GÜMÜŞHANE (İHA) - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Remzi Dilek, afetlerin bir kader olmadığını, sel ve heyelanların doğadaki dengenin insan eliyle bozulmasından kaynaklandığını ifade ederek, "Doğu Karadeniz Bölgesi'ne Afet İşleri Bölge Müdürlüğü kurulmalıdır" dedi.
Prof. Dr. Remzi Dilek, bölgede sel ve taşkınlarla birlikte heyelanların can ve mal kaybına yol açmasının sebebinin insan eliyle bölgeye yapılan yol ve tesislerin herhangi bir inceleme yapılmadan yapıldığını ifade etti. Prof. Dr. Dilek, "Dere ve çay kenarlarına yapılan bina ve tesisler çay ve dere yataklarının daralmasına, aşırı yağışlarda meydana gelen taşkınlarda bu tesis ve binalar sular altında kalarak can ve mal kaybına neden olmaktadır. Dere ve çayların debisi mutlak surette ölçülmeli taşkın halinde yaşanacaklar göz önüne alınmalıdır" diye konuştu.
Bölgenin topoğrafik yapısı gereği, yol güzergahlarının dere ve çaylara çok yakın geçtiğini belirten Prof. Dilek, "Yol yapım sırasında yapılan ateşlemeler doğada kırıklar meydana getirmekte, doğanın dengesini değiştirmektedir. Durağanlığı sağlayıcı önlemler alınmadan yapılan bu çalışmalar ileride kaya düşmesi ve heyelanlara neden olmakta, can ve mal kaybı yaşanmaktadır. Son yıllarda yörede meydana gelen heyelan ve kaya düşmesinde en önemli etken yapım çalışmaları sırasında yapılan ateşlemelerden kaynaklanmaktadır. Siz durağanı sağlayıcı önlemler almazsanız doğa dengesini oluşturuncaya kadar hareketlilik sürecektir. Denetimsiz konut inşaatı arazi stabilizesinin bozulmasına, toprak kaymalarının artmasına neden olmaktadır. Yerleşim alanları mutlaka doğanın jeolojik yapısı göz önüne alınarak bina ve tesis yapılmalıdır. Tüm bunları da yapacak Afet İşler Bölge Müdürlüğünün Doğu Karadeniz Bölgesi'nde kurulması ile mümkün olacaktır. Bölge heyelan ve taşkınlar açısından riskli bölgedir. Bu risk haritası mutlaka çıkarılmalıdır" şeklinde konuştu.