HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Adıyaman bayram namazı saati kaçta? İşte Diyanet'e göre il il bayram namazı saatleri

Adıyaman'da bayram namazı saat kaçta kılınacak merak ediliyor. Yarın sabah, işrak vakti ile birlikte kılınacak bayram namazı için Adıyaman'da camilerde hazırlıklar tamamlandı. Bayram namazı için en güzel kıyafetler giyilecek ve Adıyamanlılar, huşu içinde omuz omuza Kurban Bayramı namazını eda edecekler. Peki Adıyaman'da bayram namazı saati kaçta? Bayram namazı nasıl kılınır? Teşrik tekbirleri nedir? İşte diyanetin verilerine göre Adıyaman ve ilçelerinin bayram namazı saatleri...

Adıyaman bayram namazı saati kaçta? İşte Diyanet'e göre il il bayram namazı saatleri

Adıyamanlılar, yarın kılınacak Kurban Bayramı namazı için heyecanlılar. Bayram namazı senede iki kere cemaatle eda edilen bir vacib namazdır. Peygamberimizin hususiyetiyle üzerinde durduğu bayram namazını kaçırmamak isteyenler, 2017 Kurban bayramı namazı saatini öğrenmek istiyor. Peki Adıyaman'da bayram namazı saati kaçta? Bayram namazı nasıl kılınır? Teşrik tekbirleri nedir? Ne zaman başlar, ne zamana kadar sürer? İşte diyanetin verilerine göre Adıyaman ve ilçelerinin bayram namazı saatleri...

ADIYAMAN'DA BAYRAM NAMAZI SAAT KAÇTA?

Adıyaman'da yarın kılınacak Kurban Bayramı namazı saati kaçta oldukça merak ediliyor. Diyanetten alınan bilgilere göre Adıyaman ve ilçelerinin Kurban Bayramı namazı saatleri şu şekildedir;

Adıyaman
Merkez: 06.36
Besni: 06.37
Çelikhan: 06.36
Gerger: 06.33
Gölbaşı: 06.38
Kahta: 06.34
Samsat: 06.35
Sincik: 06.34
Tut: 06.34

BAYRAM NAMAZI NEDİR? BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Bayram namazı, Ramazan Bayramı veya Kurban Bayramı'nın ilk günü güneşin doğmasından yaklaşık 50 dakika geçtikten sonra cemaatle birlikte kılınan namazdır.

Bayram namazına, allahuekber "Niyet ettim Allah rızâsı için vâcib olan (Ramazan veya Kurban) Bayramı namazını kılmaya. Uydum imama." denip niyet edilir.

İmam, ellerini kulaklarına kaldırıp "Allâhu Ekber" diyerek tekbîr alıp ellerini göbek altında bağlar. Cemaat de aynısını yapar ve "Sübhaneke" duasını okunur . Sonra, imam ellerini kulaklarına kaldırıp "Allahu Ekber" diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Sonra, imam, ellerini kulaklarına kadar kaldırıp "Allâhu Ekber" diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Sonra, imam, ellerini kulaklarına kadar kaldırıp "Allâhu Ekber" diyerek tekbîr alır ve ellerini göbek altında bağlar. Cemaat de aynısını yapar ve imamın okuduğu sûre ve âyetleri dinler. Sonra, imamla birlikte rükû ve secde yapılır.

Ardından 2. rek'âta kalkılıp, eller göbek altında bağlanır. İmam, sûre ve âyetleri okur, cemaat dinler. Sonra, imam ellerini kulaklarına kaldırıp "Allahu Ekber" diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Sonra, imam ellerini kulaklarına kaldırıp "Allahu Ekber" diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Sonra, imam ellerini kulaklarına kaldırıp "Allahu Ekber" diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Sonra, imamla birlikte rükû ve secde yapılarak namaz bitirilir.

Sonra, imam minber'e çıkarak "Bayram hutbesi" ni okur. Sonra, dua edilir.

Bayram namazının kılınışının akıllarda kalması için "iki salla bir bağla üç salla bir yat" şeklinde bir tekerleme de yapılmıştır.

TEŞRİK TEKBİRİ NE ZAMAN BAŞLAR, NE ZAMANA KADAR SÜRER?

Kurban Bayramı'nın arifesinde (9 zilhicce) sabah namazından başlayarak bayramın 4. günü ikindi namazına kadar (13 zilhicce) farz namazlardan sonra toplam 23 defa "Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd' cümlesini söylemeye 'teşrik tekbiri' deniyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın aktardığı bilgiye göre 'teşrik' Arap dilinde 'etleri doğrayıp kurutmak' anlamına geliyor. Vaktiyle bayramın birinci günü Mina'da kesilen kurbanların etleri, bayramın 2., 3. ve 4. günlerinde güneşte kurumaya bırakılırmış. Bu sebeple bu üç güne et kurutma günleri anlamında 'eyyam-ı teşrik - teşrik günleri' deniliyor. 'Tekbir' ise Allah'ı yüceltmek anlamına geliyor.

İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed'e göre bu tekbirlerin söylenmesi kadın-erkek her Müslümana vacip. Ebû Hanîfe'ye göre bu tekbirin arife günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü günü ikindi namazı da dahil olmak üzere sekiz vakit, cemaatle kılınan farz namazlardan sonra söylenmesi vacip.

Bu tekbirleri söylemek, Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre sünnet, Mâlikî mezhebine göre ise müstehap.

Teşrik tekbiri getirmek için illa kurban kesmek gerekmiyor. Kurban kesmeyenler de tekbir getirmekle yükümlü.

Arefe gününün sabah namazından itibaren bayramın 4. günü ikindi namazına kadar 23 vakit farz namazını müteâkip birer defa.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler