiliyor.
Habere göre bazı Sünni aşiret liderleri Erbil'e giderek, önümüzdeki günlerde kimlerle müttefik olacaklarını görüşüyor. Ancak Şii, Kürt ve Sünnilerin müttefik olarak IŞİD'e karşı birleşmesinin zor olduğu ifade ediliyor.