ANKARA (İHA) - Türk-İş'e göre Kasım ayında açlık sınırı 530, yoksulluk sınırı ise bin 650 YTL olarak belirlendi.
Türk-İş Araştırma Merkezi'nce her ay düzenli olarak yapılan ve 4 kişilik bir aileyi baz alan "açlık ve yoksulluk" sınırı çalışmasında, Kasım ayında, insan onuruna yaraşır bir yaşantı sürdürebilmek için yapılması gereken asgari aylık harcama tutarı (yoksulluk sınırı) bin 650 YTL, gıda için yapılması gereken asgari harcama tutarı ise 530 YTL olarak belirlendi. Kasım 2005 itibariyle açlık sınırı 2005 yılbaşına göre 15.86 YTL, yoksulluk sınırı ise 48 YTL arttı.
Türk-İş'ten yapılan açıklamaya göre, 2005 yılının 11 ayı itibariyle gıda fiyatlarındaki artış yüzde 3.09, 12 aylık fiyat artışı da yüzde 6.71 oldu. Bu duruma göre fiyatlarda sağlanan istikrar geçim koşullarını iyileştirmedi. Türkiye'de uygulanan asgari ücretle ancak 6.5 gün insana yakışır bir hayat sürdürmek mümkün. Aile bütçesi harcamasının yaklaşık üçte birini oluşturan gıda gideri, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre bu yılın ilk on ayında yüzde 3.75 oranında arttı. Toplumun büyük bir bölümünü oluşturan dar ve sabit gelirli kesim konut, eğitim ve ulaşım harcamalarını karşılamak üzere gıda harcamalarında kısıntıya gitmek zorunda kaldı. Türk-İş Araştırma Merkezi'nin temel gıda maddelerindeki fiyatlara ilişkin verileri temel alındığında, gıda endeklerindeki değişim Ekim 2005 ayı itibariyle şöyle:
"Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0.78 oranında arttı. 2005 yılının ilk 11 aylık dönemi itibariyle gıda harcaması tutarında yüzde 3.09 oranında artış yaşandı. Gıda harcaması tutarında son 12 ay itibariyle artış oranı ise yüzde 6.71 olarak gerçekleşirken, yıllık ortalama artış ise yüzde 9.65 oldu."
Türk-İş araştırma Merkezi'ne göre, Kasım 2005 itibariyle süt ve yoğurt fiyatları bir önceki aya göre aynı kalırken peynir fiyatları arttı. Et ve sakatat ürünlerinin fiyatı değişmezken, tavuk fiyatı gerilemeye devam etti. Piyasada balık ürününün fazla olması fiyatları düşürürken bakliyat fiyatları değişmedi. Meyve sebze fiyatları mevsim şartlarına göre artış gösterdi. Ekmek, makarna, pirinç, un gibi ürünlerin bulunduğu grupta bir fiyat değişikliği olmadı. Tereyağı ve ayçiçekyağı fiyatı değişmezken, zeytinyağı ve margarin fiyatı arttı.