WASHINGTON (AA) - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby günlük basın toplantısında, İran'ın balistik füze denemeleri hakkındaki soru üzerine, bu konuda geçmişte çeşitli yaptırımlar uygulandığını hatırlatarak, "Bazı yaptırımları gözden geçiriyoruz" dedi.
Yaptırımların uygulanması için halen halledilmesi gereken bazı teknik meseleler bulunduğunu kaydeden Kirby, Dışişleri Bakanı John Kerry'nin İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile yaptığı her telefon görüşmesinde konuyu gündeme getirdiğini söyledi, ancak detay vermekten kaçındı.
ABD basınında geçen hafta yer alan haberlerde, Hazine Bakanlığının İran'ın füze sistemleri geliştirmesine katkı sağladığı iddia edilen İran bağlantılı bazı firma ve bu firmalarla ilişkili bazı kişilere yaptırım uygulamaya hazırlandığı iddia edilmişti.
İranlı yetkililer, ABD'nin İran'ın balistik füze denemelerine karşı tepki göstererek olası bir yaptırımın nükleer anlaşmanın ihlali olarak değerlendirileceğini ifade ediyor. Buna karşı Amerikalı yetkililer, İran'ın füze geliştirme çalışmalarını "nükleer anlaşmanın dışında" değerlendiriyor.
ABD Merkez Komutanlığı Sözcüsü Kyle Raines, geçen hafta İran Devrim Muhafızları'na ait savaş gemilerinin birçok güdümsüz füze attığını ve bu füzelerin ABD uçak gemisi USS Harry S. Truman'ın bin 370 metre yakınına düştüğünü açıklamıştı.
İran, 10 Ekim'de uzun menzilli karadan karaya, hassas güdümlü ilk balistik füzesi İmad'ın test edildiğini duyurmuştu. Birleşmiş Milletler uzmanlar paneli, İran'ın bu denemesinin, BM Güvenlik Konseyi'nin bu ülkeye yönelik yaptırımlarının ihlali olduğunu tespit etmişti.
- ABD'den Çin'e çağrı
ABD Dışişleri Bakanlığı ayrıca, Çin yönetiminin Güney Çin Denizi'nde inşa ettiği yapay bir adadaki uçak pistinde hafta sonunda deneme yapmasından derin kaygı duyulduğunu bildirdi. Bakanlık Sözcüsü John Kirby, Pekin yönetimine çağrıda bulunarak, bölgede askeri yapılanmayı durdurmasını ve tartışmalı takımadalar hakkında bölge ülkeleriyle anlaşmaya varmasını istedi.
Pekin yönetimi, yeraltı kaynakları açısından zengin Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın içinde bulunduğu bölge ülkeleriyle egemenlik tartışmaları da yaşıyor. Çin'in son iki yılda Güney Çin Denizi'ndeki mercan adalarına kum pompalayıp üzerine beton dökerek yapay kara parçaları oluşturması üzerine bölgede gerilim yükselmişti.