Adana'nın Sarıçam ilçesinde vinç sepetinden düşen 6 işçiden 5'inin yaşamını yitirmesi, birinin de yaralanmasıyla ilgili iki müteahhit firma sorumlusu ve vinç operatörü hakkında 15'er yıl hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşması yapıldı.
Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya tutuksuz sanıklardan firma sorumlusu Huda Toktanış, vinç operatörü Ufuk Pelik ile müştekiler ve tarafların avukatları katıldı. Tutuksuz diğer sanık firma yetkilisi Abdurrahman Eraşık ise gelmedi.
Toktanış, savunmasında suçlamayı kabul etmedi.
Çatı işi yapımını kendisinin üstlendiğini ancak işi bilmediği için anahtar teslimi şeklinde Abdurrahman Eraşık'a ait firmayla anlaştığını belirten Toktanış, "Bu anlaşmaya göre, işçilerin temini, çalıştırılması, ekipman temini, işçilerin yemekleri tamamıyla Abdurrahman'a aitti. Bu nedenle olayda kusurum yoktur." diyerek beraatini istedi.
Vinç operatörü Ufuk Pelik ise suçlamayı kabul etmeyerek olay anını şöyle anlattı:
"Ekip başı olan F.K. yanıma gelerek 'Çatı işini bugün bitirmemiz gerekiyor' diyerek üçer üçer vinçle kendilerini çıkartmamı istedi. Ben de en fazla ikişer kişi olarak çıkartabileceğimi, çalışma esnasında da bir kişinin vinç içerisinde kalıp çalışabileceğini, yoksa geri döneceğimi söyledim. 6 kişiyi ikişerli olarak çatı kısmına çıkarttım. Gözcü olarak çalışan işçiye saat 12.00'de iş yerinden beni almaya geleceklerini yemek molası vereceğimi söyledim. Bunun üzerine üst kademede çalışan iki işçi 'Bizi alt kademeye indir' dedi. Bu işçileri alt kademeye indirdim. Alt kademedeki işçilerin çalıştığı yeri ben göremiyordum. Vincin sepetini oraya indirdiğimden sepeti de göremiyordum. Gözcü vinci çalıştırıp indirebileceğimi söyledi. Önce vincin sepetini bir metre yukarı kaldırıp daha sonra aşağıya indirecektim. İşçilerin çalıştığı yerle benim bulunduğum yer arasındaki uzaklık 32 metreyi buluyordu. Vinci kaldırdığımda içinde kaç kişi olduğunu önce fark etmedim. Sepet yaklaştığında içinde 6 kişinin olduğunu fark ettikten sonra aniden sepetin demir aksamları ağırlığa dayanamayarak koptu, sepetle birlikte işçiler yere düştü. İşçilerin topluca bindiklerini gördüğümde zaten sepet kopmuştu. Sepetle birlikte işçiler önce çatıya ardından da çatının kırılmasıyla yara düştüler. Kusurum yok."
Müşteki Mehmet Gümüş ise olayda kardeşi Murat ile ağabeyi Mustafa Gümüş'ün yaşamını yitirdiğini belirterek, sanıklardan şikayetçi oldu.
Gümüş, çatı işinde daha önce eğitim aldığını ve çalıştığını ifade ederek, "Kardeşlerim bildiğim kadarıyla çatı işinde eğitim almamışlardı. Çatı işinde çalışılırken çatıya vinçle çıkılmamaktadır, merdivenle çıkılması gerekmektedir." dedi.
Duruşmada daha sonra tanıklar dinlendi.
Mahkeme heyeti, duruşmaya gelmeyen sanık Abdurrahman Eraşık, diğer müşteki ve tanıkların ifadelerinin alınması, fabrika nizamiyesindeki güvenlik kayıtları ile güvenlik kamera kayıtları bulunuyorsa istenmesine karar verip eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 18 Mayıs'a ertelendi.
Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikada 20 Temmuz 2017'de çatıdaki onarım işi için vinç sepetine bindirilen 6 işçiden Emrah Arslan, Faruk Kaya, Fehmi Kaya, Murat Gümüş ve Mustafa Gümüş düşüp hayatını kaybetmiş, Halil Arslan da yaralanmıştı.