HABER

AB'deki Türkler'in nüfusu 5.2 milyon

ESSEN (İHA) - Bulgaristan ve Romanya'nın Avrupa Birliği'ne (AB) katılımıyla birlikte AB'deki Türk nüfusu 5.2 milyona ulaştı. Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Vakfı, Türkler'in AB'deki 19. büyük ulusal topluluk olduğunu açıkladı.

TAM Vakfı'nın verilerine göre 4.2 milyon Türkiye kökenli göçmenin yanında, Yunanistan'daki Batı Trakya Türkleri ile Bulgaristan ve Romanya'daki Türk azınlıklarla birlikte Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan Türkler'in toplam sayısı 5.2 milyona yükseldi.

Göçmen nüfus içerisinde en büyük dilimi 2.7 milyon kişiyle Almanya'daki Türkler oluştururken, bunu 380 bin kişiyle Fransa, 365 bin kişiyle Hollanda ve 233 bin kişiyle Avusturya'daki Türkler izliyor. Azınlık statüsüyle yaşayan Türkler arasında 750 bin nüfuslu Bulgaristan Türkleri ilk sırada yer alırken, 150 bin kişilik Batı Trakyalı Türk nüfus ikinci, Romanya'daki 70 bin Türk ise üçüncü sırayı alıyor.

Türkler'in 5.2 milyonu bulan toplam nüfusu, AB üyesi 8 ülke Estonya, İrlanda, Kıbrıs Rum Kesimi, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta ve Slovenya'nın nüfusundan daha fazla. AB ülkelerinde yaşayan 4.2 milyon Türkiye kökenli göçmenin yüzde 42.1'i yaşadığı ülkenin vatandaşlığını almış bulunuyor. AB vatandaşı Türkler, toplam 1 milyon 777 bin kişiye tekabül ediyor. Söz konusu Türkler, nüfus itibariyle Güney Kıbrıs, Malta ve Lüksemburg'un toplam nüfusuna eşit bir sayıya ulaşıyor.

AB sınırları içerisinde 40 milyona yakın göçmenin yaşadığını kaydeden TAM Vakfı yetkililerinden Yunus Ulusoy, "4.2 milyon nüfuslu Türk göçmenler, AB'deki en büyük ulusal göçmen grubunu oluşturuyor. Hindistan, Pakistan ve Bangladeş kökenli göçmenler ağırlıklı olarak sadece İngiltere'de ve Kuzey Afrika kökenliler ağırlıklı olarak sadece Fransa'da yaşarken, Türkler sadece Almanya'da değil Hollanda, Avusturya, Belçika ve Fransa gibi ülkelerde de yoğunlaşmaktadır" dedi.

Türkler'in Çin, Hint ve Musevi toplumlarından sonra ana ülke dışında en çok nüfusa sahip ülke olduğunu söyleyen TAM Vakfı Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen de, Türk dışgöçünün yaşayan hafızası olacak Türk dışgöçü müzelerini hayata geçirmeye hazırlandıklarını dile getirdi.

İstanbul ve Almanya'nın Essen Kenti'nin Avrupa'nın kültür başkentleri ilan edildikleri 2010 yılında Türkler'in Federal Almanya'ya göçlerinin 50. yılını dolduracağını ifade eden Prof. Dr. Şen, 2011 yılında da Almanya'da açılması öngörülen göç müzelerinin geniş materyallerle tematik olarak düzenleneceğini sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler