Filistin lideri Mahmut Abbas, Arap yetkililerin Doğu Kudüs gezisini olumlu karşıladığını söyledi.
Mısır müftüsü ile Ürdün'ün kraliyet ailesinden prenslerin ve hükümet yetkililerinin bir süre önce Doğu Kudüs'teki Mescid-i Aksa camisine ziyaretleri eleştiri almıştı.
Bazı din adamları, Müslümanların üçüncü kutsal mekânı olan Mescid-i Aksa camisinin İsrail'in denetimindeki bir bölgede yer almasını gerekçe göstererek ziyareti kınamışlardı.
Fakat Abbas, Batı Şeria'nın Ramallah kentinde genç Araplara yönelik yaptığı bir konuşmada, bu eleştiriyi getiren din adamlarını hatalı bulduğunu belirtti.
Mısırlı müftü Ali Goma'nın, geçen hafta Mescid-i Aksa'yı ziyareti nedeniyle istifası istenmiş, İslamcıların ağırlıkta olduğu parlamento ise özür dilemesini talep etmişti.
Yine Ürdün'de de kraliyet ailesinden iki prens ile bazı hükümet yetkililerinin Kudüs'teki kutsal mekânları ziyareti İslamcı politikacıların eleştirisini almıştı.
Mescid-i Aksa Ürdün'ün himayesinde olmasına rağmen, oraya gidebilmek için İsrail'in onayını almak gerekiyor.
Bu nedenle bazı İslam düşünürleri, bu durumu kabullenmenin, İsrail'in Filistin'i işgalini kabullenmek anlamına geldiğini belirterek ziyaretlere karşı çıkıyor.
Filistin lideri Mahmut Abbas ise bu düşünürlerin "doğru ve haklı" ile bağlarının kopmuş olduğunu belirterek Doğu Kudüs'e karşı uygulanan Arap boykotunun kaldırılması çağrısında bulundu.
Abbas'ın sözcülerinden biri BBC'ye yaptığı açıklamada, "Oraya gittiğinizde İsrail'i onaylamış olmuyorsunuz, işgal altındaki Filistin topraklarını ziyaret etmiş oluyorsunuz" dedi.
Filistinliler, Doğu Kudüs'ü gelecekteki devletlerinin başkenti yapmak istiyor.
İsrail bu bölgeyi 1967'de Ürdün'den aldı ve zamanla etrafındaki toprakları ilhak ederek şehrin tamamını başkenti ilan etti.
Uluslararası toplum bu durumu tanımıyor.
Son dönemlerde Arapların yaptığı Kudüs ziyaretlerinin, Abbas'ın Şubat ayında Katar'daki bir toplantıda yaptığı ziyaret çağrılarının etkisi sonucu olduğu düşünülüyor.
Öte yandan Gazze'de yönetimi elinde bulunduran Hamas ise Arap yetkililerin Kudüs'ü ziyaret etmesini istemiyor.
Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, "bu kutsal kenti Siyonist işgalden kurtarmak amacıyla gitmedikten sonra" hiçbir yetkilinin ziyarette bulunmaması gerektiğini söyledi.
Kudüs'teki Müslüman toplumun temsilcileri, Arap yetkililerin Mesci-i Aksa ziyaretinin, radikal Yahudi yerleşimcilerle aralarındaki gerginliğin arttığı bir döneme denk düştüğünü ifade etti.
Yahudiler Mescid-i Aksa'nın üzerinde kurulu olduğu alanı kutsal görüyor ve 1. yüzyılda Roma askerleri tarafından yıkılan kutsal tapınaklarının yeri olduğuna inanıyor.
7. yüzyılda Kudüs'ü ele geçiren Müslümanlar ise buradaki Kubbet-üs Sahra'nın Muhammed peygamberin cennete yükseldiği nokta olduğuna inanıyor.