BRÜKSEL (İHA) - ABD'nin, Mısırlı bir din adamını kaçırmakla suçlanan 26 CIA ajanının yargılanması için İtalya'ya iade edilmesiyle ilgili hiçbir talebi kabul etmeyeceği bildirildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Hukuk Danışmanı John Bellinger Brüksel'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Avrupa'da uluslararası terör şüphelileriyle ilgili kanunların açık olduğunun düşünüldüğünü ancak hukuk kurallarının "belirsiz" olduğunu ifade etti. Bellinger ayrıca, Avrupa'nın, ABD'nin teröre karşı savaşına yönelik tutumunu eleştirerek, bazı açıklamaların ABD-Avrupa işbirliğini etkileyecebileceğini kaydetti. ABD Dışişleri Bakanlığı Hukuk Danışmanı Bellinger, "İtalya'dan bir iade talebi almadık. Eğer böyle bir talep alsaydık, ABD'li yetkilileri İtalya'ya iade etmezdik" dedi.
Uluslararası terörizm sorunuyla mücadelede yeni kanunlar ve vasıtaların gerekli olduğuna dair ABD görüşünün artık daha fazla anlaşılmaya başlandığını vurgulayan Bellinger, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (ICC) taraf olmayı ise kabul etmediklerini yineledi. Bellinger, "Politikamız aynı, bazı endişelerimizden dolayı yakın gelecekte ICC'ye üye olmayacağız" diye konuştu. Avrupa Parlamentosu'nun, Avrupa Birliği'ne üye devletleri CIA'in gizli uçuşlarına göz yummakla suçladığı raporuna da değinen Bellinger, "Bu tür raporlar ABD ve Avrupa arasındaki işbirliğinin gerçekten zayıflaması tehlikesi oluşturuyor" dedi.
Bu ayın başlarında, İtalyan hakim Caterina Interlandi, 26 Amerikalının Mısırlı din adamı Usame Mustafa Hasan'ı kaçırdıkları gerekçesiyle yargılanmasına karar vermişti. Hasan, 17 Şubat 2003'te CIA ajanları tarafından İtalya'da kaçırıldığını ve Kahire'de yüksek güvenlikli bir hapishaneye götürülerek burada işkence gördüğünü iddia etmişti. Hasan, bu ay başında serbest bırakılmıştı. 26 ABD vatandışı için Avrupa çapında tutuklama emri çıkarılmıştı.
Müttefik bir ülkede ABD istihbarat ajanlarına karşı açılmış en büyük dava olma özelliği taşıyan bu dava, ABD açısından CIA'in terör şüphelileriyle ilgili programlarının gizli detaylarının ifşa edilmesi açısından tehlikeli bir durum olarak yorumlanıyor.