ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, Avrupa Birliği (AB) Tarım Komiseri Franz Fıschler'in, et ithalatı uyarısına mektupla cevap verdi. Güçlü, Türkiye'de damızlık hayvan ithalatına yönelik hiçbir sıkıntının olmadığını; ancak AB ülkelerinde hala 'deli dana' hastalığı riskinin bulunduğunu bildirdi.
Türkiye'nin AB ülkelerinden dondurulmuş kırmızı et ve besilik hayvan ithalatı yapmak üzere 7 yıl önce verdiği taahhüt, müzakereler sırasında sık sık gündeme geliyor. 1998 tarihli Ortaklık Konseyi kararına göre, Türkiye Avrupa'dan binlerce ton et ve canlı hayvanı gümrüksüz ithal etmeyi kabul etmiş durumda; ancak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve sektör deli dana hastalığı riski ve hayvancılık sektörüne vuracağı ağır darbe nedeniyle et ithalatına sıcak bakmıyor.
AB Tarım Protokolü uyarınca 1/98 sayılı Ortaklık Konseyi kararına imza atan Türkiye, AB'den her yıl 19 bin ton kırmızı et, 3 bin 500 ton besilik büyükbaş hayvan ithal edeceğini taahhüt etmişti. Buna karşılık AB'ye ihraç edilecek diğer tarım ürünleriyle ilgili olarak da gümrük vergisi indirimleri artmıştı. Söz konusu etin 5 bin tonluk miktarı için yüzde 30, 14 bin tonu içinse yüzde 43 gümrük vergili tarife kontenjanı tanınmıştı.
AB Türkiye'nin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirerek anlaşma gereği ithalata başlanmasını istiyor. AB, deli dana hastalığı riskine göre ülkeleri 3 gruba da ayırdı. Fransa, Almanya riski yüksek, İsveç hastalığın görülmediği; ama risk taşıyan ülke konumunda bulunuyor. 3. grupta ise risk taşımayan ülkeler var. İşte AB, deli dana hastalığı riski taşımayan Avrupa ülkelerinden Türkiye'nin et ithal etmesi ve anlaşmanın gereğini yerine getirmesi için talepte bulunuyor.
RİSK TAŞIYAN ÜLKELERDEN ET ALIMI TALEBİ Öte yandan AB, Türkiye'ye, İsveç gibi hastalığın görülmediği; ama risk taşıyan ülkelerden 'devlet garantisi' ile et ithalatının yapılabileceğini ileri sürüyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ise, deli dana hastalığı riski ve büyük çaplı bir ithalatın sektörü sekteye uğratabileceği kaygısıyla karara sıcak bakmıyor. Son olarak AB Tarım Komiseri Franz Fischler bir mektupla Tarım Bakanlığı'nı uyardı. Fıscher'in mektubuna yanıt veren Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, damızlık hayvan ithalatına Türkiye'nin sınır koymadığını belirterek, AB'den 3 bin baş damızlık hayvan ithalatına izin verildiğini; ancak AB ülkelerinde hala deli dana riski olduğunu hatırlattı. Güçlü, ithalatın AB ülkelerinin tamamından değil belirlenen ülkeler kapsamında yapılacağını; ancak bu sınıflamaya da sadece İsveç'in girdiğini kaydetti. Tarım Bakanlığı yetkilileri ise, Türkiye'nin AB ülkelerinde görülen çeşitli hastalıklar nedeniyle et ithalatını yasakladığını hatırlatarak, "AB ülkelerinden hayvan hastalıkları konusunda 'devlet garantisi' vermeleri durumunda ancak ithalat yapabiliriz. Bu ülkeler ise bize bu garantiyi vermiyor" dedi.
Öte yandan Avrupa Konseyi, Türkiye'ye tarım ürünlerinde 'tercihli rejim uygulanmasını' öngören kararını askıya alan bir yönetmelik çıkarılabileceğini belirtmişti. Türkiye'yi zaman zaman sözlü olarak uyaran AB'nin, Türk tarım ürünlerine yönelik tavizlerinin tamamını askıya alması halinde, topluluğa yönelik yıllık ortalama 2 milyar dolarlık ihracatın riske girebileceği ve şimdiye kadar gümrüksüz Türk tarım ürünlerine, ortalama yüzde 15 ile 20 arasında vergi uygulanmasının gündeme geleceği vurgulandı.