ANKARA (ANKA)- Türkiye'de seçim sonrası AB'den gelen tüm açıklamaların ortak noktasını, yeni AKP hükümetinin, reformları hızlandırması çağrı ve beklentileri oluşturuyor.
AB çevrelerinde özellikle yeni reformların, Kasım ayının ikinci yarısında yayınlanacak olan İlerleme Raporu'na yetişmesi önemi vurgulanıyor. Bir AB yetkilisi, "Rapor öncesi reform yapmak için yeterli zamanı var. Kasım ortasına kadar çıkan reformları rapora entegre edilir. Çok önemli ise, iki gün önce bile eklenebilir" dedi. AKP'nin zaferi ile sonuçlanan 22 Temmuz seçimleri, Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve AB başkentlerince çok olumlu karşılandı. AB'nin çeşitli kurum ve hükümetlerinden gelen tüm açıklamaların ortak yanını, AKP'nin son dönemde ara verdiği reform sürecinin yeniden başlatılması çağrı ve beklentileri oluşturuyor. AB'nin bazı açıklamalarında da beklenen reformların hangi alanlarda yoğunlaşması istendiği de ifade edildi.
Bu arada, AB çevrelerinde reformların, Kasım ayının ikinci yarısında Avrupa Komisyonu'nca yayınlanacak olan Yıllık İlerleme Raporu'na yetişmesi önemi vurgulanıyor. AKP hükümeti, cumhurbaşkanlığı seçimi krizi ve seçim süresi dahil olmak üzere, çeşitli faktörlerden dolayı 2007 yılında reform çabalarını önemli ölçüde yavaşlattı. Bir seçim yılında AB karşıtı tepkiler ve milliyetçiliğin yükselişi ile karşı karşıya kalan AKP hükümetinin reform konusundaki zorluklarına "anlayış" gösteren AB, yine AKP'den İlerleme Raporu'nu yansıtabilecek bazı önemli adımlar atması beklentisini dile getiriyor.
REFORM YASALARI EN ERKEN EKİM BAŞINDA GÖRÜŞÜLEBİLİR
Seçim sonrası, TBMM'deki prosedürü nedeniyle yeni parlamentonun reform yasalarını en erken Ekim başında ele alabileceği belirtiliyor. Bu zamanlama, AB açısından bir sıkıntı yaratmıyor. Avrupa Komisyonu, AKP hükümetinin, cumhurbaşkanlığı seçimi krizine kadar sürekli ifade ettiği "seçimler zamanında yapılacak" kararlılığını dikkate alarak bu yılki İlerleme Raporu'nun normalden daha geç bir tarihte Kasım ayının ikinci yarısında sonuna doğru yayınlamasını kararlaştırmış bulunuyor. Bir AB yetkilisi de, "Reformlar Ekim ayının ilk yarısında yapılırsa rapora girer. Esasen 10-15 Kasım'a kadar çıkacak reformlar da rapora entegre edilir. Çok önemli reformlar ise de 2 gün önce bile rapora girer" şeklinde konuştu.
AKP'nin, AB üyeliği hedefine ulaşma çabaları kapsamında önümüzdeki 2007-2013 döneminde gerçekleştirmeyi planladığı reformları, geçtiğimiz Nisan ayında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan tarafından açıklanan "Türkiye'nin AB Müktesebatına Uyum Programı" ayrıntılı bir biçimde yer verdi.
BEKLENEN REFORMLAR
Yargıdan derneklere kadar çok sayıda alanda reform öngören Uyum Programı'nda AB'nin uzun bir süreden beri ısrarla üzerinde durduğu Vakıflar Kanunu da bulunuyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, geçen yılın Kasım ayında kanunu kısmen veto etmişti. Vakıflar Kanunu'nun geçmesi halinde "önemli bir şey" olacağını ifade eden AB kaynakları, "Yasa, AB'nin istediği değişiklikleri tam olarak içermezse de, bir iyileşme getiriyor. Önemlidir" dediler. Aynı kaynaklar, TBMM'nin yeni Cumhurbaşkanı seçmesi halinde Vakıflar Kanunu'nun yasallaşabileceği beklentisini dile getirdiler.
AB'nin, yeni AKP hükümetinden beklendiği diğer reformlar arasında TCK'nın tartışmalı 301. maddesi başta olmak üzere ifade özgürlüğü, din özgürlüğü, zorunlu din dersi, Kürtçe yayın ve öğrenime kısıtlamalar ve siyasi partilere yönelik sınırlamalar da bulunuyor.