Türkiye İstatistik Kurumu, Adrese dayalı nüfus sayımında sona yaklaştı. Bugüne kadar yaklaşık 59 milyon kişinin sisteme kaydı yapıldı.
Başbakanlık İstatistik Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre, Ekim 2006 tarihi itibariyle Ulusal Adres Veritabanı'na kaydedilen adresler ziyaret edilmeye başlandı. Hanelerde ikamet eden kişiler tespit edildi ve bu kişilerin T.C. kimlik numarası esasına göre MERNİS kayıtları ile eşleştirildi. Bugüne kadar yaklaşık 59 milyon kişinin sisteme kaydı yapıldı. Yürütülmekte olan bu çalışmalar sonucunda oluşan ikamet adres kayıtlarında oluşan askı listeleri çalışmanın tamamlandığında 67 ilde vatandaşlar tarafından kontrol edilmesi ve varsa eksiklik ve hataların bildirilmesi için www.tuik.gov.tr internet adresinde ve muhtarlıklarda askıya çıkartıldı. Ankara, Bursa, Denizli, Kilis, Yozgat, Kocaeli, Konya, Van, Muş, Hakkari ve Bitlis illerinde 7 Mayıs 2007, Gaziantep ve Adıyaman illerinde de 10 Mayıs 2007 tarihi itibariyle askıya çıkarılacak. Askı süresince, hane ziyaretlerinde çeşitli nedenlerle kendisine ulaşılamayan kişilerin de kapsanması amaçlanıyor.
Bu çerçevede, vatandaşların muhtarlıklar, kayıt büroları veya www.tuik.gov.tr internet adresinden ikamet adres bilgilerini kontrol etmeleri, bundan sonra T.C kimlik numarası gibi kendilerine gerekli olacak adres kodu bilgilerini öğrenmeleri, varsa eksiklik ve hataları bildirmeleri gerekecek. Bundan sonra adrese dayalı tüm kamu hizmetlerinde ve resmi işlemlerde bu sistemde kayıtlı ikamet adresleri esas alınacağından vatandaşların bu konuda duyarlı davranmaları, gelecekte hizmet alımında bir mağduriyetle karşılaşmamaları için önem taşıyor. Askı süreci Türkiye genelinde tamamlandığında, sistem İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne devredilecek. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nin kurulması çalışmalarına 25 Nisan 2006 tarihinde Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun kabulü ile başlandı. Belediyeler ve il özel idarelerince 31 Temmuz 2006 tarihli Adres ve Numaralamaya ilişkin yönetmelik hükümlerine göre Türkiye'deki tüm adreslerin yer aldığı Ulusal Adres Veritabanı oluşturuldu. Her bir adrese 11 haneli, sabit bir numara verildi. Belediyeler tarafında yapılan numaralama çalışmaları sırasında bazı cadde ve sokak isimleri değiştirildi ve bir çok yerde binalara yeni numaralar verildi.
İHA