BALIKESİR (İHA) - Balıkesir'in Edremit İlçesi'ne bağlı Akçay Beldesi sahillerine, madeni taşların vurması tedirginliğe sebep oldu.
Endonezya'dan yeni dönen İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi yetkililerinin tsunaminin Türkiye'yi de vuracağını açıklamaları ve bir süre önce Ege kıyılarında denizin çekilmesinin ardından, şimdi de Akçay sahillerine madeni taşlar vurdu. Prof. Dr. Şükrü Ersoy'un, Marmara'da muhtemel bir depremde tsunami riski bulunduğunu ve Kuzey Ege'nin Pasifik'teki bölgeye benzer özellikler taşıdığını söylemesi, halkın heyecanlanmasına sebep oldu. Rodos Adası'nın Fethiye ve Girit Adası'na uzanan 400 metrelik bir çukurun bulunduğuna dikkati çeken Ersoy, bu çukurda Afrika kıtasının Anadolu'nun altına doğru uzandığını ifade ederek, geçmişte Türkiye'nin en büyük tsunamilerinin bu bölgede oluştuğunu açıkladı. Akçay sahillerine vuran taşlar vatandaşları tedirgin ederken, Akçay Belediyesi ise lodosun etkisiyle kıyıya gelen tonlarca maden taşını çevre düzenlenmesinde kullanmaya hazırlanıyor.
45-50 yıl önce Balıkesir'in Havran İlçesi'ne bağlı Eğmir Köyü'nden trenle Akçay'a getirilen demir madenlerinin Akçay Limanı'ndan gemilerle işlenmek üzere değişik yerlere ulaştırıldığı öğrenilirken, taşların maden artığı olabileceği iddia edildi. Belediye işçileri tarafından deniz kenarından toplanan taşlar ilginç görüntüsü ile dikkat çekiyor. Eskiden kullanılan iskele bölgesinde fark edilen taşların, hoş görünüşü ve rengi dolayısıyla Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından refüjler başta olmak üzere birçok alanda süs olarak değerlendireceği öğrenildi. Park Bahçeler Müdürü Nagihan Mirza, bu taşlara ilk kez rastlanıldığını belirterek, "Bunlar, Antalya'da bulunan nadir bonsa pales taşı görümünde. Renk ve görüntü olarak çok ilginç ve hoş. Bu taşları meydan düzenlemesinde değerlendireceğiz" dedi.