HABER

AB'den İngiltere'ye: Çıkış süreci gecikmemeli

AB liderleri, birlikten ayrılma kararı alan İngiltere'ye 'çıkış sürecini uzatmaması' çağrısında bulundu. Referandumdan yenilgiyle çıkan Başbakan Cameron, görevinden ayrılacağını açıkladı. İskoçya, yeni bir bağımsızlık referandumunu gündemine aldı.

AB'den İngiltere'ye: Çıkış süreci gecikmemeli

AB liderleri İngiltere'deki referandumu AB'den çıkma yanlılarının kazanmasının ardından, Londra'nın vakit geçirmeden birlikten ayrılma müzakerelerine başlamas gerektiğini söyledi ve gecikmenin belirsizliği uzatacağını vurguladı.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker "Kalan 27 üyenin birliğinin devam edeceğini" söyledi.

İngiltere'de dün yapılan referandumda AB'den ayrılma yanlıları yüzde 52'lik oy oranına ulaşırken, birlikte kalmak isteyenler yüzde 48'lik oy oranında kaldı.

Bu arada Başbakan David Cameron başbakanlık görevini Ekim'de bırakacağını söylerken, Lizbon Anlaşması'nın AB'den ayrılma sürecini başlatacak 50. maddesini işletmenin, bir sonraki başbakanın görevi olacağını vurguladı.

"Brexit" olarak da adlandırılan ayrılma kararı üzerine dünya genelindeki borsalarda çiddi düşüşler olurken, İngiliz sterlini önemli oranda değer kaybetti.

Avrupa'dan karara tepkiler

Brexit kararının ardından Juncker sabah saatlerinde Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yle kriz görüşmeleri yaptı.

Kriz görüşmelerinin ardından İngiltere'nin kararını üzüntüyle karşılandığı, ancak saygı duyulduğu vurgulanarak, "İngiltere hükümeti, süreç ne kadar acılı olursa olsun İngiliz halkının bu kararını en kısa zamanda uygulamalı. Gecikmeler belirsizliği gereksiz şekilde uzatır" denildi.

Açıklamada ayrıca "Avrupa Birliği'den çıkışı konusundaki koşulları hızla müzakere etmeye hazır bekliyoruz" denildi.

AB yetkilileri Başbakan Cameron'la geçen Şubat'ta varılan anlaşmanın da artık ortadan kalktığını ve "yeniden müzakere edilmeyeceğini" de vurguladılar.

Almanya Başbakanı Angela Merkel karardan "büyük üzüntü duyduğunu söyledi ve "Bu Avrupa ve Avrupa'nın birleşme sürecine bir darbe oldu." dedi.

Merkel, AB Konseyi Başkanı Tusk, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi'yle Pazartesi günü Berlin'de bir araya geleceğini söyledi.

Domino etkisi kaygısı

Hollande ise oylamanın "Avrupa'yı ciddi bir sınava soktuğunu" söyledi ve "Bu acılı tercihe saygı duyuyorum. Fransa bu dost ülkeyle birlikte çalışmaya devam edecek" dedi.

Avrupa Parlamentosu da Salı günü yapılacak özel bir toplantıda, İngiltere'deki oylamayı değerlendirecek.

Rusya lideri Vladimir Putin de kararın İngiltere'nin göç ve güvenlik konularındaki mutsuzluğunu gösterdiğini ifade etti.

Bazı Avrupalı siyasetçiler de İngiltere'deki kararın domino etkisiyle tüm AB'yi tehdit edebileceği kaygılarını dile getirdi.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, başka ülkelerin birlikten ayrılmaması için elden gelen her şeyin yapılması gereketiğini söyledi.

Fransa, Hollanda ve İtalya'daki AB karşıtı partiler vakit geçirmeden kendi ülkelerinde de referandum yapılması talebinde bulundu.

En Çok Aranan Haberler