Avrupa Birliği (AB) liderleri, Avrupa'ya göç eden mültecilerin sayısının azaltılması için müzakere edilen metin üzerinde anlaşmaya vardı.
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Twitter mesajında Türkiye ile 28 AB üyesi arasında oybirliğiyle uzlaşmaya varıldığını söyledi.
Anlaşmaya göre, Pazar gece yarısından itibaren Yunanistan'a ulaşan mültecilerden sığınma başvuruları reddedilenler Türkiye'ye geri gönderilecek.
Bunun karşılığında da Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye'den mültecileri kendi ülkelerine alacaklar.
Anlaşmayla Türkiye'yle mali destek sağlanacak ve AB'yle tam üyelik müzakereleri hızlandırılacak.
BBC'ye konuşan bir AB kaynağı, Türkiye'de yaşayan 72 bin Suriyeli göçmenin anlaşma kapsamında AB ülkelerine yerleştirileceğini söyledi.
Kaynaklar, Türkiye'ye dönen göçmen sayısının bu rakamı geçmesi durumunda ise mekanizmanın devre dışı bırakılabileceğini ifade etti.
Reuters haber ajansının aktardığına göre, daha önce anlaşmaya karşı çıkan Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiades de anlaşmayı 'tatmin edici' buldu.
Ajansa konuşan bir diplomat, Güney Kıbrıs lideriyle ilgili "Mutlu, öneriyi kabul ediyor ve müzakerecilere teşekkür ediyor" dedi.
Zirve sürerken Finlandiya Başbakanı Juha Sipila ile Çek Cumhuriyeti Başbakanı Bohuslav Sobotka'nın Twitter hesaplarından 'Türkiye ile anlaşmanın onaylandığı' mesajları yayınlandı.
Yeni müzakere başlıkları açılacakÇek Cumhuriyeti Başbakanı Sobotka ayrıca "Türkiye'den Yunanistan'a geçen tüm yasadışı göçmenler 20 Mart'tan itibaren geri dönmeye başlayacak" dedi.
Reuters'a göre bir diğer AB yetkilisi de, üyelik sürecinde bütçe politikalarıyla ilgili olan 33'üncü başlığın açılması ve diğer başlıklarla ilgili müzakere hazırlıklarının hızlandırılması konusunda uzlaşıya varıldığını ifade etti.
Yetkili, AB'nin mülteciler için daha önce de vaat edilen 3 milyar euro fonun temin edilmesi sürecinin de hızlandırmayı kabul ettiğini aktarıyor. Buna göre Ankara, AB desteğiyle mülteciler için projeleri uygulamaya koyarsa Ankara'ya daha fazla fon sağlanabilecek.
Avrupa Birliği (AB) liderleriyle göçmen krizini çözmesi ümit edilen planı görüşmek üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'e giden Başbakan Ahmet Davutoğlu, anlaşmayı insani perspektife oturtmayı amaçladıklarını dile getirmiş ve "Ortak zeminde buluşmayı ümit ediyoruz" demişti.
Brüksel'deki ilk temaslarına başlamadan önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Davutoğlu, göçmen krizine bir insani mesele olarak baktıklarını, pazarlık konusu olarak görmediklerini de ifade etti.
Avrupa Birliği liderleri, dün başlayan zirvede Türkiye'ye sunulacak olan eylem planını görüşmüş ve bir uzlaşıya varmıştı.
AB LİDERLERİNİN ÜZERİNDE UZLAŞTIĞI PLAN: MÜLTECİLER YUNANİSTAN'DA MAHKEMEYE ÇIKACAKTİMES: TÜRKİYE KRİZİN ÇÖZÜMÜNDE SADECE YARA BANDIBugünkü görüşmelerde, AB'nin 28 üyesinin onay verdiği plan Türkiye'ye sunuldu.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün yaptığı açıklamalarda Türkiye'yle görüşmeler için 'kolay olmayacak' demişti.
Merkel anlaşmanın yasal zeminini çok sağlam bir şekilde oluşturmaları gerektiğini de ifade etmişti.
AB'nin Türkiye'ye sunacağı plan kapsamında Yunan adalarından Türkiye'ye gönderilecek her bir Suriyeli için, Türkiye'deki kamplardan bir Suriyeli mültecinin AB ülkelerine alınması ilkesi korunuyor.
Ancak bu sürecin gözetiminde Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin de aktif rol oynaması ilkesi ekleniyor.
Ayrıca, anlaşmanın ortaya çıkarabileceği uluslararası hukuk ihlallerinin önüne geçilmesi için Ankara'dan gerekli yasal düzenlemeleri yapması da talep ediliyor.
MERKEL: TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ GÜNDEMDE DEĞİLTÜRKİYE- AB PLANI: ENGELLERLE DOLU BİR YOLTürkiye'nin öne sürdüğü talepler konusunda da AB liderleri bir takım değişiklikler yaptı.
Vize serbestisi:Buna göre Haziran 2016'ya kadar Türk vatandaşlarına Schengen Bölgesi'nde vize serbestisi talebi için 72 şartın yerine getirilmesi gerektiği vurgusu yapılıyor. Ayrıca metinde Haziran 2016 tarihinin olup olmayacağı da net değil.AB üyelik süreci:Türkiye müzakerelere hız verilerek en azından 5 yeni fasılın görüşmeye açılmasını istiyor. Ancak AB liderleri, Kıbrıs'ın şerh koyduğu başlıkların gündeme gelmemesi ve anlaşmanın riske girmemesi için bu konuda kullandığı dili daha muğlak hale getirdi ve "en kısa sürede yeni müzakere başlıklarının açılması" ifadesi kullanıldı.Ek mali destek:Türkiye gelecek 3 yıl için AB'den 6 milyar euroluk fon talebinde bulunmuştu. AB liderleri dün yaptıkları görüşmelerde öncelikle ilk sözü verilen 3 milyar euronun mülteciler için hazırlanan projelere tahsis edilmesini, bu projelerin başarıya ulaşıp ilk fon diliminin kullanılmasının ardından ikinci 3 milyar euroluk fonun da kullanıma açılmasının uygun olacağı konusunda anlaştı.Başbakan Ahmet Davutoğlu planı önce Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Dönem Başkanı Hollanda'nın Başbakanı Mark Rutte ile sabah kahvaltısında görüşecek.
Ardından yürütülecek ikili temaslardan sonra 28 AB üye ülkenin liderleri ile Başbakan Davutoğlu anlaşmaya son halini vermek üzere masaya oturacak.