AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Kretschmer, AB'deki siyasi gelişmelerin Türkiye'de, üyelikle ilgili bir takım endişelere yol açtığını ifade ederek, "Türkiye belki 9 yıl sonra AB'ye girmeye hazır hale gelecek. Şimdiden çok heyecanlanmaya veya kaygı duymaya gerek yok. Çünkü bu süre zarfında hem AB'ye üye devletlerde, hem Türkiye'deki siyasi hayatta pek çok değişiklik meydana gelebilir" dedi.
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Samsun'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kretschmer, "Fransa ve Hollanda'daki referandumun sonucuna rağmen AB hayatta ve devam edecek. Entegrasyonunu önümüzdeki yıllarda daha da derinleştirecek. Bu iki referandum, sonuçları itibariyle elbette ki bir hayal kırıklığı yarattı. Ancak referandum sonuçları, Türkiye'nin katılım süreciyle kesinlikle ilgili değildir" diye konuştu.
AB'ye katılım sürecinde gerçekleştireceği reformların Türkiye'nin yararına olacağını söyleyen Kretschmer, söz konusu reformları gerçekleştirmesi durumunda ekonomik ve siyasi açıdan istikrar sağlanacağını, bunun yalnızca Türkiye değil, AB'nin de yararına olacağını kaydetti.
"Siz siyasi açıdan önemli bir ülkesiniz" diyen Kretschmer, "Aynı zamanda büyük bir ekonomik güçsünüz. Dolayısıyla siyasi veya ekonomik istikrarsızlık söz konusu olursa bu bizim de yararımıza olmaz" dedi.
Gazetecilerin müzakere sürecinde Türkiye'nin en fazla zorlanacağı konunun hangisi olacağı yönündeki sorusu üzerine Kretschmer, "Belki Türkiye için zorlanacağı başlıklardan biri tarım olabilir. Türkiye'de tarım sektöründe çalışan nüfusa baktığımızda, 25 üye devletin toplamında çalışan tarım nüfusundan daha fazla bir nüfusla karşılaşıyoruz" dedi.
AB'nin de kendi içinde sorunları olduğunu, siyasi ilerlemesini henüz tamamlamadığını, Türkiye'nin üyeliğinin bu ilerlemeye bağlı olduğunu belirten Kretschmer, "AB kesinlikle mükemmel değil. Ekonomik birlik, tek pazar var ama siyasi birlik henüz tamamlanmadı" dedi.