İngilizce, Bilgisayar ve Türkçe branşlarında öğretmen açığı bulunduğunu kaydeden Çelik, İngilizce ve bilgisayar öğretmeni açığının sözleşme, Türkçe öğretmeni açığının da Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri yoluyla çözümlemeye çalıştıklarını belirtti. Açık bulunan okullara öğretmenlerin görevlendirilmesi talimatı verdiğini söyleyen Çelik, "Oturarak maaş alma yok" dedi.
Çelik, şu anda kağıt üzerinde 71 bin öğretmen açığı olmasına karşın, 28 bin öğretmen fazlası bulunduğunu, fazlalığın daha çok meslek branşlarında olduğunu bildirdi.
3 Eylül'de yapılan öğretmen atamalarında göreve başlamayanların yerine yenilerinin atanacağını kaydeden Çelik, gelecek yıl alınacak öğretmen kadrosuna ilişkin bilgilerin henüz netleşmediğini anlattı.
Çelik, "2005 yılı bütçesi çıktıktan sonra öncelikle bütün kamu için kaç kadronun kullanımına izin çıkacak, bunun kaçı bize tahsis edilecek, biz ona bakarız" diye konuştu
20 YENİ ÜNİVERSİTE
20 ile üniversite kurulmasına ilişkin çalışmalar konusunda da bilgi veren Çelik, şunları söyledi:
"Bizim şu anda yaptığımız çalışma üniversitelerin bölünmesinden ziyade, üniversitelerin diğer üniversitelerin himayesinde kurulan illerdeki fakültelerin bir rektörlük çatısı altında birleştirilerek kendi yoluna müstakil üniversite olarak devamlarını, gelişimlerini sağlamak.
Taşrada belli üniversitelere bağlı kurulan fakülteler, ancak o üniversitelerin merkezlerinden himmet buyrulduğu kadar imkan buluyor. Ama müstakil üniversite olur da oranın rektörlük birimleri kurulursa personel dairesi başkanlığı, öğrenci işleri daire başkanlığı, yapı dairesi başkanlığı gibi üniteler bulunursa o zaman o üniversite kendi ayakları üzerinde daha rahat durur ve gelişir."
Bu konuda YÖK ile birlikte çalışılıp çalışılmadığı sorusuna karşılık Çelik, "Biz bir çalışma yaptıktan sonra elbette onlarla paylaşacağız. YÖK neticede Türkiye'de üniversitelerin bağlı olduğu, planlamanın yapıldığı yerdir. Ama personel, bütçe meselesi hükümetle ilgilidir" dedi.