KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    'Aile Sorunu'

    Aile içinde yaşanan sorunların çocukların hayatındaki önemini biliyor musunuz?

    Geçenlerde oğlumdan duydum: Arkadaşları okulda ödevlerini yapmadıklarında ya da bir sorumluluğu yerine getirmediklerinde; “Aile sorunumuz var, ondan yapamadım” diyorlarmış.
    Bak bak bak…

    Lafın büyüklüğüne şaştım kaldım ve bundan 3 mesaj çıkardım:

    Alınacak mesaj 1: Çocuklar sandığımızdan çok daha akıllı ve her şeyin fakındalar. Söylemesek de gizlemeye çalışsak da evde bir şeyler oluyorsa anlıyorlar. Hissediyorlar. O halde; olayları onlarla açıklıkla paylaşmalıyız. Tabii anlama düzeylerine uygun bir detayda ve uygun bir dille. Onları kaygı içinde bırakmak, korkutmak değil amaç. Aksine şeffaflıkla kendi duygularımızı açmak. Hatta sonrasında konuyla ilgili çözüm aradığımızı, üzerinde düşündüğümüzü söyleyebiliriz. Olabiliyorsa onlardan destek isteyebiliriz. Böylece kendi kendine senaryo üretmesini engeller ve açık iletişim konusunda örnek de oluruz.

    Alınacak mesaj 2: Anne babalar kendimizi toparlamalı, ne sorunumuz varsa acilen çözmek üzere harekete geçmeliyiz. Sorun varsa vardır; hayat bu! Sorunsuz ev olmaz. Yokmuş gibi davranmak yerine olduğunu kabul edip çözmeye odaklanmalıyız. Bunu öncelikle kendimiz için yapmalıyız. Bizler her açıdan sağlıklı ve mutlu bireyler olmalıyız ki bu ebeveynliğimize ve aile hayatımıza da yansısın. Elbette sonrasında bu çaba çocuklarımız için. Onları olumsuz yönde etkilememek, huzurlu ve mutlu bir ortam hazırlamak için. Tutarlılıkla ve kendimizden emin yetiştirebilmek için.

    Bazen hayatımızda olan şeyler çok küçük ve önemsiz bile olabilir. Yani biz anne babalar böyle düşünebiliriz; ama bu çocuklarımızı etkiliyor. Bu sebeple hiçbir şeyi göz ardı etmemeli üzerine gitmeliyiz.

    Alınacak mesaj 3: Onların sorun olarak gördüğü konu tamamen kendileriyle ilgili olabilir. Yani anne-baba-çocuk üçgeninde kopukluk hissediyor olabilirler. Ebeveynleri ile ilişkilerinde veya iletişimlerinde. Burada iş yine bize düşüyor. Onların gözünden bakabilmek için iç dünyalarını olabildiğince anlamamız gerekiyor. Bu da konuşmak, paylaşmak bir o kadar da dinlemekle olur.

    Son olarak şunu düşünmeden de edemedim: Aslında ortada bir şey yokken; bunun ne kadar hassas olduğunu bildikleri için böyle bir mazeretin arkasına sığınıyor da olabilirler mi? Bu işi başka bir boyuta taşıyor tabii. Daha ciddi davranış sorunlarını araştırmaya; sorumluluk almamak, yalan söylemek ve ebeveynleri kullanmak gibi...Sebeplerini anlamak ve çözmek ise yine çocuklarla beraber biz ebeveynlerin işi!

    Özetle sevgili anne babalar; almayı bilirsek çocukların her söylediği, her yaptığı bize mesajla dolu. Bunları alıp almamak; harekete geçip geçmemek ise kendimiz ve ailemiz için nasıl bir hayat istediğimizle yakından ilgili.

    Figen Küçükkoner Kırca
    www.lifefocus-tr.com
    figen.kirca@lifefocus-tr.com
    facebook: Ebeveyn Koçu Figen Kırca
    twitter: @Coachfigen

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler