ANKARA (ANKA)- CHP'nin, Anavatan Partisi ve DYP ile bağımsız milletvekillerine yaptığı "cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turuna katılmayın, erken seçimin önünü açalım" çağrısı, TBMM'de seçim senaryolarının yine ağırlıklı olarak konuşulmasına neden oldu.
AKP kulislerinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP'nin bu çağrısına tepki olarak "baskın seçim kararı" alabileceği iddiaları dile getirilirken, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın, liderlerin siyaset yasağını kaldıran 1987'deki referandumun sona ermeden aldığı baskın seçim kararı, örnek olarak gösteriliyor.
CHP'den 45 gün hesabı
CHP'nin çağrısını kendi içinde tartışan Anavatan ve DYP'de "baraj kaygısı" yaşanıyor. Anavatan ve DYP'de "birleşme çalışmaları tamamlanmadan erken seçime gidilmesi durumunda baraj altı kalınabileceği" endişesi dile getiriliyor. CHP ise, iki partiye "Anayasa Mahkemesi karar alırsa 45 gün içinde seçime gidilir. Birleşme çalışmaları 15-20 gün içinde tamamlanırsa, 20-25 gün sonra yapılacak seçimde en yüksek oyunuzu alırsınız" mesajı gönderdi.
Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Muzaffer Kurtulmuşoğlu ile görüşen CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, ANKA'ya yaptığı açıklamada, CHP'nin "oturuma katılmayın, erken seçime gidilsin" çağrısı doğrultusunda, liderler düzeyindeki görüşmenin her an söz konusu olabileceğini belirterek, "İçinde bulunulan süreç partilerin istişare etmelerini gerektiren bir süreç" dedi. Anavatan Partisi ve DYP'de "baraj endişesi" yaşanabileceğine işaret eden Topuz, şunları kaydetti:
"Ama ben parti birleşmesi sürecini yaşamış bir insanım. CHP'nin birleşme hareketleri içinde oldum. Birleşmelerde partilerin en güçlü olduğu an, birleşme anıdır daha sonra yavaş yavaş sorunlar çıkar. O bakımından bana göre, böyle bir tehlike yoktur. Anayasa gereği, cumhurbaşkanlığı seçimi çıkmaza girer, genel seçimleri yapma zorunluluğu doğarsa, 45 gün içinde seçim yapılacak. Bu partilerin birleşmesi 15-20 gün içinde olursa anlam ifade eder. Bu durumda onların zarar göreceğini sanmıyorum, onların bileceği iş. Ancak CHP ile SHP birleşmesi yapıldığı günkü gücü bir iki ay sonra bulamadık. Seçim aşamasında birleşme kolay olur. Kimse birleşmeye gölge düşüremez. Yıpratılmalarına fırsat bırakmadan seçime girerler."
CHP'de "Pazartesi zirvesi"
CHP'nin "erken seçim" stratejisi temelinde muhalefetle başlattığı temaslar, "ikinci adamlar" düzeyinde devam edecek. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, grup başkanvekilleriyle 23 Nisan Pazartesi günü bir araya gelerek durum değerlendirmesi yapacak. Baykal, parti içindeki bu toplantının ardından Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu ve DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ile görüşüp görüşmeyeceğine karar verecek. CHP'den "gereklilik halinde" 24 Nisan ya da 25 Nisan tarihlerinde liderlerle görüşmenin gerçekleşebileceği belirtildi.
Mumcu Baykal'ı aradı
Aslında liderler arasında ilk temas, TBMM Başkanvekili Ali Dinçer'in vefatının ardından yaşandı. Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı telefonla arayarak başsağlığı diledi. Görüşmede, cumhurbaşkanlığı süreci ile kısa bir değerlendirme yapıldığı da ifade edildi.