HABER

AB yasalarına tepkiler

ANKARA (İHA) - Avrupa Birliği (AB) yönelik yasaların dün TBMM'den geçmesine tepkiler sürüyor. Hukukun Egemenliği Derneği Başkanı Erdem Akyüz, seçim kararı alan bir Meclis'in, toplumsal yapıyı değiştiren köklü yasa değişiklikleri yapmaması gerektiğini ifade ederken, bu değişikliklerin toplumun değil, belli kesimlerin sesini yansıttığını ileri sürdü. Alınan kararların yeteri kadar tartışmadığını belirten Akyüz, birçok düşünür ve köşe yazarının AB uyum yasalarından nelerin kastedildiğinin anlaşılamadığı ve bilinmediği yönünde eleştiriler yaptığını bildirdi. Türkiye'de uzun süredir uygulanmayan idam cezasının kaldırılmasının savunulabileceğini ifade eden Akyüz, infaza ilişkin genel düzeltmeler ve cezaların uygulanmasına ilişkin anayasal düzenlemeler yapılmadan idamın kaldırılmasının hata olacağını bildirdi. Türkiye'de Türkçe'den başka ana dil olamayacağını ileri süren Akyüz, uluslararası söylemde yeri bulunmayan, yerel dillerde, yayın, eğitim, kurs olanağı verilmesinin ülkeyi bölünmeye götürebileceğini iddia etti. Yabancı vakıfların mal edinmesine ilişkin düzenlemeyi de eleştiren Akyüz, bugüne kadar mevcut malları ile faaliyetlerini yürüten yabancı vakıflara, sınırsız mal edinme olanağının sağlanmasının ülkele zarar vereceğini ifade etti. Akyüz, yabancı derneklerin Türkiye'de rahatça faaliyet göstermelerinin de hata olduğunu ileri sürerek, misyonerlik, inanç ve milliyet bazında çalışma yürüten bu derneklerin istedikleri şekilde hareket etmelerinin sakıncalı olduğunu ifade etti.

Yasaların Meclis'ten geçmesini olumlu karşılayanlar ise çoğunluğu oluşturuyor. DTP Genel Başkanı Mehmet Ali Bayar, Türkiye'nin Cumhuriyetin değerleri doğrultusunda gerçek liberal demokrasiye doğru çok anlamlı bir adım attığını kaydetti. Bayar, "Türkiye, kendisine ve vatandaşına yakışanı yapmıştır" dedi.

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ise yasaların TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesini mutlulukla karşıladığını ifade ederek, Kürtçe yayının ve Kürtçe'nin öğrenilmesinin serbest bırakılmasını Türkiye'de ilk kez SHP'nin öngördüğünü belirtti.
Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan, Meclis'in AB düzenlemeleriyle Atatürk'ün çağdaş uygarlık hedefi yolunda en önemli adımı attığını belirterek, Türk insanını ikinci sınıf olmaktan çıkaracak olan bu adımın atılmasından onur duyduğunu ifade etti. Çağlayan, bu reformların AB istediği için yapıldığını düşünmenin, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşma çabalarına haksızlık etmek anlamına geldiğini de kaydetti.

İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül ise yaptığı değerlendirmede, TBMM'nin ölüm cezasını terör suçları için de yürürlükten kaldırmasının büyük bir adım olduğunu belirterek, Türkiye'de demokratik kamuoyunun yıllardır verdiği tutarlı mücadelesinin sonuç verdiğini ifade etti. Öndül, Türkiye'de bazı vatandaşların ana dillerinin Türkçe'den farklı olmasının bir gerçek olduğunu kaydederek, bu durumun çeşitlilik ve renkliliği ifade ettiğini bildirdi. İHD Başkanı Öndül, Türkçe'den farklı dillerin radyo ve televizyon yayınlarında kullanılmasının önündeki yasal engellerin kaldırılmış olmasının ileri, demokratik bir adım olduğunu kaydetti.

En Çok Aranan Haberler