HABER

735 yıllık ulu cami

AFYONKARAHİSAR (İHA) - Afyonkarahisar'da Selçuklular döneminde yaptırılan Ulu Cami, mimarisi ve manevi havasıyla görenleri büyülüyor. 735 yıldır ayakta duran 40 direk üzerine oturtulan camiden Türkiye'de sadece 3 tane bulunuyor.

Anadolu'da ahşap direkli camilerin en eskilerinden olan Afyonkarahisar'daki Ulu Cami, 1272-1277 yılları arasında Sahipata Nusretüddin Hasan tarafından yaptırıldı. Cami minberinin kapı kanatlarındaki kitabede, ahşap ustasının Emir Bey olduğu belirtiliyor. 226 metre yüksekliğindeki Afyonkarahisar Kalesi'nin eteğine inşa edilen Ulu Cami, kentin en büyük camisi konumunda bulunuyor. Cami, 40 ahşap direk üzerine oturtulmuş olması sebebiyle "Kırk Direkli Cami" olarak da anılıyor. Selçuklu Türkleri zamanında,başlıklar üzerine konulan ahşap atkıların yan yüzeyleri renkli motiflerle işlenirken, günümüzde ise bu motifleri görmek mümkün olmuyor. Caminin, doğu, batı ve kuzeye açılan 3 kapısı bulunuyor. Selçuklu tarzı oymalı, iki kanatlı minber kapısı üzerindeki kitabede ise bazı ayetler yazıyor. Geçen yıllarda eski biçimi korunarak yeniden onarılan cami, ahşap mimarisi ve yeşil sırlı tuğlalı baklava dilimi tuğla minaresiyle de Selçuklu döneminin eşsiz örneklerinden birini oluşturuyor. Anadolu'da ahşap direkli cami örneklerinden biri olan Ulu Cami, yıllara meydan okumayı sürdürüyor.

Ulu Cami'nin imamı Hasan Balık, caminin en önemli özelliğinin Selçuklu eseri olması olduğunu belirterek "Camimize benzer Türkiye'de sadece 3 tane cami var. Bunlardan biri Beyşehir'de, diğeri Sivrihisar'da. Ulu Cami, 40 sütun üzerine ahşap işçilikle yapılmış bir cami. Camiye en büyük maneviyatı bu sütunlar sağlıyor. 40 sütun üzerinde 40 farklı başlıkla yapılmış. Başlıkların biri diğerine benzemeden güzel motiflerle işlenmiş. Caminin minber kapısı da orijinalliğini koruyor" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler