TİFLİS (İHA) - Gürcistan Devlet Başkanı Miheil Saakaşvili, Acaristan lideri Aslan Abaşidze ile geçen hafta Batum'da varılan anlaşmanın ihlal edilmesi durumunda Tiflis'in Acaristan'a uyguladığı ekonomik ambargonun yenileneceğini söyledi.
Saakaşvili, bugün yaptığı açıklamada, Gürcistan hükümetinden Sarp sınır kapısı ve Batum limanının denetlenmesi için Acaristan'a gönderilen yetkililerin engellenmesi karşısında Acaristan'a yeni bir ambargonun söz konusu olacağını bildirdi.
Gürcistan Başbakanı Zurab Juvaniya da Acaristan lideri Aslan Abaşidze'nin kendini bir devlet başkanı sandığına dikkat çekerek, "Abaşidze'nin Gürcistan, Türkiye ve Rusya sınır kapılarında Acaristan temsilcilerinin bulunması isteği gülünç ve anlaşılır olmaktan uzak" dedi.
Siyasi gözlemciler ise 28 Mart'ta yapılacak Gürcistan parlamento seçimlerinde Acaristan'da Abaşidze'ye muhalif güçlerin önemli oranda oy toplayabileceği yolunda görüş belirttiler.
ACARİSTAN ÖZERK CUMHURİYETİ Acaristan Özerk Cumhuriyeti 1921 yılında Sovyetler Birliği, Gürcistan Sovyet Cumhuriyeti ve Türkiye arasında varılan Kars anlaşmasıyla kuruldu. Acaristan, Sovyet döneminde Gürcistan içerisinde özerk, içişlerinde serbest bir Cumhuriyet olarak bulunuyordu. 1991 yılında Gürcistan'ın bağımsızlığa kavuşmasıyla dönemin Gürcistan Cumhurbaşkanı Zivyad Gamsahurdiya Acaristan lideri olarak Aslan Abaşidze'yi atadı. 1992 yılında askeri darbe ile ülkeden uzaklaştırılan Gamsahurdiya'nın yerine geçen Eduard Şavardnadze'nin yönetimi altında Acaristan özerkliği korudu. 2003 yılının Kasım ayında Tiflis'te meydana gelen "Kafide Devrimi"ne karşı olan Abaşidze, ABD, AGİT ve Batı'nın diplomatik baskısı üzerine devlet başkanlığı seçimlerine katılmayı kabul etti ve yeni seçilen başkanları Miheil Saakaşvili'nin tüm ülkede yapılan yemin törenlerinin Batum ayağında askeri törenlere katıldı.
Gürcistan ile Acaristan arasında son günlerde baş gösteren ve had safhaya varan gerginliğin altında; Tiflis merkezi yönetiminin Acaristan üzerinde kontrolü tamamen ele geçirmek ve Sarp sınır kapısı, Batum limanı ve Acaristan'ın diğer imkanlarından yarar sağlamak yatıyor. Yetkililer, Acaristan'daki söz konusu bölgelerden sağlanan gelirlerin Tiflis bütçesine aktarılmadığını ifade ediyor. Öte yandan gerginliğin diğer bir sebebinin de Acaristan'ın tümüyle Rusya Federasyonu'nun kontrolü altında olması olarak belirtiliyor.