HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD'de siyahi bir genç kadına nedeni belirsiz şiddet uygulayan polis hakkında işlem yapılmayacak

ABD'li polislerin bir süredir uluslararası çevrelerce de eleştirilen, afrikalı amerikalılara karşı zaman zaman ölümle sonuçlanan sert müdahalelerine bir yenisi daha eklendiği iddia ediliyor.

Ali Halit Diker / Mynet Haber

Orantısız şiddette ABD polisi ilk 10'da

ABD dünyada polis şiddetinin en yüksek olduğu ülkelerden biri. Top Criminal Justice Schools websitesinde 2012'de yayınlanan, dünyada en çok orantısız şiddete başvuran 10 polis gücünün listelendiği bir içerikte ABD polis gücü Çin'in hemen ardından 10. sıradan da olsa listeye giriyor.

Aynı listede 7. sırada, Brezilya'da, Gezi Parkı Direnişi ile eşzamanlı yaşanan protestolara müdahaleleriyle gündeme gelen Brezilya polis gücü bulunuyor.

Listenin başını Meksika polisi çekerken 2. sırada Pakistan polisi ve 3. sırada Mısır polisi bulunuyor.

En tehlikeli polis güçleri

Tehlikeliden kasıt, polis gücünde yer alan memurların aldığı riskler. Career Addict web sitesinde yayınlanan 'en tehlikeli meslekler' yazı dizisinde polislerin incelendiği listede birinci sırada Güney Afrika Cumhuriyeti polisi var.

Brezilya ve Meksika da bu listede bulunuyor. Özellikle Güney Amerika'nın yasadışı uyuşturucu ticaretinin yoğunluğuyla kavuştuğu kötü ünde Meksika'nın büyük rolü var. Bu da Meksika polisinin aldığı risklerin neden bir hayli yüksek olduğunu daha anlamlı kılıyor.

Bununla birlikte Wonderlist'te yayınlanan Dünyanın En Yozlaşmış 10 Polis Gücü listesinde Meksika'nın 2. sırada olması da bizi biraz düşündürdü.

Türkiye'de polis şiddeti

Türkiye bu listelerin hiçbirinde yok. Fakat 1977 ile 2002 yılları arasında birçok işkence ve polis şiddeti raporu olduğu gerekçesiyle Wikipedia'da dünyada polis şiddetinin sık rastlandığı ülkeler arasında örnekleniyor. Wikipedia'da polis şiddetine verilen örnekler arasında gözaltında yaşamını yitiren insan hakları aktivisti Engin Çeber ve 2013'te gerçekleşen Gezi Parkı Direnişi'ndeki polis şiddettinin soruşturulması konusundaki AİHM raporu da var. Raporda örnek verilen bazı vakalar şöyle:

- Sanık M.C. ve A.O.P.'nin ellerinde kendilerine tehdit oluşturacak hiçbir şey tutmayan bir kadını tekmelemesi,
- Sanık C.U.'nun bir kadının omuz kemiklerini kırması,
- Sanık E.B.'nin tutuklu bir şahsı tekmelemesi.

Aynı listede Finlandiya polisinin olması da dikkat çekici bir detay. İnsan hiç beklemiyor. Biz Finlandiya'yı böyle bilmezdik.

ABD'ye dönecek olursak...

2013'te afrikalı amerikalı Trayvon Martin'in öldürülmesiyle ABD polis memurlarının ırkçı tutumuna karşı Black Lives Matter (Siyahilerin Yaşamı Önemlidir) kampanyası başlatıldı. Kampayanın amacı polislerin ırkçı ve ayrımcı tutumlarını protesto etmek ve toplumsal bir bilinç oluşturmaktı.

2014'te Michael Brown'un ve 10'a yakın afrikalı amerikalının gözaltında öldürülmesi Ferguson'da büyük bir isyanın çıkmasına neden oldu.

ABD'de polisin ırkçı tutumu hala sıkça eleştiriliyor. Video'da bir mahallede düzenlenen partide çıkan tartışmaya müdahale eden polisin genç kızı neden yere yatırdığı bilinmiyor. Özellikle muhafazakar beyaz kitlenin yoğunluğuyla bilinen Texas, McKinney'de yaşanan olayla ilgilenen soruşturma kurulu polis memuru Eric Casebolt hakkında suç duyurusunda bulunmayacağını açıkladı.

Bu olay yeniden ABD'de polisin ırkçı tutumunu gündeme getirdi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler