HABER

ABD ısrarlı: Suriye'deki saldırıdan rejim sorumlu

ABD, İngiltere ve Fransa Suriye'de düzenlenen kimyasal saldırıyla ilgili BM raporunun, saldırıdan hükümet güçlerinin sorumlu olduğu iddiasını güçlendirdiğini açıkladı.

ABD ısrarlı: Suriye'deki saldırıdan rejim sorumlu

ABD ve İngiltere'nin BM Büyükelçisi, BM raporundaki teknik detayların, 21 Ağustos'taki saldırıyı sadece hükümet güçlerinin düzenleyebileceğini gösterdiğini söyledi.

Rusya ise, saldırıdan muhaliflerin sorumlu olduğu iddialarının yabana atılamayacağını söylüyor.

BM raporunda sarin gazıyla dolu roketlerin ateşlendiği belirtiliyor, ancak yetki alanında olmadığı için raporda saldırıdan kimin sorumlu olduğuna dair bir yorum yapılmıyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, 'Saldırının boyutu, ayrı laboratuvarlardan alınan sonuçlardaki tutarlılık, tanık ifadeleri ve kullanılan silahlarla ilgili olarak raporda bolca bulunan teknik detaylardan, tek sorumlunun Suriye rejimi olabileceği çok açık' dedi.

ABD'nin BM Büyükelçisi Samantha Power da benzer ifadeler kullandı ve 'BM raporundaki teknik detaylar, sadece rejimin bu kadar büyük boyutta bir kimyasal silah saldırısı düzenleyebileceğini gösteriyor' dedi.

Rusya: İddialar yabana atılamaz

Power ayrıca, raporda bahsedilen 122mm'lik roketlerin daha önce hükümet güçleri tarafından kullanıldığını ve sarin gazının kalitesinin daha önce Saddam Hüseyin'in Irak'ta kullandığından daha yüksek olduğunu belirtti.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da, 'Bulgulara dikkatle bakarsanız, kullanılan gaz miktarına, karışımların karmaşıklığına, doğasına, taşıyıcı roketlerin izlediği yola bakarsanız, saldırının nereden kaynaklandığıyla ilgili kesinlikle hiçbir şüphe bırakmıyor' dedi.

Fabius bugün Rusya ve ABD'nin Suriye'nin kimyasal silahlarının uluslararası denetime açılmasıyla ilgili olarak çıkartılacak BM Güvenlik Konseyi kararı hakkında görüşmeler yapmak için Moskova'ya gidecek.

Rusya, müttefiki Suriye yönetiminin saldırıdan sorumlu olabileceğini ısrarla reddediyor.

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vitali Çurkin raporun yayımlanmasından sonra, 'Bazı arkadaşlarımızın raporun kimyasal silahları hükümet güçlerinin kullandığını kesinlikle doğruladığını söylerken acele karar verdiklerini düşünüyorum' dedi.

Çurkin ayrıca, 'Aslında kimyasal silahları kullananın muhalifler olduğu iddiaları öyle hemen yabana atılamaz. Hükümet sorumluysa, ölenler arasında neden hiç muhalif savaşçı yok?' diye konuştu.

Genel Sekreter: Bu bir savaş suçu

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Güvenlik Konseyi'ni rapor konusunda bilgilendirdikten sonra yaptığı açıklamada, "Bu bir savaş suçudur" dedi.

Ban, yapılan tahlillerde alınan örneklerin yüzde 85'inin sarin gazına karşı pozitif sonuç verdiğini açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin saldırıdan Suriye hükümetini sorumlu tutmasıyla askeri müdahale tehditleri yapılmış, ama daha sonra ABD ve Rusya'nın vardığı anlaşma uyarınca Suriye'nin kimyasal silahlarını devretmesi istenmişti.

ABD, İngiltere ve Fransa şimdi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunulmak üzere bir önerge hazırlıyor.

Raporu yazan BM silah denetçileri, 2011 yılının Eylül ayından beri Suriye'de gerçekleştiği iddia edilen 14 kimyasal silah saldırısını araştırıyordu.

Raporda "Bölgeden toplanan çevresel, kimyasal ve tıbbi bulgular, 21 Ağustos'ta Şam'ın Guta bölgesinde sarin kimyasalını taşıyan roketlerin kullanıldığına dair tatmin edici kanıtlar taşıyor." denildi.

Raporda ayrıca "Suriye Arap Cumhuriyeti'ndeki taraflar arasında devam eden çatışmalarda, aralarında çocukların da bulunduğu sivillere karşı geniş ölçekte kimyasal silahların kullanıldığı sonucuna varılmıştır." ifadeleri kullanılıyor.

En Çok Aranan Haberler