Türk Silahlı Kuvvetleri deniz unsurları, Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde görevlendirilecek.
#anketsonuc=haber_somali##
Bu amaçla hükümete 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Başkanlığına sunuldu.
Hükümet, Somili'li korsanlara karşı Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Aden Körfezi, Somali karasuları ve Arap Denizi'nde görevlendirilmesi için tezkereyle Meclis'ten bir yıl izin istedi. Başbakan Erdoğan imzasıyla Meclis'e gönderilen tezkerede, Aden Körfezi, Somali karasuları ve Arap Denizi'nde ticari gemilere yönelik korsanlık ve silahlı soygun eylemlerinin arttığı ve bunun "ciddi bir uluslararası güvenlik meselesi" olduğu belirtildi. Tezkerede şu ifadelere yerverildi:
"2008 yılı sonu itibariyle üçü Türkiye bağlantılı 15 gemi ve 37'si Türk olmak üzere 300'ü aşkın denizci rehin alınmıştır. Bu gemilerden ikisi 2009 yılı Ocak ayı başında serbest bırakılmışsa da, biri halen rehin tutulmaktadır. Ayrıca bölgede seyreden bazı ticaret gemilerimiz korsan/deniz haydutlarının saldırısından son anda kurtulmuş olup, benzer vakalarla karşılaşılması riski çok yüksektir. Esasen sözkonusu eylemlerin gerçekleştiği deniz alanları Türk ticaret gemileri tarafından yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Ticari gemilerimize ve bunlarda görev yapan vatandaşlarımıza yönelik tehdit, ülkemizin ticari ve ekonomik menfaatlerini de olumsuz etkileyen bir boyut kazanmıştır."
"Sorumluluklarımızın gereği"
Sorunun büyüklüğünün uluslararası işbirliğini gerektirdiği vurgulanan tezkerede, Anayasa'nın 97. maddesi uyarınca Türk Silahlı Kuvvetleri deniz unsurlarının bölgede görev yapabilmesi için Meclis'ten izin istendiği belirtildi. Tezkerede, görevin kapsamı ve çerçevesi de şöyle ifade edildi: "Bu kapsamda bölgeye gönderilecek Türk Silahlı Kuvvetleri'nin deniz unsurlarının, uluslararası hukuk kuralları, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar ve BM Güvenlik Konseyi Kararları çerçevesinde, Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Arap denizi ve mücavir bölgelerinde aşşağıdaki görevleri icra edecek, sözkonusu görevlerin icrasından, verileecek talimat çerçevesinde, gemi komutanı sorumlu olacaktır.
SİLAH KULLANABİLECEK
Keşif ve karakol görevleri
Korsanlık/deniz haydutluğu ve silahlı soygun yaptığından şüphe duyulan ticaret gemilerini telsizle sorgulamak, bayrak devletinin rızası halinde bu gemilere çıkmak, geminin bayraksız olması durumunda uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde müdahalede bulunmak.
Ticaret gemilerine refaket ve koruma sağlamak.
Korsan/deniz haydutları ve silahlı soygun icra eden kişilerin saldırısına uğrayan ticaret gemilerine yardım etmek.
Korsan/deniz haydutları ve silahlı soygun icra eden kişilerin kullandıkları deniz araçlarına müdehale etmek, durdurmak, etkisiz hale getirmek ve el koymak, bu amaçlarla şartların gerektiği ölçüde güç kullanmak.
Bu deniz araçlarında kullanılan korsan/deniz haydutları ve silahlı soygun icra eden kişileri gerektiğinde yakalamak, gözaltına almak.
1851 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı hükümlerine uygun olarak, korsan/deniz haydutları ve silahlı soygun icra eden kişiler hakkında adli işlem yapacak ülkelerle gerekli düzenlemeler ve anlaşmalar yapılması halinde, adli tatbikatı yürütmek üzere söz konusu ülke yetkililerini gemiye kabul etmek.
Yukarıda belirtilen anlaşma düzenlemeler çerçevesinde, korsanlık/deniz haydutluğu ve silahlı soygun faillerini, ilgili ülkeye teslim edilene kadar gemide gözaltında tutmak.
Korsan/deniz haydutları ve silahlı soygun faillerini, Türk vatandaşı olmaları durumu hariç, haklarında cezai işlem yapacak devlet makamlarına teslim etmek.
Gereken hallerde sorgulama, delil toplama da dahil her türlü adli kolluk işlemlerini yapmak."