HABER

ABD'nin internet üzerinden diplomasi atağı

Amerikan dışişleri yetkilileri internetteki sosyal iletişim sitelerini kullanmaya büyük önem veriyor. Ama Suriye gezisi, soru işaretleri uyandırdı.

ABD'nin internet üzerinden diplomasi atağı

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın bugün nerelerde olduğunu merak ediyorsunuz akşam haberlerini izlemeniz gerekmiyor.

Amerikan dışişlerinin resmi Twitter sayfasında Hillary Clinton'ı adım adım takip edebiliyorsunuz.

Bakanın hangi ülkede (Polonya'da) hangi konuyla ilgili olarak (füze savunma anlaşması) bulunduğunu, en son kiminle görüştüğünü (eski Avustralya başbakanı Kevin Rudd ile telefonda) öğrenmeniz mümkün.

Daha fazla ayrıntı mı istiyorsunuz?

O zaman Amerikan dışişlerinin blog sayfasını ziyaret edebilir, ya da Facebook'taki sayfasına üye olabilir, televizyonlarda göremeyeceğiniz video çekimlerini burada bulabilirsiniz.

Clinton'ın interaktif seyahat haritasına göz atabileceğiniz gibi, ABD büyükelçiliklerinin Tweeter sayfalarına üye olursanız elçilerin Clinton gezisine dair neler dediğini öğrenme fırsatınız da var.

Dijital diplomasi Özetle söylemek gerekirse, Amerikan Dışişleri Bakanlığı 21'inci yüzyıl diplomasisinde internetin sosyal medya ağına büyük önem ve destek veriyor.

Dünyanın dört bir yanında internetle içli dışlı, genç ve sayıları giderek artan bir nesil var.

Amerikalı diplomatlar bu kuşağa doğrudan en kolay ulaşabilecekleri ortamın sosyal iletişim sitelerinden geçtiğini ve ABD'nin politikalarına bakış açısını etkilemek için internetin önemi bir rol oynadığını biliyor.

Fakat dijital platformda ilerlerken diplomatların arada bir tökezlediği durumlar da oluyor.

Dışişleri Bakanlığı'nın iki görevlisinin yakın zaman önceki Tweeter yorumları buna örnek oluşturuyor.

Hillary Clinton'ın üst düzey teknoloji danışmanı Alec Ross ve planlama dairesinden Jared Choen geçen ay Amerikan internet şirketlerinden bir heyeti Suriye'ye götürmüştü.

Frappuccino ABD'nin teröre destek veren ülkeler listesinde yer almayı sürdüren Suriye'ye dışişlerinin öncülüğünde yapılan bu ziyaret, Şam hükümeti ile farklı bir düzeyde ilişki kuracak bir fırsat olarak görülüyordu.

Fakat Jared Cohen'in Tweeter yorumunda Suriye'de harika bir ''frappuccino'' (buzlu köpüklü kahve) içtiğini şaşkınlık içinde anlatması, Washington'da rahatsızlık yarattı.

2005'ten beri ABD'nin büyükelçi düzeyinde temsil edilmediği bir ülke ile yakınlaşmak isteniyorsa, Jared Cohen'in ciddiyetten yoksun, kimilerine göre küçümseyici bir tondaki görüşleriyle pek bir yol katedilemeyeceğini söyleyenler var.

Bir başka Tweeter mesajında Suriyeli bir bakan ile girişilen ''pasta yeme yarışına'' da Washington'da kimi çevreler kaş kaldırdı.

Fakat ABD Barış Enstitüsü (USIP) adlı kurumda diplomasi ve teknoloji konusunda uzman gözlemci Sheldon Himelfarb, ''Suriye'den geçilen Tweeter mesajlarını eleştiren çevrelerin bu iletişim platformunu tam olarak anlamadıklarını'' söylüyor:

''Tweeter'daki insanların birçoğu, faydalı ve değerli bir bilgi bulmak için değil, bir kişi ile bireysel düzeyde ilişki kurabilmek amacıyla Tweet mesajlarını izliyor.''

38 yaşındaki Alec Ross ile 28 yaşındaki Jared Cohen'in her birinin Tweeter'da yaklaşık 300 bin takipçisi var. Her ikisinin de Tweeter'da ister akşam yemeğine hazırlanmaları ya da sevdikleri bir televizyon programı olsun sık sık gayriciddi konulara değindikleri oluyor.

Amerikan dışişlerinin bilgi ağırlıklı resmi Tweeter sayfasının takipçi sayısı 20 bin kişi ile sınırlı. Dışişleri sözcüsü PJ Crowley'nin Tweeter mesajlarını takip edenler ise 3 bin dolayında.

Ciddiyet Çok daha fazla sayıda takipçisi olan Alec Ross ve Jared Cohen, Suriye'den attıkları Tweet'lerde daha ciddi ve dişe dokunur konularda da izlenimlerini yazdıklarını belirtiyorlar.

Amerikalı heyet Şam'ı ziyaretleri sırasında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile de bir araya gelmiş ve yasaklı sosyal iletişim sitelerinin serbest bırakılmasını talep etmişti.

Suriye'de Facebook ve Youtube gibi sitelere erişim engelleniyor.

Ross ve Cohen'in bu konuda yaptıkları görüşmelere ilişkin Suriye'den attıkları Tweeter mesajları da var.

ABD Dışişleri, Tweeter'lı diplomasiden vazgeçmiş değil. Fakat her yeni iletişim yönteminin içerdiği kendine has riskleri var. Anında bütün dünya ile paylaşılan Tweeter izlenimleri ile diplomasinin tereddütlü incelikleri arasında bir dengel kurmak bazen zor olabiliyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler