ANKARA (İHA) - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), belediyelerdeki rüşvet olaylarının önünü kesmek amacıyla hazırladığı 'Siyasi Etik Sözleşmesi'ni belediye başkanlarının direnç göstermesi üzerine rafa kaldırdı.
Milletvekilleri ve belediye başkanlarının imzalamadığı sözleşme, yönetimin de talimatıyla geri çekildi. Sözleşmeye göre, belediye başkanları, il genel ve belediye meclis üyelerinin kabul edebileceği hediye sınırı 300 milyon lira olarak belirlenmişti. Değeri 300 milyon liranın üzerindeki hediyeleri rüşvet sayan sözleşme, yerel yöneticilerin ailelerini de bağlıyordu. Kendi bünyesinde 11 kişilik 'Etik Kurul' oluşturan AK Parti Ankara İl Başkanlığı'nın hazırladığı 'Siyasi Etik Sözleşmesi', parti içerisinde rağbet görmedi. Belediye başkanları, il genel ve belediye meclis üyelerinin yanısıra milletvekillerini de kapsaması öngörülen sözleşmenin imzalanması sırasında kriz yaşandı. Hiçbir belediye başkanı sözleşmeyi imzalamaya yanaşmayınca yönetim geri çekmek zorunda kaldı. Sözleşmeyi yazılı olarak bastıran AK Parti, belediye başkanlarının direnmesi sonucunda basılı sözleşmeleri çöpe attı. Sözleşme, parti yönetiminin talimatıyla hiçbir imza atılmadan rafa kaldırılmış oldu.
HEDİYE SINIRI 300 MİLYON OLARAK BELİRLENMİŞTİ
Belediye başkanları, il genel ve belediye meclis üyelerinin kabul edebileceği hediye değerini en fazla 300 milyon lira olarak belirleyen Etik Kurul, 300 milyon liranın üzerindeki bir hediyenin ise 'rüşvet' sayılmasını öngörmüştü. 300 milyon liralık hediye sınırı, belediye başkanlarının ve meclis üyelerinin ailelerini de bağlıyordu. Değeri ne olursa olsun makamdan dolayı verilen hediyeler de rüşvet kabul edilecekti. Etik Kurul, görev yapılan kurumun demirbaş listesine kabul edilen hediyeler, kanunlarda açık seçik belirtilmiş maddelere göre yapılan yardımlar ve katkılar, bilgi içerikli kitap, makale, kaset, video gibi öğeler, halka açık olan yarışmalarda kazanılan ödüller, onursal ödüller, resmi kişilere kurumları tarafından sağlanan yardımlar, konferans, sempozyum, forum, panel, akşam yemeği ve resepsiyon gibi aktivitelere katılımı ise 'rüşvet' olarak kabul etmemişti. Yerel yöneticilerin, makul ölçüler çerçevesinde kalmak şartı ile seyahat ve konaklama masrafı da alabileceğine karar vermişti.
Etik Kurul, dışarıdan kazanılan gelirleri de suç saymıştı. Buna göre fahri ve onursal amaçlı para geliri kabul eden belediye yöneticisi suç işlemiş kabul edilecekti.
Sözleşmede, belediye ile iş yapan kişinin veya firmanın belediye yöneticilerini veya ailelerini masraflarını karşılayarak yurt içi veya yurt dışı seyahate göndermesi de 'suç' kapsamına alınmıştı.
'ARGO SÖZCÜKLER KULLANMAYACAĞIMA NAMUSUM VE ŞEREFİM ÜZERİNE SÖZ VERİYORUM'
Sözleşmeye göre belediye başkanlarının, il genel ve belediye meclis üyelerinin uyması gereken kurallar şöyle belirlenmişti:
" - Kamu mal ve hizmetlerinin arz edilmesinde görev ve yetkiler kötüye kullanılmayacak. Muhatap olunan kişi ve kurumlara ayrıcalıklı işlemler yaparak menfaat temin edilmeyecek
- Kanuna uygun kamu işleri bir kişiye özel çabuklaştırılmayacak
- Kanuna uygun olmayan işler çıkar karşılığı yerine getirilmeyecek
- İş yaptırmaya gelen vatandaşın zor durumundan yararlanılıp, zorla veya ikna ederek çıkar temin edilmeyecek
- Kamusal bir kaynak kişisel kullanıma dönüştürülmeyecek
- Çıkar ve baskı gruplarının haksız yere çıkar elde etmesine karşı çıkılacak
- Seçim öncesinde kendisine veya partisine yardımcı olan grupları seçim sonrasında devletin imkanlarından yararlandırmayacak
- Meclis'e sunulan tasarıların oylanması için meclis üyelerine gizlice nakdi veya ayni menfaatler sunulmayacak
- Oy ticareti yapılmayacak
- Meclis'te seçimlerde yeniden iktidar olabilmek için bütçeden yatırım veya yardımlarının seçim bölgelerine haksız yere tahsis edilmesi önlenecek
- Kamu görevlerine atamada kişinin siyasal görüşü ve yakınlık derecesi belirleyici olmayacak
- Akraba kayırmacılığı, eş-dost kayırmacılığı ve siyasi kayırmacılık yapılmayacak
- Siyasal karar alma sürecinde çıkar ve baskı gruplarının lobicilik yapmasına engel olunacak
- Menfaat temin etsin veya etmesin gizli bilgiler sızdırılmayacak
- Alınması düşünülen bir karar önceden çıkar ve baskı gruplarına sunulmayacak
- Zamlar önceden hiç kimseye haber verilmeyecek
- Siyasal dalavereye başvurarak seçmenler yanıltılmayacak
- Görevden ayrıldıktan sonra 2 yıl süre ile aynı kuruluşla iş yapılmayacak
- Gerek meclis kürsüsünde gerekse diğer konuşmalarda ahlak sınırını aşan konuşma ve hareket yapılmayacak
- Argo sözcükler, amiyane tabirler kullanılmayacak
- Başkasının özel hayatı medyaya ve başkalarına yansıtılmayacak."
AK Parti'li belediye başkanları ve meclis üyelerinin tüm bu hükümlerin altına "Namusum ve şerefim üzerine söz veriyorum' diyerek imza atması planlanıyordu.