LEJLA BİOGRADLİJA - Türkiye'de 28 Şubat sürecinde alınan kararlar nedeniyle üniversite eğitimi için Avusturya'ya giden ve bugün Bosna Hersek'teki Uluslararası Saraybosna Üniversitesinde (IUS) dekanlık yapan Doç. Dr. Emine Yaman, başka ülkeye çaresizlikten gittiklerini ama bir şekilde eğitimini devam ettirme imkanı bulabildiği için kendisini "28 Şubat'ın şanslı azınlığı" olarak nitelendirdiğini söyledi.
Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk siyaset tarihine "postmodern darbe" olarak geçen 28 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu bildirisi ile başlayan süreçte yaşadıklarını anlattı.
Üniversite eğitimi için 2001'de Viyana'ya gittiğini aktaran Yaman, "Ben 28 Şubat'ın şanslı azınlığıyım. Türkiye'de okuyamadık ama bir yolunu bulup yurt dışında okuduk." dedi.
Yaman, 28 Şubat'ın asıl mağdurlarının başarılı oldukları halde okuyamayanlar, işini kaybedenler ve Türkiye'de hala hapishanede olanlar olduğunu vurgulayarak, "28 Şubat davasında en çok mağdur olanlar üniversite kapılarında nöbet tutanlardır. 28 Şubat, genellikle bağdaştırıldığı kadın ve başörtüsünden çok daha derin bir mevzu." ifadelerini kullandı.
Türkiye'de 28 Şubat'ın bıraktığı en derin yaranın eğitimde yaşandığını kaydeden Yaman, "Günümüzde Türkiye'de çok sayıda insanımız var ancak yetişmiş elemanımız yok." dedi.
- İmam hatipli olduğu için üniversite puanı kırıldı
İmam hatip lisesinden mezun olduğu için üniversite puanının kırıldığını anımsatan Yaman, "O dönem Türkiye'de başörtüsü sorunu had safhadaydı. Lise puanlarının kırılacağı söylendi ancak ne kadar olacağı söylenmedi. Biz bir tercih yaptık ama üniversiteyi kazanamadık. Türkiye'de İmam Hatiplileri Koruma Derneği tarafından 'Bu Yıldızlar Sönmesin' kampanyası başlatıldı. Bu bağlamda, iş adamları burs verecek ve üniversiteye yerleşemeyenler ek kontenjanla üniversiteye gidebilecekti. Ben de buna başvurdum." diye konuştu.
Yaman, özel burslarla özel üniversiteye yerleştirildiğini ancak bu üniversitede de başörtüsü nedeniyle okuyamadığını belirtti.
Avusturya'nın Türkiye ile eğitim anlaşması imzaladığını aktaran Yaman, "Viyana'da okuyan arkadaşlarla iletişime geçip eğitim sistemi hakkında bilgi aldık. Başvurduk ve kabul edildik. Maceramız da böylece başladı." dedi.
Yaman, üniversiteye gitmeden önce aile direnciyle karşı karşıya kaldığını ifade ederek, Viyana'da dil ve altyapıyı tamamlamasının ardından bilgisayar mühendisliği bölümünden başarıyla mezun olduğunu dile getirdi.
- "Bugüne nasıl geldiğimizi unutmamalıyız"
Viyana'da okuyanların aile gibi olduğunu söyleyen Yaman, "Avusturyalılar Türkleri çok sevmiyor. Bu bağlamda, Avusturyalılarla çok fazla arkadaşlık kuramadık. O zamanlarda Türkiye'den gelen çok ciddi hocalardan ders aldık. Onların seminerlerini dinleme imkanı bulduk. Üniversite serüvenimiz zorlu oldu ancak sonrası çok güzel oldu. Onun için kendimi şanslı azınlıktan kabul ediyorum." dedi.
Yaman, 28 Şubat sürecinde yaşadığı en büyük zorluğun Viyana'ya "itilmiş ve kırılmış" olarak gitmek olduğunu aktararak, "Bir yolunu bulduk gittik ama mesele orada bitmedi. O alışma süreci çok zor oldu. Bizim böyle bir görgümüz yoktu. Viyana'daki hayata hemen adapte olamadık. Biz çaresizlikten gittik." ifadelerini kullandı.
Türkiye'de bugün özgür ve demokratik bir ortamın olduğuna dikkati çeken Yaman, "Bugüne nasıl geldiğimizi unutmamız lazım. Onun için 28 Şubat'ın gündeme getirilmesi ve hatırlanması lazım." değerlendirmesinde bulundu.
Yaman, yeni nesil gençlerin ellerindeki fırsatların kıymetini bilmediğini belirterek, "Başörtüyle okumanın bir nimet olduğunun farkında değiller. Bugünlere nasıl geldiğimizi unutmayalım ki yaşananlar tekrarlanmasın. Değerlerimize sahip çıkmalıyız ki Allah bizi böyle imtihanlardan geçirmesin." diye konuştu.
- "Gezi için geldiğim Saraybosna'da 11 yıldır yaşıyorum"
Yüksek lisans eğitimini de Viyana'da tamamlamasının ardından turist olarak geldiği Saraybosna'da bulunan IUS'tan iş teklifi aldığını anlatan Yaman, "Üç günlük gezi için geldiğim Saraybosna'da 11 yıldır yaşıyorum." dedi.
Doktora eğitimini de Viyana'da başarıyla tamamlayan Yaman, eylül ayından itibaren IUS'un eğitim fakültesinde dekan olarak görev yaptığını aktararak, Bosna Hersek'teki eğitim sisteminin 1992-1995 yıllarında yaşanan savaşa rağmen çok iyi olduğunu sözlerine ekledi.