Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in 1915 olaylarına ilişkin açıklamaları nedeniyle ceza alması üzerine verilen ihlâl kararıyla ilgili İsviçre'nin temyiz başvurusunu görüştü.
AİHM'nin temyiz organı olarak görev yapan 17 yargıçtan oluşan Büyük Daire, kararını ileri bir tarihte vermek üzere erteledi.
Davayı AKP milletvekili Egemen Bağış, CHP milletvekilleri Deniz Baykal, Haluk Koç ve Süheyl Batum da izledi.
Davaya müdahil taraf olarak katılan Ermenistan hukuk heyetinde avukat Amal Alamuddin Clooney de yer aldı.
AİHM önünde Ermeni ve Türk gruplar gösteri düzenledi.
Perinçek: 1915 olayları soykırım tanımına uymuyorPerinçek konuşmasına "Sayın Yargıçlar, sizleri saygıyla selamlıyorum. Mahkemenize güveniyorum" sözleriyle başladı.
Perinçek, "Biz, 1915 olaylarının soykırım tanımına uymadığını belirttik ve bu savımızı bilimsel savlarıyla öne sürdük. Görüşlerimiz tartışılabilir, ama bizim özgürlüğümüzü korumak, Avrupa hukukunun gereğidir" diye konuştu.
"Soykırım hukuki bir tanımdır" diyen Perinçek şunları söyledi:
"Osmanlı Devleti, Ermeni yurttaşlarımıza karşı uygulamalarda, Ermeni toplumunu toptan yok etme amacıyla hareket etmemiştir. Bununla birlikte Birinci Dünya Savaşı sırasında karşılıklı kırım ve zorla göç ettirme, tehcir, olduğunu her zaman belirttim."
"Ermeni yurttaşlarımızın acılarını her zaman paylaştım. Ermenilere karşı husumet veya nefret içeren tek sözcüğümü bulamazsınız. Onların kültürümüze ve hayatımıza katkılarını her zaman vurguladık."
"Ermenileri değil, büyük devletleri sorumlu tuttuk. Bu söylemimizle de Ermeni yurttaşlarımızı koruduk."
Perinçek, "Ermeni soykırımı iddialarının tabulaştırıldı ve Avrupa'da Türkleri aşağılamanın aracı haline getirildi" dedi.
Bozdağ: Dava tarihi önemdeAdalet Bakanı Bekir Bozdağ ise davayla ilgili, "Bugün Büyük Daire'de görüşülecek husus, tarihi bir husus. Hem Türkiye, hem de Avrupa Birliği değerleri bakımından tarihi öneme haizdir" dedi.
Doğu Perinçek, İsviçre'de yaptığı 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını reddeden konuşmaları nedeniyle bu ülkede 2007'de çeşitli mahkumiyet cezalarına çarptırılmış ve bunun ardından 2008 yılında AİHM'e başvurmuştu.
Başvurusunda Perinçek, "İsviçre'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğü ile ilgili 10. maddesini ihlal ettiğini" savunmuştu.
AİHM başvuruya ilişkin 17 Aralık 2013'te aldığı kararla, İsviçre'nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetmişti.
Mahkeme karar sonrası İsviçre'nin yaptığı temyiz başvurusunun Büyük Daire tarafından değerlendirilmesini kararlaştırmıştı.